КОНЦЕРТИ ЗРЕЊАНИНСКОГ КАМЕРНОГ ОРКЕСТРА

21.12-26.12.2016.Завод за културу Војводине организује три концерта Зрењанинског камерног
оркестра који ће извести програм за гудачки оркестар под диригентском палицом Микице Јевтић.

Концерти ће бити одржани:

– у среду, 21. децембра 2016. године у Градској кући у Зрењанину,

– у четвртак, 22. децембра 2016. године у Градској кући у Сомбору и

– у понедељак, 26. децембра 2016. године у Градској кући у Новом Саду.

Концерти почињу у 20 сати.

Улаз је слободан.

На концертима ће бити изведене композиције наших познатих композитора:

Светислав Божић – “Кроз сан мој тавни и безброј суза наших”
Душан Радић – “Флуктуације”
Мирослав Штаткић – “Портрети”
Рудолф Бручи – “Метаморфозе”

О ЗРЕЊАНИНСКОМ КАМЕРНОМ ОРКЕСТРУ

Зрењанински Камерни Оркестар основан је 1969. године и од тада, својим доприносом на неговању камерног музицирања, постаје битним чиниоцем у богатој традицији овог вида музичког изражавања не само у самом граду Зрењанину, већ и у знатно ширим оквирима.

Стални  диригент и уметнички руководилац, био је магистар Дејан Михаиловић, виолиниста, педагог и диригент, предавач на Музичким академијама у Београду и Новом Саду, који је своје школовање крунисао на конзерваторијуму у Москви, управо из области камерне музике. Повремено, гостовали су и други диригенти, као што су: Душан Сковран, Миодраг Јаноски, Матија Пајор, Слободан Бурсаћ.

Репертоар зрењанинских гудача обухватао је све епохе а квалитет музицирања омогућио је сарадњу са истакнутим  солистима, као што су: Мирослав Чангаловић, Душан Трбојевић, Петар Тошков, Никола Рацков, Милица Барић, Јован Колунџија, Ксенија Јанковић, Марина Јашвили, Матеја Маринковић…

Након што је неколико пута престајао са радом и бивао обнављан, на годишњој скупштини оркестра 2009. године, мења се руководство удружења. За председника Извршног одбора изабран је Роман Бугар, професор виолине, чијим залагањем се стварају услови за поновно окупљање оркестра.

Роман Бугар је 2014. године окупио професионалне музичаре из свих градова Србије, пореклом из Зрењанина и реализује се концерт под називом “Зрењанинска филхармонија” у оквиру Зрењанинског камерног оркестра. Прошле године, Зрењанинска филхармонија реализује концерт са Жељком Лучићем и концерт поводом манифестације “Дани Пива”.

Солисти са којим Зрењанински камерни оркестар (Зрењанинска филхармонија) сарађује су: Ана Алексић Сајрер, Весна Марковић, Љубомир Поповић, Драгана Поповић, Саша Штулић. Диригенти су: Микица Јевтић, Александар Којић, Андреј Бурсаћ, Предраг Госта, Ванеса Кременовић.