2К+ Бурнт Фридмен (Burnt Friedman)
Концерт: Студио М, субота 9. јун 2018. у 21ч
Улазнице у претпродаји 300 дин, Гигстикс, на вратима Студија М 9. јуна 400 дин.
Претпродаја од 1. јуна

Радионица и предавање:
“Ритам између света и запада” (Rhythm between World and West)
ЦК13, недеља 10. јун 2018. у 18ч
Улаз слободан уз добровољну донацију

Бурнт Фридмен (Берлин), један од најупечатљивијих и најоригиналнијих представника алтернативне електронске сцене у Немачкој наступиће први пут у Новом Саду. Наступ организује Завод за Културу Војводине, као део свог програма под називом “2К+” у којем кроз форму перманентног антифестивала представља савремени звук, у распону од класике до електронике.
Бурнт Фридмен је већ деценијама један од главних ликова у драми на светској сцени алтернативне електронске музике. Али не као глумац већ као врач-научник који врши озбиљна истраживања ритма и звука (rhythm&sound) и као врач-извођач, мултиинструменталиста који своја истраживања претвара у перформанс са ритуалним интенцијама, на електронским инструментима.
Од првих микрофонско-перкусионих и синтисајзерских искустава забележених 1980. године па у будућност БФ се бави истраживањем мета-ритмова паралелно са експериментисањем на електронској музичкој опреми. Лајв наступ се изводи као игра-нка са звуком и семплом у множини, БФ уклапа и до 20 семплова у исто време, истовремено манипулишући њима самима. На тај начин са својим електронским ансамблом гради звучну архитектонику дела које настаје између њега и публике. Иако је културолошки одрастао на немачкој електронској планети није ограничен западњачким начинима доживљаја и продукције ритма и грува већ пре склонији истраживању светске музике и експерименту.
Ремиксовао је или електронском инфузијом препородио десетине нумера.
Фриедменова издавачка кућа Nonplace објавила је за сада око 50 издања.

https://nonplace.de издавачка кућа
https://burntfriedman.com концерти, архива, прикази, интервјуи, видео
https://nonplace.bandcamp.com преслушавање
http://www.burnt-complete.com дискографија до 2011, наставак на nonplace.de

Радионица: “Ритам између света и запада” (Rhythm between World and West) – суочавање се с кључним питањима данашње музичке праксе. Бурнт истражује и жели да утврди основне разлике између такозване западне и не-западне музике у свом приступу према ритму и како се то односи према доминантном појму западне музике.
Сусрет и разговор са Бурнтом Фридменом се реализује кроз програм Нови облици истраживања савремене музике у продукцији kuda.org&improstor, Нови Сад. www.kuda.org.

Подршка гостовању Бурнта Фридмана у Новом Саду:
Goethe-Institut Belgrad