Јарослав Пап: ВОЈВОДИНА, ЧЕТИРИ ГОДИШЊА ДОБА,

2019, тврди повез, 24 х 31 цм, 245 стр, цена: 1.100,00 динара

Ово је, најзад, књига о непоновљивој лепоти те равнице која, показаће то

странице које следе, није ни монотона, ни једнолична, ни досадна, како то површан

доживљај и небудно око овлашног посматрача обично мисле и често говоре.

А такву књигу могао је да направи само Јарослав Пап, човек који, боље од било кога другог, познаје сваки кутак раскошних ритова и столетних шума нашег Подунавља и бескрај бачких равница. И све што они крију. Човек који је, у свим њеним нијансама, видео и забележио неизрециву лепоту кићеног Срема. И човек у чијој души, оку и објективу је, најзад, застала и сва раскош Баната – од Делиблатске пешчаре до чаробних обала зелене лепотице Тисе и њеног још чаробнијег летњег цветања.

Зато ова књига, пре свега другог, и јесте празник лепоте, који су и њен аутор и њени читаоци одавно заслужили.  (Из предговора, Ђорђе Вукмировић)

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Монографија КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ ВОЈВОДИНЕ,

2019, тврди повез, 25 х 31 цм, 367 стр.

Културни центар Војводине Милош Црњански и Покрајински завод за заштиту споменика културе, 2019. године

Претходно издање ове капиталне монографије Културно наслеђе Војводине на српском језику објавили су Покрајински завод за заштиту споменика културе и Завод за културу Војводине 2008. године, а у међувремену je објављена и на енглеском језику.

Након више од деценије, колико је прошло од првог издања, Културни центар Војводине Милош Црњански и Покрајински завод за заштиту споменика, објавили су и друго издање ове монографије на српском језику.

Главни уредник издања је Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика, а ауторске текстове потписују: проф. др Нађа Куртовић-Фолић, др Предраг Медовић, др Бранка Кулић и мр Мирјана Ђекић. Аутори фотографија су: Шандор и Жолт Лукач, Иван Калнак и Недељко Марковић, док се за цртеже и укупан дизајн монографије постарао Јавор Рашајски. У питању је прегледна монографија која, кроз више од 140 тематских јединица, из различитих визура сагледава богато културно наслеђе, идентитет и културне слојеве Војводине, вредан резултат настојања да се кроз прилоге реномираних научника, специјализованих за различите области, на читљив начин, представе сведочанства о животу и културним добрима на тлу Војводине, од древних времена праисторије до доба у коме живимо. То је, такође, и јединствено сведочанство о вековном преплету култура и специфичном богатству слојевитости наслеђа у једном изразито мултинационалном и мултиконфесионалном амбијенту какав је овдашњи.

Захваљујући подршци Секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, књига садржи 360 страна великог формата, са више стотина колор фотографија репрезентативних објеката, књига, слика, рукописа, уметничких дела итд. У посебном прилогу дат је списак свих проглашених непокретних културних добара од изузетног значаја на територији Војводине, као и изузетних просторно-културних историјских целина и археолошких налазишта. Ако кажемо да се њихов број изражава у стотинама – готово да ништа није потребно додати.

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Тања Ступар Трифуновић: МЈЕСТА ГДЈЕ ПОЧИЊЕ СВЕ ИСПОЧЕТКА

2019, мек повез, 13 х 20 цм, 156 стр, цена: 200,00 динара

У оквиру едиције Добитница књижевне награде Милица Стојадиновић Српкиња‘, Културни центар Војводине Милош Црњански је 2019. године објавио збирку изабране и нове поезије Тање Ступар Трифуновић, лауреаткиње књижевне награде Милица Стојадиновић Српкиња, коју наша институција од 2009. године додељује песникињама за најбољу збирку поезије на српском језику, објављену између две манифестације Милици у походе.

Тања Ступар Трифуновић је 2018. године награђена за збирку поезије Размножавање домаћих животиња, Bybook, Сарајево (БиХ). Део књижевне награде Милица Стојадиновић Српкиња је и објављивање нове збирке поезије или избора из досадашњих збирки лауреаткиња, те је наредне, 2019. године објављен избор из досадашњих збирки, као и нови циклус песама Тање Ступар Трифуновић у књизи Мјеста гдје почиње све испочетка, а то је уједно и прво издање песама у Србији ове познате регионалне књижевнице.

