2 K + Интуитивно истраживање

У суботу 16.децембра биће одржан концерт акустично-електронске музике под називом:

Интуитивно истраживање

Концерт је део програма 2к+, перманентног антифестивала савремене класичне и електронске музике.

Наступиће дуо из Берлина, Masayoshi Fujita и Јан Јелинек, дуо из Београда Понтон и дуо Новосађанина Ивана Чкоњевића и Београђанина Вукашина Ђелића чије уметничко име је WоO.

Masayoshi Fujita  је вибрафониста, са композиторским, импровизаторским и експерименталним склоностима. Вибрафону не приступа традиционално, препарира га различитим објектима у вољи да рашири спектрум звукова без нарушавања карактера самог инструмента. Објавио је два соло албума под својим именом и два под псеудонимом Ел Фог где вибрафон комбинује са електронским звуцима као и разним текстурама користећи различите еxперименталне технике.

Са Јан јелинеком објавио је 2 албума.

Јан Јелинек, један од пионира савремене електронске сцене, берлински електронски музичар, продуцент, експериментатор, власник етикете Faitiche у којој објављује своје изборе савремене уметничке електронске музике. Мноштву псеудонима које користи одговара мноштво жанрова које трансформише својим музичким, електронским радом: минимализам, глич, трип-хоп, сублиминал, атмосферик, даб,  амбиент, минимал техно, микрохаус, џез, фанк, краутрок итд. Прославио се албумом Loop Finding Jazz који се сматра прекретницом у продирању електронике у терен акустичних жанрова. Јан Јелинек сарађује са Masayoshi Fujitom преко 7 година, са електро-акустичним наступима гостовали сз широм света. За звук овог двојца намерно је одабран јединствен простор и озвучење Студија М, за потпуни доживљај публике.

Као предгрупе одбрана су два дуа која представљају сам врх домаће алтернативне сцене у којој се негује импровизација не ради ње саме него ради музике која из тога проистиче а заснована је на међусобним познанствима, искуствима, интуицији и музичким фетишима којима стреме оба двојца:

Двојица гитариста који трансцендирају звук својих гитара, Иван Чкоњевић и Wоо (Вукашин Ђелић), наступају повремено заједно неколико година. Иван Чкоњевић из Новог Сада, гитару махом третира као гудачки инструмент. Један је од оснивача и организатора серијала концерата импровизоване музике под називом Импростор. Поред самосталног рада, био је активан у великом броју састава, а, осим са музичарима, сарађивао је и са уметницима из других области.

Вукашин Ђелић (WоО) гитариста је из Београда, члан група Дол и Halftones. WоО гитару једнако третира као инструмент и као пријемник сигнала различитих уређаја, као хармонијски и као перкусивни инструмент. Са великим искуством у импровизацији, као и са искуством свирања у роцк бендовима, WоО спаја ове наочиглед различите светове у један нови, звучно богат и непредвидив свет гитаре, перкусија, клавијатура и семплера.

Под именом WоО, објавио је већи број албума за различите етикете као и за сопствену етикету Хербаријум Рекордс. Наступао је на фестивалима широм ЕУ као и у Америци и Мексику.

Дуо ПонТон из Београда (Чланови су Игор Stangliczky, електроника и Марко Јевтић, гитара) звуком пише приповетке од 2008. године. Овај дуо је мешавина електро-акустичног амбиенталног звука и буке, експеримента и импровизације уз учестало коришћење теренских снимака. Нумере са издања су пажљиво одабрани снимци са концерата, често у друштву гостујућих музичара. Теме се утапају у снолику, магловиту и ћудљиву атмосферу као соундтрацк приватног филма који се одвија иза затворених очију или стању контемплације.

Цена карте у претпродаји је 350 рсд кроз Гигстиx пословнице, а уочи концерта 500 рсд на благајни Студија М.

Концерти почињу у 21х, предвиђено трајање је око два сата.

Фејсбук : https://www.facebook.com/events/2088013531426566/

Програм 2к+ део је културног програма Новог Сада 2021, кад Нови Сад постане европска престоница културе.