Отварање изложбе „Сеобе“ Јована Блата

Културни центар Војводине „Милош Црњански“, у оквиру пројекта „Културни простор у покрету“ у петак, 20. септембра 2019. у 18:30 часова организује отворање изложбе Јована Блата „Сеобе“ у свом изложбеном простору у Војводе Путника 2.

Уметник Јован Блат је завршио факултет уметности и дизајна у Темишвару, Руминија и  менаџемент маркетинга у вишој школи ликовних и примењених уметности, Београд.  Ради у  Центру за ликовну и примењену уметност „ТЕРРА“ Кикинда – управник атељеа Терра. Добитник је стипендије Владе Републике Румуније за мастер студије на Факултету за Уметност и Дизај Универзитета Вест у Темишвару. Био је председник конкурсне комисије за израду споменика Јосифу Маринковићу у Новом Бечеју  2016. године. Излагао је на великом броју групних и самосталних изложби.

Историчар уметности Роберт Секе о радова Јована Блата каже:  “Миграције су одувек биле важан аспект постојања људске врсте. Старе су колико и човекова заједница, без којих је не би ни било. Престанком кретања људи и идеја стаје и развој цивилизације. Могли бисмо помало у шали додати и да без миграција наших предака данашњи Европљани би и даље били неандерталци. Кроз своју дугу историју,сеобе су се често одвијале у облику добровољних миграција унутар једне или између више области, али и као присилне миграција које подразумевају трговину робљем, тзв. етничка чишћења и сл. Па ипак,добровољне миграције, насупрот свом наизглед „доброћудном“ призвуку, најчешће су изазване озбиљним друштвеним потресима и бивале праћене болним емоцијама. За разлику од неких врста животиња које пратећи свој инстинкт циклично сваке године у потрази за бољим стаништем преваљују хиљаде километара, човек је ту у далеко тежој позицији – он сам свесно одлучује о миграцијама, а потом пред собом сноси одговорност за њих.

Изложбом Сеобе Јован Блат, бавећи се наизглед стриктно анималистичком тематиком, заправо настоји да скрене пажњу посматрача на у нашем друштву све присутнију појаву добровољног мигрирања. У потрази за бољим пребивалиштем људи са простора некадашње Југославије деценијама су одлазили у друге крајеве света, често никада се више не враћајући у свој завичај. “

Изложба ће бити отворена до 12. октобра 2019. године.

Фотографије са отварања:

Видео са отварања: