Програм „Путеви ствараоца“ посвећен композитору Зорану Мулићу

Културни центар Војводине „Милош Црњански“ организује програм

„Путеви ствараоца“,у четвртак, 20. јуна 2019. године, од 18 часова.

Програм је посвећен композитору Зорану Мулићу, редовном професору на Академији уметности Нови Сад.На тему „Стваралачки процес рада на првој литургији на ромском језику Свети Јован Златоусти, и утицај српске и локалне средине на ромски музички израз“, са аутором разговара композиторка мр Смиљана Влајић, директор КЦВ „Милош Црњански“.

Након разговора ће наступати “Мали камерни састав“.

Улаз је слободан (Војводе Путника 2, Нови Сад).

Мали камерни састав чине:

Ивана Мулић, вокална солисткиња

Душан Мулић, виолина

Зоран Јанковић, басприм

Зоран Мулић, клавир и медијатор програма.

Композитор Зоран Мулићзавршио је основне и магистарске студије композиције на Академији уметности у Новом Саду у класи Рудолфа Бручија. Од 1998. на Академији уметности у Новом Саду предаје Тонски слог и потом Композицију и Оркестрацију. Писао је дела за све жанрове, од симфонијске, камерне, концертантне и солистичке музике, до тамбурашке и филмске музике.

Поред композиторског рада, посебно се ангажовао као диригент Тамбурашког оркестра РТВ Нови Сад и Суботичког тамбурашког оркестра са којим је наступао у Израелу, Белгији, Мађарској, Хрватској, Аустрији, САД и у свим већим градовима у Србији. За уметничке потребе ових и других оркестара (РТВ и РТС) написао је више од 300 аранжмана.

Награде – Добитник је награда као што су – Искре културе Војводине, Про Урбе града Суботице, Вукова награда Србије, Златна статуета Коста Абрашевић – Ваљево, специјална награда SUMA CUM LAUDEна Интернационалном такмичењу у Белгији итд.

Више пута је освајао прву награду на Фестивалу тамбурашких оркестара Југославије, а преко двадесет пута прве награде на Фестивалу тамбурашких оркестара Војводине. Добитник је и низа награда за аранжмане.

Председник је Удружења композитора Војводине, Савеза музичких друштава Војводине, Савеза тамбураша Војводине, потпредседник Асоцијације за заштиту права извођача Србије, члан СОКОЈА, члан Савеза аматера Србије и Војводине.

Најзначајнија остварења:

  • Балети: Вечити младожења, Избирачица, Циганска тајна и Пачија школа;
  • Симфонија бр. 1, Концерт за виолину и симфонијски оркестар, Оријент експрес за симфонијски оркестар;
  • Кроз време за звона, удараљке и тамбурашки оркестар;
  • Литургија Светог Јована Златоустог; итд.

Прожимање духовног и световног мелоса у изградњи духовних музичких молитви

Благословом Његовог превасвештенства др Иринеја Буловића, Владике бачког, а на превод богослужбених књига Трифуна Димића, који нажалост већ дуги низ година није са нама, ромски језик је пре више од 20 година постао пуноправни члан велике породице православних народа.

На дан Светог Киријака Отшелника, 12.октобра 2010. године, који се у народу слави као Михољдан,у Алмашком храму у Новом Саду десило се богослужење, са благословом Владике бачког Иринеја,на ромском језику,у интегралној варијанти, тј. и говорни и музички делови били су на ромском језику. Службовали су прота Станимир Поповиц и Бранко Ћурчин, а оно што је чинило богослужење изузетним је да је музичке молитве извео хор „Глинка“ из Санкт Петерсбурга, вођен маестралном руком њиховог диригента Владислава Черњушенка.

После тог догађаја, ромски језик се чуо кроз музичку молитву широм Русије и Европе.

Зоран Мулић

Фото галерија:

Video sa koncerta: