Завод за културу Војводине организује програм „Путеви ствараоца“

у којем публици представља познате уметнике, а овога пута,

у уторак, 14. новембра 2017. године,

гост ће бити сликар Предраг Пеђа Ђаковић који ове године обележава

три деценије веома плодне и успешне каријере.

Програм почиње у 18 сати у Галерији Завода за културу Војводине,

Војводе Путника 2.

Улаз је слободан.

 

Кроз разговор о инспирацији, уметничкој поетици, самом стваралчком чину и другим сегментима везаним за настанак уметничког дела, као и кроз мултумедијалну презентацију његовог рада, са сликаром разговара композиторка Смиљана Влајић, директорица Завода за културу Војводине.

Предраг Пеђа Ђаковић рођен је 1964. године у Дервенти. Живи и ради у Прагу, дипломирао је сликарство у класи професора Сопка на тамошњој Ликовној академији, на одсеку за монументално сликарство.

Ђаковић је 1989. године, још као студент, излагао на групној изложби у Уметничком павиљону “Цвијета Зузорић” у Београду, поводом 600 година од Косовске битке, а потом су његова дела излагана и у Прагу, Бостону, Лос Анђелесу, Њујорку, Минхену, Амстердаму, Лондону.

Слике су му заступљене у колекцијама широм свијета – Цаплан колекција у Паризу, Бернштајнова колекција у Чикагу, Бвлгариева колекција у Њујорку, Маx Бургер колекција у Швајцарској и свакако најчувенија, Данијел Катз у Лондону.

Учествовао је на бројним изложбама у свету. Добитник је више награда за свој рад: „Терезин” – главна награда (1986); И награда Академије ликовних уметности у Прагу (1988); Специјална награда за сликарство прашке Академије уметности – „Масарик” (1995), Награда „Салвадор Дали” за сликарство (1996); Награда за сликарство Европског круга Франца Кафке (1997).

Његова дела се налазе у значајним уметничким колекцијама широм света. Паралелно се успешно бави и музиком.