Вече филмске музике на отварању „Новосадског музичког лета“

Наступом Зрењанинске филхармоније у уторак, 1. септембра 2020. године, почиње традиционална манифестација „Новосадско музичко лето“ под покровитељством Града Новог Сада, а у организацији Музичке омладине Новог Сада.

Први концерт ове значајне манифестације у целости организује Културни центар Војводине „Милош Црњански” у оквиру пројекта „Музичка сцена Војводине”, чиме ова институција жели да на врхунски начин допринесе развоју богате музичке сцене Војводине и самој манифестацији „Новосадско музичка лето”, коју већ дуги низ година организује Музичка омладина Новог Сада.

Зрењанинска филхармонија наступиће под диригентском палицом маестра Микице Јевтића. Наступају солисти Мирна Радуловић и Љубомир Поповић, а на програм је вече филмске музике.

Концерт Зрењанинске филхармоније почиње у 20.30 часовам, у новосадској Синагоги.

Продаја улазница је у току, он-лине: www.muzickaomladina.org. Карте ће се продавати и на дан концерта, два сата пред почетак програма, на месту одржавања. Цена улазнице је 500,00 динара.

За присуство програмима, поред улазнице, неопходно је ношење заштитне маске! Организатори моле све посетиоце да приликом доласка на концерте поштују упутства организатора, а која ће бити у складу са свим прописаним мерама заштите Владе Републике Србије, како се ни на који начин не би угрозило здравље и безбедност свих присутних.

 

Зрењанински камерни оркестар је основан 1969. године и већ од самог настанка постаје битан чинилац у неговању богате традиције камерног музицирања, не само у свом граду већ и знатно шире. Стални диригент и уметнички руководилац оркестра био је виолиниста, педагог и диригент Дејан Михаиловић. Нажалост, након две деценије успешног рада, бројних концерата и успешних сарадњи с угледним солистима и гостујућим диригентима, због све теже ситуације у култури, оркестар престаје са радом.
До поновног рађања Зрењанинског камерног оркестра дошло је октобра 1999. године и прве четири године оркестром је дириговао Габријел Вујадинов, професор виоле у музичкој школи, а организацију рада носила је професорка виолине Вилма Дутина. У јуну 2004. године оркестар остварује сарадњу с Пеђом Милосављевићем, виолинистом и камерним музичарем из Холандије, који преузима програмско и уметничко руководство ансамбла, али након годину дана и неколико врло успешних концерата рад оркестра поново замире.
Доласком новог председника Извршног одбора 2009. године, професора виолине Романа Бугара и његовим великим залагањем, стварају се повољни услови за понован рад оркестра. Тако 2014. године Роман Бугар окупља професионалне музичаре из свих градова Србије, пореклом из Зрењанина и то на реализацији концерта „Зрењанинска филхармонија“ у оквиру Зрењанинског камерног оркестра.
Годину дана касније Зрењанинска филхармонија остварује сјајан наступ са светском звездом Жељком Лучићем.
На листи солиста с којима је до сада сарађивао Зрењанински камерни оркестар (Зрењанинска филхармонија) налазе се још и Ана Алексић Сајрер, Весна Марковић, Љубомир Поповић, Драгана Поповић, Саша Штулић, Жељко Лучић, Бела Маврак, а међу диригентима Микица Јевтић, Александар Којић, Андреј Бурсаћ, Предраг Госта и Ванеса Кременовић.