Из поговора Владиславе Гордић Петковић

Поезија Тање Ступар Трифуновић чини највише што може да одагна традиционално, укорењено неповерење у значај и важност женског искуства и да призове свако могуће осведочење о уметничкој вредности женске перцепције и о трагичној дубини женских конфликата. Чини то, међутим, без фанфара и јаука, онако једноставно, непосредно и непретенциозно како песникиња саму себе представља у једном интервјуу: Мислим да сам у свему као и друге жене. Глупо је да се правим нешто што нисам, јер у себи носим сву ту трагику и комику људског бића, које је некад величанствено, а некад је крхко и јадно.

О ПЕСНИКИЊИ

Тања Ступар Трифуновић рођена је у Задру 1977. године. Дипломирала је на Филолошком факултету, Одсјек српски језик и књижевност у Бањалуци. До сад је објавила пет књига поезије, књигу прича и два романа. Превођена је на енглески, шпански, бугарски, мађарски, њемачки, пољски, словеначки, македонски, чешки, дански и француски. Књига О чему мисле варвари док доручкују је награђена наградом Уни Kредит банке за најбољу књигу објављену у БиХ у 07/08 и била је у ужем избору за књижевну награду за Источну и Југоисточну Еуропу (CEE Literature Award). Књига поезије Главни јунак је човјек који се заљубљује у несрећу‘ награђена је Књижевном наградом Фра Грго Мартић за најбољу књигу поезије, за 2009. годину. Роман Сатови у мајчиној соби награђен је Наградом Европске уније за књижевност (EUPL) 2016. Збирка пјесама Размножавање домаћих животња награђена је наградом Милица Стојадиновић Српкиња за најбољу књигу поезије женског аутора и наградом Ристо Ратковић за најбољу књигу поезије, објављену у Црној Гори, Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини.

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Селимир Радуловић: ИСПОВЕСТ ТУМАЧА ЦАРЕВОГ СНА,

2019, меки повез, 18 х 20 цм, 338 стр, цена: 170,00 динара

Ековски коментаришући моћ историје библиотечких регистраторских сабиралишта, а праћењем мисли истакнутог библиофилског претходника, дефинишући и самосвест дигитализације савремених каталошких анотација у успеху доказивања да је у питању ‘круг чији је центар свугде, а обод не постоји’, Селимир Радуловић потврђује идеју да је попут библиотеке ‘неопходно каталогизовати и свет’, не би ли се ‘у савршеном облику, вратио Господу’.

(Из предговора књиге, Мина М. Ђурић)

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Љубица Будаћ: ДАЈЕ СЕ НА ЗНАЊЕ – ЈАВЉЕНО! ДОБОШАРСКА СЛУЖБА У ВОЈВОДИНИ,

2019, тврди повез, 16,5 х 23,5 цм, 256 стр, цена: 550,00 динара

Књига Љубице Будаћ Даје се на знање – Јављено! Добошарска служба у Војводни, заједничко је издање Архива Војводине и Културног центра Војводине Милош Црњански. Књига је објављена у едицији Документи и представља историјски преглед настанка и развоја добошарске службе у Војводини од 18. до 20. века, о добошарима у Србији, као и о њиховом раду у југословенској држави. Изузетна вредност ове књиге је и у томе да ауторка Љубица Будаћ проучава и тему добошара у књижевности, као и сећања на добошаре, а посебно је интересантан део где су објављене одабране наредбе из Добошарске књиге заповести општине Старчево (1918-1924).

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Eржебет Марјанов: ЉУДИ КОЈИ СУ ПРОМЕНИЛИ ЕПОХУ

2019, тврди повез, 23 х 15 цм, 168 стр, цена: 680,00 динара

…Ко су били људи који су донели важне одлуке и принципе на којима се темељи и данашња Војводина?

Како су живели, које вредности су неговали?

О томе говори ова књига, која је настала на основу серијала репортажа о делегатима Велике народне скупштине, објављених у ‘Дневнику’ током 2018. године, у којој је, на заиста импресиван начин, обележена стогодишњица тог великог догађаја. Нажалост, књига садржи тек један мали део њихових биографија, насталих на основу сведочења потомака, јер због велике временске дистанце, али највише због тога што се о том догађају од огромне историјске важности деценијама није говорило и данас је веома тешко пронаћи потомке који би знали да испричају своја сазнања о том времену и улози својих предака у њему…  (Ержебет Марјанов).

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Michael Pupin : From Immigrant to Inventor

2019, tvrd povez,  21,5 x 28 cm, 195 str, cena: 1.200,00 dinara

From ‘Immigrant to Inventor’ has met with a reception which is certainly very gratifying. Evidently it conveyed a message which was timely. Hundreds of letters which I have received since the book was published , eighteen months ago, convince me that the message was particularly  welcome to the youth of this country. It was intended for them , and I am certainly happy in the knowledge that it found in their hearts an enthusiastic  response. Teachers of science and of religion have also assured me that they , too, found in the book a welcome message , and urged that a less expensive edition of it be published, so as to reach a much wider circle of readers. This edition is a response to these earnest requests. I hope that the new readers of this less expensive edition will find in it just as welcome a message as the readers of the older editions did. (Michael Pupin)

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

О монографији Дејана Деспића – БАНАТСКИ ФАЛСТАФ

2019, тврди повез, 15 х 23,5 цм, 208 стр, 490,00 динара

Повод настанка ове књиге, посвећене једном новом делу, јесте премијерно извођење комичне опере Поп Ћира и поп Спира, с музиком академика Дејана Деспића, као и околност да је композитору исте вечери, 28. марта  2018, било уручено највише признање Српског народног позоришта – специјална златна медаља Јован Ђорђевић за његов укупан допринос развоју српске музике. Музиколошко друштво Србије иницирало је настанак ове, у нашој музикологији по много чему несвакидашње публикације, уважавајући значај стваралаштва академика Деспића и препознајући у његовој новој опери композиторово ремек-дело, које ће и у његовом опусу и уопште у српској музици добити изузетно место. Иницијатива мр Ане Котевске, председнице друштва, наишла је на разумевање Културног центра Војводине Милош Црњански и, уз финансијску подршку Покрајинског секретаријата за културу, омогућено је публиковање ове колективне моногарфије.

Књига је осмишљена као колективни подухват, у којем би се из различитих углова – музикологије, теорије књижевности и драматургије, као и студија извођачких уметности – осветлили различити аспекти овог комплексног дела. У њеном првом делу, који је посвећен музиколошкој визури, прилоге дају три музиколога: др Катарина Томашевић, др Бранка Радовић и др Соња Маринковић, осветљавајући најпре Деспићеву стваралачку поетику, затим језик и израз у његовој опери и, специфично, третман комичних елемената.

У другом су дата два прилога тумачењу, односа комичног и лирског у Сремчевом делу, као и његовим бројним филмским, телевизијским и музичко-сценским адаптацијама (прилог др Татјане Јовићевић) и анализом Миладиновићевог либретистичког поступка, а у контексту ауторових теоријских радова, посвећених овом питању (прилог др Зорана Ђерића).

Трећи део публикације посвећен је самој премијери и има два прилога. Први из пера диригента, премијерног извођења др ум. Жељке Милановић, која из специфичног извођачког угла сагледава партитуру и објашњава процес рада на делу. У другом прилогу објављена је критика др Бранке Радовић поводом премијере, као својеврсни документ првог доживљаја дела из пера нашег најпознатијег оперског критичара.

У четвртом делу, захваљујући љубазности и разумевању Весне Миладиновић, објављујемо сам текст либрета који ће бити драгоцен будућим истраживачима, а читаоцу донети посебно задовољство, јер је то текст који се, за разлику од већине оперских либрета, може са уживањем читати и као самосталан драмски текст.

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Монографија СПОМЕНИЦА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА 1918-2018, круна вековне борбе за ослобођење и уједињење,

Приређивач и главни и одговорни уредник Ђорђе Вукмировић,

2019, тврди повез, 32,5 х 25 цм, 346 стр.

Пред вама је књига чији наслов ‘Споменица присаједињења 1918-2018. Круна вековне борбе за ослобођење и уједињење’ говори практично све о њеном садржају. Ипак мислим да у њеном уводу, односу на њеном почетку, треба додати још неку реч о најважнијим у мноштву разлога да она буде објављена. Први разлог је, разуме се, огроман историјски значај догађаја, чија је стогодишњица обележена 2018. године. Из било ког угла да се анализира, за простор данашње Војводине, али и шире од тог простора, нема важнијих одлука од оних које су донете управо 25. новембра 1918. године,на Великој народној скупштини у Новом Саду. Други, можда и важнији разлог јесте – варљивост сећања. Заправо, од далеке 1938. године (а од тада је минуло више од осам деценија), у јавном а посебно институционалном оквиру, Велике народне скупштине као да није ни било. Зато 2018. године није било важно само на одговарајући начин обележити век присаједињења, него то урадити у институцијама Војводине које не би ни постојале да није било наших славних предака и њиховог прегнућа. Бесмртни Светозар Милетић и Јаша Томић представљају и данас узоре за време које је пред нама. Њима и њиховом делу је посвећена ова књига.

( Из текста Игора Мировића, председника одбора за обележавање стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији и председник Покрајинске владе).

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Монографија THE CULTURAL HERITAGE OF VOJVODINA

Књига: 2019, тврди повез, 25 х 31 цм, 367 страна, цена: 2.000,00 динара;
Диск: цена: 250,00 РСД.

Претходно издање Културног наслеђе Војводине на српском језику објавили су Покрајински завод за заштиту споменика културе и Завод за културу Војводине 2008. године, а ово, обновљено и приређено на енглеском, доноси ауторске текстове: проф. др Нађе Куртовић-Фолић, др Предрага Медовића, др Бранке Кулић и мр Мирјане Ђекић; фотографије Шандора и Жолт Лукача, Ивана Калнака и Недељка Марковића; док се за цртеже и укупан дизајн монографије постарао Јавор Рашајски. У питању је прегледна монографија која, кроз више од 140 тематских јединица, из различитих визура сагледава богато културно наслеђе, идентитет и културне слојеве Војводине, вредан резултат настојања да се кроз прилоге реномираних научника, специјализованих за различите области, на читљив начин, представе сведочанства о животу и културним добрима на тлу Војводине, од древних времена праисторије до доба у коме живимо. То је, такође, и јединствено сведочанство о вековном преплету култура и специфичном богатству слојевитости наслеђа у једном изразито мултинационалном и мултиконфесионалном амбијенту какав је овдашњи. Захваљујући подршци Секретаријата за културу и јавно информисање АП Војводине, књига садржи 360 страна великог формата, са више стотина колор фотографија репрезентативних објеката, књига, слика, рукописа, уметничких дела итд. У посебном прилогу дат је списак свих проглашених непокретних културних добара од изузетног и великог значаја на територији Војводине, као и изузетних просторно-културних историјских целина и археолошких налазишта. Ако кажемо да се њихов број изражава у стотинама – готово да ништа није потребно додати.

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Пеђа Ђаковић: Монографија ЕФЕМЕРИС ЈЕДНОГ ЦРТЕЖА

2018, тврди повез, 23,5 х 30,5 цм, 223 стр.цена: 1500,00 динара

Монографија Пеђе Ђаковића представља раскошну ризницу аутобиографских и других тематских причица, илустрованих цртежима. Приступајући  грчкој митологији аутор каже: Грчка митологија је необично богата херојима свих врста. Неки као што су Ахил и Хектор су прваци рата, други, као Одисеј, или Тазеј су хероји из времена мира, неки су позитивни и дружељубиви, као што су Херакле или Парсеј, док су други хероји у ставу, а не у акцији, као на пример Едип, Антигона, или чак и Хектор. Остали су мирни, премда суочени са безизлазном ситуацијом. (П.Ђаковић, из монографије Ефемерис једног цртежа)

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Драгољуб Аџић Аџа: 50 ГОДИНА БАВЉЕЊА КЕРАМИЧКОМ СКУЛПТУРОМ

2018, тврди повез, 23,5 х 30,5, 325 стр, цена: 3500,00 динара

Отворена или затворена форма Аџићеве скулптуре увек је целовита, убедљива, исткана густим ткивом чисте ликовности. Појам ‘лепо’ остао је у сенци. Још је Кјеркегор из темеља потресао класичну естетику као науку о лепом, која је у новој дефиницији постала логика маште. У употреби су све насушнији да се изнађу, дефинишу и у праксу уведу као елементи једног језика, као што су метафизика, онтологија архетипске монаде. Аџић није стваралац који пасивно стоји иза ове мистично- философске типологије, јер је Аџићу веома рано отворена широка панорама митских сигнала. Тако је философија опстанка замењена философијом бића. Није остала у ‘старом кључу’ ни митологија: она је сада моћ језика над мишљу и то у свакој могућој сфери духовне делатности (Макс Милер). Зато је сасвим логично што Аџић покушава да стари антички мит о Икару актуелизује и врати га у традицију нове науке о свемиру. Аџић тежи да успостави равнотежу између језика мита и језика ликовности. Судећи по називима радова који се већ дуго јављају у циклусима, основна мотивација овог вајара је однос простора и времена у свој сложености ових појмова. Лелујава линија погледа, који истовремено осветљава и прошлост и садашњост, није само пука констатација пређеног пута већ много више и много значајније – моћ стварања нових, до овог човека непостојећих облика, који подједнако респектују и етику и естетику и нуде визију једне могуће утопије – утопије коначно ослобођеног човека. И на крају, правде ради, треба још једном додати да је Аџић мајстор керамичке уметности, несвакидашњи зналац техника и технологија, материјала и процеса који тако одано служе духу и идеји уметника. (Из уводних текстова, Срето Бошњак)

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Драгутин Паунић: МЕЂАШИ НЕБА И ЗЕМЉЕ

2018, тврди повез, 21,5 х 28 цм, 207 стр, цена: 1400,00 динара

Јасеница, и у географском и у етничком погледу, представља особену предеону целину. Исто тако, она је необична  и јединствена и по мноштву најразличитије  гробљанске пластике, чији се зачеци јављају још у другој половини 14. века. Међутим, за разлику од појединих регија где је временска и стилска кохерентност то дозволила, јасеничка стара гробља и споменици, разбацани широм брдско-планинских и долинско-котлинских предела, ни из близа нису сагледани и обрађени. Остали су ван интересовања хуманистичких наука, али и озбиљнијих теренских истраживања. Ако се о њима говорило и писало, то је чињено успутно, напречац. (Изузетак представља рад Гордане Томовић на прикупљању, проучавању и уобличавању датованих ћириличних натписа.) У међувремену, са лица земље неповратно су нестале неизбројене некрополе са богатим споменичким наслеђем прошлих епоха.

Гробља и надгробници, према којима је окружење било крајње ненаклоњено и равнодушно, наићи ће на знатижељу европских путника који су разним пословима (дипломатским, верским, војним, трговачким) ишли у Турску. (Из предговора, Д. Паунић).

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Радивој Шајтинац: НЕПОЗНАВАЊЕ ПРИРОДЕ,

2018, тврди повез, 13,5 х 21 цм, 171 стр, 640,00  динара

Оно што Шајтинац гради током целокупног стваралаштва па тако (и нарочито) у књизи песама ‘Непознавање природе’, јесте кумулација спознаја, које својом емотивном природом не доводе до проповедничких или, злу не требало, дидактичких песничких порука. Изузетна осетљивост на садржаје света, Шајтинца је и овог пута довела до необичног и успешног споја велике спознаје среће, несреће и сумње, у коначност тих категорија. Ипак, привидна самоувереност и сувереност Шајтинчевог лирског субјекта осигурала је његово аутентично и врсно, неутемељено и релативизовано, место у свету из ког проговара, не без извесног иронијског отклона према сопственој судбини. (Ана Марија Грабић, из Поговора)

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Драгица Стојановић: О ХРИД,

2018, мек повез, 13 х 20 цм,116 стр, цена: 250,00 динара

У оквиру едиције Добитница књижевне награде ‘Милица Стојадиновић Српкиња‘, Културни центар Војводине Милош Црњански (тада Завод за културу Војводине) је 2018. године објавио нову збирку поезије Драгице Стојановић, лауреаткиње књижевне награде Милица Стојадиновић Српкиња, коју наша институција од 2009. године додељује песникињама за најбољу збирку поезије на српском језику, објављену између две манифестације Милици у походе.

Драгица Стојановић је 2017. године награђена за збирку поезије Од(а)бране песме, коју је објавила Граматик издавачка кућа из Београда. Део књижевне награде Милица Стојадиновић Српкиња је и објављивање нове збирке поезије или избора из досадашњих збирки лауреаткиња, те је наредне, 2018. године објављена нова збирка поезије Драгице Стојановић О хрид у поменутој едицији.

 

Из поговора Наталије Лудошки

Збирка ‘О хрид’ утемељена је на препознатљивим стваралачким постулатима ове песникиње. Из женског дубоко личног егзистенцијалног и књижевног искуства, лирски сензибилно, али и немилосрдно аналитично, интроспективно, меланхолично се извија и тихо вибрира њен поетски белканто. Брижљиво конпонована збирка ‘О хрид’ садржи четрдесет песама, хармонизованих у четири целине: ‘Поезију сви пишу’, ‘Исповести са Охридског језера’, ‘Капут од снега’, ‘Златни дан’. Не припадајући оној категорији стваралаца чији су опуси обележени оштрим искорацима, заокретима и резовима, песникиња Драгица Стојановић истрајно води својом стазом.

 

О ПЕСНИКИЊИ

Драгица Стојановић је рођена у Зрењанину 1963. године. Пише поезију и објављује више од три деценије у бројним књижевним листовима и часописима (загребачки Quorum, осијечка Ревија, подгоричко Овдје, Летопис Матице српске, Поља, Свеске, ПроФемина, Траг, Урб), а збирке поезије је објављивала од 1984. године када је објављена њена прва збирка поезије Тескоба. Потом су објављене и: Кухињска кукавица; Разговор са Исидором; Гладне исповести; Литерарни снег и Од(а)бране песме.

Пре награде Милица Стојадиновић Српкиња, Драгица Стојановић је лауреаткиња награда: Станко Симићевић; Смели цвет; Смедеревске песничке вечери; Улазница и Печат вароши сремскокарловачке.

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Хранислав Ђурић: МУЗИКА СРБА у првој половини XIX века у светлу новијих истраживања, књига I

 2018, тврди повез, 23,5 х 17 цм, 431 стр, цена: 2.940,00 динара оба тома

Рад ‘Музика Срба у првој половини XIX века у светлу новијих истраживања’, који је настао као прилог упознавању недовољно испитане и проучене музике преткорнелијевског периода, представља један својеврсан обрађени зборник новијих и делом старијих архивских докумената, који су према одговарајућој тематици распоређени у четири релативно заокружена и међусобно разграничена дела, са одговарајућим главама и напоменама, а са задатком да се уз примену аналитичко-синтетичке методе открију и реконструишу мало познате чињенице које се односе на народну, црквену, сценску, те грађанску и уметничку музику Срба у првој половини XIX века у Угарској, Кнежевини Србији и делимично у Хрватској и Аустрији. (Хранислав Ђурић, из Предговора)

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Хранислав Ђурић: МУЗИКА СРБА у првој половини XIX века у светлу новијих истраживања, књига II

2018, тврди повез, 23,5 х 17 цм, 428 стр, цена: 2.940,00 динара оба тома

Корени српске грађанске вокалне музике у Угарској, у првој половини XIX века, потичу из XVIII столећа. Она је била у најужој вези с ондашњом славеносербском и грађанском поезијом из XVIII века. Ондашња српска поезија рускославенског доба, која је била под утицајем руско-украјинске књижевности, попримила је извесна барокна обележја. Највећи број песама српске барокне и грађанске лирике најчешће се певао уз пратњу неког музичког инструмента: гитаре, мандолине, тамбуре, теорбе, виолине (хегеде), харфе, шпинета, цимбала, флауте и сл. Та меломанија, која је била веома карактеристична за Војводину у XVIII веку, била је дуготрајна, страсна и врло популарна. Чак је и Лукијан Мушицки нешто касније, 1817. године, уздахнуо, говорећи у духу свога доба: ‘Ех да знам гитар ударати’ . (Хранислав Ђурић)

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Загорка Авакумовић, Дејан Јакшић: ЗБИРКА ПОВЕЉА И ДИПЛОМА АРХИВА ВОЈВОДИНЕ,

2018, тврди повез, 15 х 23,5 цм, 154 стр, цена: 540,00 динара

Међу фондовима и збиркама Архива Војводине, установе од националног значаја, истакнуто место заузима мала по обиму, али непроцењива по значају, ‘Збирка Повеља и диплома’. Архивске јединице (предмети) ове збирке истичу се, не само по историографском значају и старости већ и по свом ликовно – графичком изгледу, материјалу, димензијама и повезу. До скора су ове важне и визуелно атрактивне архивалије остале недовољно познате широј јавности. Зато смо се одлучили да детаљно презентујемо њихову садржину и пренесемо њихов упечатљив визуелни изглед. Публикација обухвата уводна разматрања, детаљне садржине и физичке описе предмета, снимке самих предмета, регистре са ближим подацима и коришћене изворе и литературу.

