Камерни оркестар из Египта – AL NOUR WAL AMAL

Уторак, 24. септембар 2019. / 19 часова

Студио М, Нови Сад

Културни центар Војводине „Милош Црњански“ и Амбасада Арапске Републике Египат организују концерт омладинског камерног оркестра из Египта „Al Nour Wal Amal“ у уторак, 24. септембра у Студију М, Игњата Павласа 3.

Концерт почиње у 19 сати, а улаз је слободан.

Al Nour Wal Amal камерни оркестар из Египта је јединствени оркестар на свету који чине слепе жене музичари које изводе западну класичну и оријенталну музику. Оркестар обухвата све четири секције инструмената: жичани, дувачки, лимени и удараљке. Музичари наступају без читања музичких нота на Брајевом писму или по упутству маестра.

Камерни оркестар Al Nour Wal Amal стекао је међународну репутацију, славу и признање. Посетио је до сада пет континената, а музичари су својим врхунским извођењем задивили публику, коју не могу ни да виде, у 26 земаља.

У иностранству је оркестар наступао у професионалним салама, позориштима, културним центрима, амбасадама и само у неколико случајева, на отвореном. Оркестар је примљен у свим земљама са ентузијазмом и љубављу и постигао је изванредан успех, признање и овације.

Данас наступа оркестар четврте генерације сачињен од школске деце и студената са циљем да следи успешан пут бивших генерација музичара Al Nour Wal AmalChamber Orchestra. Ова генерација младих музичара почела је да одржава концерте крајем 2011. и већ су освојили срца и дивљење публике у Каиру и иностранству.

На концерту ће бити изведена дела композитора:Riyad El-Sonbaty, Mohamed Abdel Wahab Abdel Fattah, Georges Bizet, Johann Strauss II, Johan Helmich Roman, Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Abou-Bakr Khairat, Ahmed Ebeid, Giuseppe Verdi, Mikis Theodorakis.

Кратак историјат Музичког института из Каира

Стварање музичког института била је идеја оснивача удружења Al Nour Wal Amal, са жељом да упозна девојке са уметничком формом у којој су се многи слепи људи истицали, да развијају своје музичке таленте и способности, и да на креативан начин изразе своје емоције.

Музички институт је основан на академском нивоу1961. године.

Девојке које га похађају уче да свирају на музичком инструменту.  Полазнице проучавају све аспекте музике: теорију, хармонију, солфеђо, вежбе слуха и уче да читају ноте на Брајевом писму. Особље Института састоји се од квалификованих професора са Каирског музичког конзерваторија, Факултета музичке едукације Универзитета Хелван и Симфонијског оркестра из Каира.

Камерни оркестар Музичког института почео је као група од 15 слепих музичара, а 1971. организован је први наступ изван просторија Асоцијације, у старој каирској Опери. Прва представа у позоришту друге генерације музичара Камерног оркестра, тада састављеног од 30 њих, организована је 1987. године. Већ следеће године, Оркестар наступа први пут у иностранству, у чувеној бечкој Градској кући. Од тог путовања Al Nour Wal Amal стекао је међународну репутацију, славу и признање, и оркестар је добио позиве за 31 наступ у иностранству.

Фотографије са концерта:

Видео са концерта: