KONCERTI ZRENJANINSKOG KAMERNOG ORKESTRA

21.12-26.12.2016.

Zavod za kulturu Vojvodine organizuje tri koncerta Zrenjaninskog kamernog
orkestra koji će izvesti program za gudački orkestar pod dirigentskom palicom Mikice Jevtić.

Koncerti će biti održani:

– u sredu, 21. decembra 2016. godine u Gradskoj kući u Zrenjaninu,

– u četvrtak, 22. decembra 2016. godine u Gradskoj kući u Somboru i

– u ponedeljak, 26. decembra 2016. godine u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Koncerti počinju u 20 sati.

Ulaz je slobodan.

Na koncertima će biti izvedene kompozicije naših poznatih kompozitora:

Svetislav Božić – “Kroz san moj tavni i bezbroj suza naših”
Dušan Radić – “Fluktuacije”
Miroslav Štatkić – “Portreti”
Rudolf Bruči – “Metamorfoze”

O ZRENJANINSKOM KAMERNOM ORKESTRU
Zrenjaninski Kamerni Orkestar osnovan je 1969. godine i od tada, svojim doprinosom na negovanju kamernog muziciranja, postaje bitnim činiocem u bogatoj tradiciji ovog vida muzičkog izražavanja ne samo u samom gradu Zrenjaninu, već i u znatno širim okvirima.

Stalni  dirigent i umetnički rukovodilac, bio je magistar Dejan Mihailović, violinista, pedagog i dirigent, predavač na Muzičkim akademijama u Beogradu i Novom Sadu, koji je svoje školovanje krunisao na konzervatorijumu u Moskvi, upravo iz oblasti kamerne muzike. Povremeno, gostovali su i drugi dirigenti, kao što su: Dušan Skovran, Miodrag Janoski, Matija Pajor, Slobodan Bursać.

Repertoar zrenjaninskih gudača obuhvatao je sve epohe a kvalitet muziciranja omogućio je saradnju sa istaknutim  solistima, kao što su: Miroslav Čangalović, Dušan Trbojević, Petar Toškov, Nikola Rackov, Milica Barić, Jovan Kolundžija, Ksenija Janković, Marina Jašvili, Mateja Marinković…

Nakon što je nekoliko puta prestajao sa radom i bivao obnavljan, na godišnjoj skupštini orkestra 2009. godine, menja se rukovodstvo udruženja. Za predsednika Izvršnog odbora izabran je Roman Bugar, profesor violine, čijim zalaganjem se stvaraju uslovi za ponovno okupljanje orkestra.

Roman Bugar je 2014. godine okupio profesionalne muzičare iz svih gradova Srbije, poreklom iz Zrenjanina i realizuje se koncert pod nazivom “Zrenjaninska filharmonija” u okviru Zrenjaninskog kamernog orkestra. Prošle godine, Zrenjaninska filharmonija realizuje koncert sa Željkom Lučićem i koncert povodom manifestacije “Dani Piva”.

Solisti sa kojim Zrenjaninski kamerni orkestar (Zrenjaninska filharmonija) sarađuje su: Ana Aleksić Sajrer, Vesna Marković, Ljubomir Popović, Dragana Popović, Saša Štulić. Dirigenti su: Mikica Jevtić, Aleksandar Kojić, Andrej Bursać, Predrag Gosta, Vanesa Kremenović.