Уводни текст садржи два дела. У првом се уопштено говори о повељама и дипломама: појму писаног правног облика, феудалном историјском оквиру, издавању повеља војно заслуженим појединцима и провери племства, додељивању привилегија градовима, трговиштима и цеховима. У другом делу детаљно је анализирана Збирка повеља и диплома Архива Војводине. Дати су основни подаци о Збирци физичке карактеристике и језик предмета, као и условна подела предмета на садржајне групе.

(З. Авакумовић, Д. Јакшић, из Уводних напомена)

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Катица Дармановић: ЖЕНСКО ЛИЦЕ УСМЕНЕ ПЕСМЕ,

Типологија и функција женских ликова у епским и епско-лиским песмама Вукове збирке,

2018, тврди повез, 15 х 23,5 цм,315 стр, цена: 680,00 динара

Избор поднаслова ‘Типологија и функције женских ликова у епским и епско-лирским песмама Вукове збирке’ наметнуо се као велико и изазовно питање – зашто у нашој науци о књижевности нема целовите студије о женским ликовима у епским песмама, иако се многе студије различитог обима баве интерпретацијом и сагледавањем ових ликова у епском фонду. Комплексност теме била је унеколико замагљена чињеницом да су се многи проучаваоци народне књижевности темељно бавили истакнутим женским ликовима епске поезије, која је по својој основној вокацији и Вуковој дефиницији, више мушка поезија. Перцепцију теме додатно су отежала и честа преиспитивања појединих женских ликова у контексту различитих методолошких приступа па се стицао утисак  да се о јунакињама епске поезије сазнало скоро све и да су добро проучене. (Катица Дармановић)

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Јован Савин: ТАЈНА ИСТОРИЈА ЈЕДНЕ ВАРОШИ

2018, тврди повез, 15 х 23,5 цм, 157 стр, цена: 550,00 динара

‘Tajна историја’, започета пре 15 година као прича о отуђењу човека и његовој неспособности да се ухвати у коштац са модерним временом, претворила се у истраживање лавиринта моје душе. Аутобиографски детаљи просто нису могли да изостану. У најтежим тренутцима писања, моја деца, Сара, Катарина и Олег, била су ми инспирација и основна покретачка сила без које би рукопис вероватно остао недовршен… (Из предговора, аутор)

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Мирослав Егерић: ДЕЛА И ДАНИ

2018, тврди повез, 15 х 24 цм, 289 стр, цена: 600,00 динара

Скуп текстова Мирослава Егерића који чини књигу ‘Дела и дани VI‘ сведочи о доследном методолошком полазишту овог књижевног критичара и универзитетског професора, који је својим делима доминантно обележио српску књижевну критику друге половине 20. и почетка 21. века. Две целине које ова књига садржи говоре о фокалним тачкама Егерићевих интересовања, па се поред критике прозе и поезије налазе и текстови посвећени критици критике. (Из Рецензије књиге Мирослава Егерића:  Дела и дани, Горана Раичевић)

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Дејан Микавица: СРПСКА ПОЛИТИЧКА ЕЛИТА У АУСТРОУГАРСКОЈ МОНАРХИЈИ (1526-1860)

2018, тврди повез,16,5 x 23,5 цм, 335 стр, цена: 500,00 динара

У вишевековној борби пречасних Срба за очување историјске свести, постизање политичког признања и уважавања њихове националне индивидуалности, делимично на основу наше личне и субјективне процене, као најдостојанственији и најистакнутији представници српске политичке и интелектуалне елите у Аустријском царству, од Мохачке битке па до слома државе Хабзбурговаца, нарочито су се издвојили својим посвећеним национално-политичким радом и стваралаштвом у циљу очувања историјске свести, витешким подвизима, идеолошким и страначким осмишљавањем патриотске политике, уметничким, књижевним, духовним делима створеним у циљу постизања и очувања слободе, националног идентитета и државотворне мисли: Јован Ненад, Павле Бакић, Арсеније Ш Црнојевић, Ђорђе Бранковић, Христифор Жефаровић, Јован Рајић, Захарије Орфелин, Доситеј Обрадовић, Јован Поповић, Сава Поповић Текелија, Никанор Грујић, Јосиф Рајачић и Светозар Милетић.  (Реч аутора, Д.Микавица)

