Концерт ДУА ПОПОВИЋ И ВАСИЉЕВА

Серијал концерата камерне музике Културног центра Војводине “Милош Црњански”, наставља се у четвртак, 12. децембра концертом дуа Поповић и Васиљева.

Концерт ће бити одржан у Галерији Културног центра Војводине „Милош Црњански“, Војводе Путника 2, са почетком у 19 сати.

Улаз је слободан.

 

ДУО ПОПОВИЋ И ВАСИЉЕВА

 

Петар Поповић – флаута

Марина Васиљева – клавир

 

Програм:

Мирослав Штаткић: Scherzo

Olivier Messiaen: La Merle Noir

Mikolaj Górecki: Wariacje

H. Dutilleux: Sonatina

Frank Martin: Ballade

 

Петар Поповић је рођен 1991. године у Новом Саду. Школовање је започео у класи Маријане Јосиповић Мирковић, а средњу музичку школу „Исидор Бајић” у Новом Саду, завршио је у класи Александре Хорват. Четворогодишње основне академске студије на Академији уметности у Новом Саду завршава у класи проф. Лауре Леваи- Аксин у трајању од три школске године (2010-2013). Усавршавање је наставио у Немачкој, на Високој школи за музику у Мајнцу (Hochschule für Musik Mainz), где је завршио двогодишње мастер студије (2013-2015) у класи проф. Дејана Гаврића, након чега је завршио студије трећег степена (концертна пракса; 2015-2017) у истој класи, са највишим почастима. Паралелно је завршавао и мастер студије (извођачка пракса; 2015-2017) на Високој школи за музику у Луцерну ((Hochschule Luzern – Musik) у Швајцарској, у класи проф. Пирмина Грела (Pirmin Grehl). Тренутно је стручни сарадник и докторант у класи флауте проф. Лауре Леваи Аксин на АУНС. Од сезоне 2017/18, редовни је хонорарни први флаутиста Симфонијског оркестра РТС-а. Свирао је као практикант у Државном филхармонијском оркестру Мајнца (Staatsorchester Mainz) у Немачкој, у концертној сезони 2014/15. године, као и у оркестру „Musikkollegium“ у Винтертуру у Швајцарској, током концертне сезоне 2016/17. године. Наступао је, између осталог, са ансамблом Фестивала у Луцерну (Ensemble of Lucerne Festival Academy), симфонијским оркестром Тиролских свечаности у Аустрији (Tiroler Festspiele), Немачким камерним виртуозима из Берлина (Deutsche Kammer-Virtuosen Berlin), као и са Швајцарским омладинским симфонијским оркестром (Schweizer Jugend-Sinfonie-Orchester).  Наступао је и одржавао реситале у Кини, Енглеској, Немачкој, Швајцарској, Луксембургу, Пољској, Израелу, Хрватској, Аустрији, Мађарској и Србији. Члан је организационог тима интернационалног Форума за флауту и клавир у Луксембургу (Forum Flute and Piano Luxembourg), учесник Шангајског пролећног фестивала (Shanghai Spring Festival), учесник неколико фестивала савремене музике у Луцерну, као што су: Академија савремене музике (Akademie der zeitgenössischen Musik), „Подијум промена“ (Szenenwechsel), „Егзил као уметничка неопходност“ (Exil als künstlerische Notwendigkeit) и „Питање времена“ (Eine Frage der Zeit). Похађао је курсеве флауте код истакнутих флаутиста и педагога. Наступао је на разним такмичењима и освајао бројне запажене награде.

 

Марина Васиљева је рођена 1990. године у Нижњем Новгороду. Клавир је кренула да учи са шест година с Ирином и Сергејем Назаровим. Веома рано почиње да учествује на такмичењима и осваја признања.

Године 2005. уписује се на Музички колеџ „М. А. Балкирјев“, где учи код проф. Наталије Фиш, а 2009. и на Државни конзерваторијум у класи проф. Беле Алтерман, све у родном граду.

Након што је чула концерт украјинског пијанисте Константина Лифшица 2011. године, одлучује да покуша да упише Луцернски козерваторијум, где је овај уметник радио као професор. Захваљујући стипендији коју је добила од председника Руске Федерације, то јој и успева, и Марина од 2012. године постаје студент у Луцерну код проф. Лифшица. Дипломирала је у јуну 2015. године, а након тога уписује и студије трећег степена у истој класи. Паралелно са студијама приређује бројне насупе, солистички,

али и као члан камерних ансамбала, и учествује на међународним такмичењима. Похађала је мајсторске радионице код чувених уметника и педагога.