Серијал концерата камерне музике

у Заводу за културу Војводине

Четвртак, 7. децембар 2017.

19:30

Клавирски квартет Анимато

Марија Обреновић – клавир

Теодора Бољанац – виолина

Јелена Митровић – виола

Јована Миленковић – виолончело

21:00

Новосадски дувачки квинтет

Ксенија Мијатовић – флаута

Вероника Антуновић – обоа

Кристијан Борош – кларинет

Горан Маринковић – фагот

Мирко Марић – хорна

Ово су 11. и 12. концерт из серијала који ће се до краја године одвијати у галерији Завода за културу Војводине, а у ком ће наступити преко 20 ансамбала. Ансамбли су изабрани по Јавном позиву који је Завод расписао у септембру ове године, а услов за учешће био је репертоар на ком се налазе композиције домаћих аутора и оне написане у 21. веку.

Клавирски квартет “Анимато” интензивно ради у овом саставу од 2013. године у класи проф. Весне Јансенс, редовног професора на катедри за камерну музику Академије уметности у Новом Саду. Захваљујући сензибилитету и енергичности шпанских ритмова саме композиције Јоакима Турине, коју су тада премијерно представиле новосадској публици, изазивају бројне позитивне коментаре и остају запажене. Из љубави према камерном музицирању, и зеље да прошире видике српске публике изван скромног, свима познатог репертоара класичне музике за овај састав, опредељују се за мање позната дела и дела савремених аутора. У циљу промовисања младих уметника и озбиљне музике, учествују на „Култ“ фестивалу, одржаном такође у Синагоги у Новом Саду. Посебну част и задовољство да изведу „Српско коло“, дело нашег савременог композитора Александра С. Вујића, који је специјално за овај ансамбл расписао нову верзију ове композиције, имале су на „Бољшој“ фестивалу српске и руске музике, у организацији Емира Кустурице, у Дрвенграду на Мокрој Гори.

Овај квартет је добитник награда на Интернационалном такмичењу „Даворин Јенко“ у Београду 2014. и 2015. године (2. награда) и прве награде на Интернационалном такмицењу “Donne in musica” у Крагујевцу 2016. године. У новембру 2015. године учествује у пројекту „Културни напад“ који је осмишљен као промоција свих грана уметности Академије, и организован у градовима широм Војводине. Одржао је велики број целовечерњих и хуманитарних концерата у градовима: Рума, Шабац, Нови Сад, Панчево, Београд…

Новосадски дувачки квинтет основан је 2010. године у Новом, а сви чланови дувачког квинтета су музичари чије је поље деловања веома широко. Током досадашње сарадње, квинтет је одржао запажене концерте у Новом Саду, Сенти, Сомбору, Зрењанину, као и на отварању Деветог међународног такмичења дрвених дувача у Пожаревцу и на отварању Седмог међународног такмичења „Антон Еберст“ у Новом Саду. У јулу 2012. године су били званични камерни састав композиторске радионице „КомпАРТ02“ где су изводили дела која су млади композитори из Србије и региона написали посебно за овај ансамбл. Године 2014. су одржали два концерта у оквиру циклуса „5+1 гратис“ где су сарађивали са следећим уметницима: Гордан Тудор – саксофон (Хрватска), Слободанка Стевић – клавир (Србија) и Александар Глигић – клавир (Србија). На тим концертима је премијерно изведен велики број оригиналних композиција за квинтет, као и транскрипција. Октобра 2015. године Новосадски дувачаки квинтет је имао запажен наступ у оквиру пројекта „Vojvodina recomended“ у Бечу (Аустрија), где је премијерно изведена композиција Петра Коњовића „Сан летње ноћи“. Фебруара 2016. године су одржали концерт поводом пет година уметничког рада, где су сарађивали са следећим уметницима: Марко Милетић – виолончело (Србија), Игор Лазић – хорна (Србија), Слободанка Стевић – клавир (Србија) и Александар Глигић – клавир (Србија). На том концерту је премијерно изведена и композиција „Think of“ младог бањалучког композитора Давида Мастикосе, која је писана за Новосадски дувачки квинтет. У априлу 2017. године су имали концерт у оквиру манифестације „Дани Владе С. Милошевића“ у Бања Луци (Босна и Херцеговина), где су сарађивали са пијанисткињом Тимеом Хотић.