Dani Istre u Vojvodini – „Noć Istre u Zenitu“

Program „Noć Istre u Zenitu“ organizuje se kao nastavak dugogodišnje saradnje vojvođanskih i istarskih kulturnih radnika i umetnika. Pod radnim nazivima „Dani Istre u Vojvodini“ i „Dani Vojvodine u Istri“ godinama unazad Zavod za kulturu Vojvodine a sada Kulturni centar Vojvodine i Istarska kulturna agencija povezuju umetnike dveju regija i umrežavaju kulturne organizacije i zbližavaju se na kulturnom polju na razne načine.

U sredu 18. decembra u novosadskoj knjižari Zenit, Njegoševa 4, organizuje se program pod nazivom „Noć Istre u Zenitu“.

Producenti programa su Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ i
Istarska kulturna agencija iz Pule, Hrvatska.

 

Umetnici i kulturni radnici iz Istre predstaviće publici svoje radove u dvosatnom programu kroz 4 segmenta: promocija stripa Mr. Joe (Vjeran Juhas, scenarista);

projekcija dva kratka dokumentarna filma – „Sjena svetla“ autorke Dragane Sapanjoš i „PLUF!“ autora Elvisa Lenića; prezentacija istarskog Festivala svetla Visualia od strane Nikol Rodić, koordinatorke i koncert Alexa Brajkovića na bubnju i elektronici.

 

Ulaz je slobodan, kao i degustacija istarskog vina, maslina i sira.

 

Opširnije o programu:

 

Mr. Joe, strip

 

Vjeran Juhas profesionalno se bavi grafičkim dizajnom 15 godina no ujedno je i strastveni ljubitelj Polaroid fotografije i strip medija. Jedan je od osnivača Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika te začetnik i voditelj projekta Strip Čitaonice Mrkli Mrak u Puli. Sa bratom Viborom objavio je strip izdanje Mr. Joe na kojem je imao ulogu scenarista.

Godina 1890. Heinrich Schliemann je njemački pionir arheologije. Njemačka posjeduje kolonije u Africi. Rađaju se Groucho Marx, Agatha Christie i H.P. Lovecraft… vjerojatno i još neki ljudi… Te su činjenice  istinite.

No, ono što se događa u ovoj priči je povijest koju malo tko zna. Povijest koja je toliko nevjerojatna da odbijamo priznati da se dogodila. Povijest o kojoj se nitko ne usudi pričati. Zato je prenosimo u obliku stripa.

A za Mr. Joea ovo je samo još jedna pustolovina.

Trenutak je da i vi upoznate tu prešućenu povijest.

Trenutak je da i vi upoznate Mr. Joea.

 

Koncert Alexa Brajkovića, bubnjevi / live-electronics

U svom solo elektro-akustičnom performansu Alex spaja zvukove IDM-a, glitch elektronske muziku s gotovo-plesnim ritmovima i ambientalnim texturama.
Uz pomoć svojih softwarea i akustičnih bubnjeva opremljenih senzorima, Alex je u mogućnosti kontrolisati elektronski sloj zvuka kroz improvizaciju.
Porečki muzičar s adresom u Amsterdamu aktivan je u poljima savremene jazz muzike (AM.OK – Amsterdam Modern Orchestra), elektro-rock (OR – Ochre River), neo-soul (Deva Mahal), te kao producent s posebnim fokusom na elektro-akustičnu muziku.
Obrazovanje j stekao na post-diplomskom muzičkom studiju Live Electronicsa na konzervatoriju u Amsterdamu i diplomskom studiju Jazz Bubnjeva na konzervatoriju u Vicenzi.
https://alexbrajkovic.com/

 

Dragana Sapanjoš: Ombra della luce (Sjena svjetla), 17’ film

Film pripovijeda priču o ženama koje „tradicionalno, zbog blizine Italije, poradi dodatne zarade pomažu starijim i nemoćnim ljudima, čiste, kuhaju, peru njihovu odjeću i njih same. Te iste žene kada su kod kuće rade i druge dodatne poslove, u ovom slučaju razne slastice koje druge raduju, no one ih rade iz potrebe da prehrane svoje obitelji. Muževi nisu u igri, te je cijeli teret opstanka obitelji na njima. Velika je to žrtva i konstanti rad, s jednog posla na drugi. Veliki je broj ovakvih žena u sjevernoj Istri i ova priča govori o njihovoj snazi i požrtvovanosti za svoje obitelji.

Autorica Dragana Sapanjoš (1979) je studirala Accademia di belle arti di Venezia u klasi profesora Eugenia Commencinia, u Milanu završava studije slikarstva pri Accademia di belle arti di Brera – Milano u klasi profesora Diega Esposita. Pobjednica je brojnih nagrada, rezidencialnih programa i stipendija, od kojih izdvajamo:  Corso superiore di arti visive Antonio Ratti, VIR Viarafirni (Viafarini in residence), ACACIA stipendija, Moroso award for contemporary art, Futura PRAHA, triennale hrvatskog kiparstva.

 

Elvis Lenić: PLUF! 18’ film

Priča o tradicionalnom prvomajskom natjecanju u plufizmu, disciplini u kojoj se vrednuje zvuk kamena bačenog u vodu, a održava se u Limskom kanalu na zapadnoj obali Istre. Film koji poručuje – BUDI LUD, DA NE POLUDIŠ!

2019; redatelj, snimatelj i scenarista Elvis Lenić; montažer i producent Marko Zdravković Kunac; produkcija Pulska filmska tvornica.

Elvis Lenić (1971) je diplomirao strojarstvo na Tehničkom fakultetu u Rijeci, neko vrijeme radio u Brodogradilištu Uljanik, a sada predaje strojarsku grupu predmeta u Tehničkoj školi Pula.

Bio je filmski kritičar Glasa Istre, povremeno piše za Hrvatski filmski ljetopis. Objavljivao u kulturnom dvotjedniku Vijenac i filmskom časopisu Hollywood. Vodi svoj filmski blog Tko gleda zlo ne misli na www.kulturistra.hr.. Režirao je desetak kratkih i srednjemetražnih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova.

 

Visualia, festival

 

Visualia je prvi festival svjetla u Hrvatskoj koji predstavlja magiju novih tehnologija i audiovizualnih umjetnosti. Tijekom festivala brojne svjetleće instalacije postavljaju se diljem Pule. U gradu koji svijetli u raznim bojama događa se i popularna X-ica, noćna utrka gradom, koja okuplja brojne rekreativce. Tijekom festivala trči se i Pula Marathon – utrka kroz antički grad. Visualia festival partner je s ILA-om (International Light Association), međunarodnom organizacijom koja u svojim redovima okuplja znanstvenike iz svih dijelova svijeta te se bavi proučavanjem i istraživanjem svjetla sa znanstvenog aspekta.
Pulski Visualia festival održan je prvi puta 2013. godine — 3D Mappingom i svake je godine sve više rastao. Već su naredne godine festival obilježili Svjetleći divovi, dizalice brodogradilišta “Uljanik” koji su danas dio nove vizure grada.