Манифестација поводом 100 година од рођења академика Васка Попе

У Културном центру Војводине „Милош Црњански”, у среду, 29. јуна 2022. године биће уприличена свечаност обележавања 100 година од рођења академика Васка Попе (29. 06. 1922‒29. 6. 2022), чији је организатор Друштвo за румунски језик Војводине [које ове године обележава 60 година плодног рада], у сарадњи и са Музичком школом „Исидор Бајић”.

О делу уваженог књижевника румунског етничког порекла, али који се сматра једним од најзнаменитијих српских песника, говориће један од најзначајнијих румунских књижевника са ових простора, који ствара и на румунском и на српском језику, песник Славко Алмажан, имаголог и есејиста, романописац и преводилац, издавач, аутор уџбеника, сценарија за ТВ документарце и радио-драме, коме се овом приликом додељује Награда „ОПЕРА ОМНИА”, за целокупно дело.

Манифестација је замишљена и као својеврсни омаж уваженом научном и просветном раднику др Раду Флори, оснивачу најзначајније научно-културне институције Румуна, поводом обележавања стогодишњице рођења највећег румунског научника са ових простора.

О јубилеју ДРЈ, као и о доприносу научног радника, лингвисте и дијалектолога унив. проф. др Раду Флоре, на овом скупу ће говорити Лућијан Марина, који се више од три деценије налази на челу научно-културне институције која делује као да је својеврсна Академија наука Румуна Србије; затим уважени дијалектолог др Романца Јовановић, председник Одељења ДРЈ за образовање; бивша студенткиња проф. др Флоре са Катедре за румунски језик и књижевност Филозофског факултета Универзитета у Београду; као и унив. проф. др Вирђинија Поповић, са Катедре за романистику Филозофског факултета у Новом Саду.

У двојезичном програму, који ће се одвијати на румунском и српском језику, учествоваће и књижевни ствараоци из Новог Сада, преводиоци и рецитатори, као и ученици Музичке школе из Новог Сада.