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Дејан Микавица: СРПСКА ПОЛИТИЧКА ЕЛИТА У АУСТРОУГАРСКОЈ МОНАРХИЈИ II(1860-1918)

2018, тврди повез,16.5 х 23.5 цм, 336 стр, цена: 500,00 динара

За настанак Хабзбуршке монархије историографија најчешће прихвата као почетну ону годину када се одиграла Мохачка битка, у којој је сломљена Мађарска држава (1526) пред налетом турске војске. До тог времена је династија Хабзбурговаца изградила породичну историју, почевши од оснивача династије Гунтрама Богатија из Х века и стекла знаменито презиме по замку Хабихтсбург у Швајцарској, у ХI веку. Постепено је ширила своје поседе, постајући од породице регионалног значаја династија европског угледа, која је свој утицај задржала током пет векова на европском простору, преко мање или више успешних владара, почевши од првог хабзбуршког краља Рудолфа I, који је владао у последње три деценије XIII века, затим Албрехта I, Фридриха III, Рудолфа IV… све до Фердинанда I Хабзбуршког, коме су припали источни поседи Хабзбуршке куће, царска титула, аустријске, чешке и угарске земље, а самим тим и обавеза да на челу Хабзбуршке монархије води рат против Oсманлија. (Реч аутора, Д. Микавица)

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Zdenka Valent Belić: IMIGRANTI U VAVILONSKOJ KULI – razgovori o identitetu,

2017, tvrdi povez, 15 x 23,5 cm, 232 str, cena: 550,00 dinara.

U izdanju Zavoda za kulturu Vojvodine 2017. godine objavljena je knjiga ᾽Imigranti u Vavilonskoj kuli – razgovori o identitetu᾽, koju je priredila Zdenka Valent Belić, nagrađivana prevoditeljka sa slovačkog i srpskog jezika i urednica časopisa za književnost i kulturu vojvođanskih Slovaka ᾽Nový život᾽.

Knjiga se sastoji od četrnaest trialoga, prethodno vođenih na stranicama mesečnika Nový život, u periodu od 2015. do 2017. godine, pod zajedničkim nazivom ᾽Novi život i identitet᾽, u kojima su učestvovali eminentni slovački i renomirani srpski književnici: Zoran Đerić, Zvonko Taneski, Dragan Velikić, Dušan Šimko, Vladimir Pištalo, Pavol Rankov, Laura Barna, Etela Farkaš, David Albahari, Anton Balaž, Vladimir Arsenijević, Mihal Hvorecki, Miljenko Jergović, Martin Kasarda, Vesna Goldsvorti, Jana Juranjova, Uglješa Šajtinac, Juraj Šebesta, Dana Todorović, Svetlana Žuhova, Muharem Bazdulj, Marijus Kopčaj, Gojko Božović, Jan Zambor, Miroslav Aleksić, Jan Tazberik, Nebojša Kuzmanović i Jan Jankovič. Razgovore su vodile Zdenka Valent Belić, koja je napisala i predgovor, Kristina Kovač i Vladimira Dorčova Valtnerova, koja je napisala i pogovor.

 

Razgovori obuhvaćeni knjigom nastajali su elektronski, između pisaca koji se ne bi sreli bez posredovanja moderatorki koje su vodile razgovore. Glavno pitanje koje posrednice postavljaju jeste pitanje identiteta. Na njega je dat širok dijapazon odgovora, u zavisnosti od prethodnog iskustva svakog književnika ponaosob, ali i iskustva sveta u kojem njihova književnost nastaje.

 

Zaslugom priređivača, sagovornici su odabrani i upareni pažljivo, tako da se kod njih mogu prepoznati i vrlo fine, eterične sličnosti, ali i dovoljno razlika da razgovori budu dinamični i podsticajni za kreiranje i iznošenje argumenata. Naslov knjige, nastao na osnovu reči Stanislava Baranjčaka, koji u zaključku svog eseja o jezičkoj pometnji izriče metaforu ᾽Imigrantski sindrom Vavilonske kule᾽, u prvi mah može asocirati na nešto negativno, strano i neuspešno, unutar prostora bez mnogo nade. Međutim, dijalogom i prevodilačkim posredovanjem, ali i uredničkim prepoznavanjem i inicijativom, ta situacija se preokreće u svoju pozitivnu suprotnost – nije loše stupiti u svet drugog i drugih jezika, nije loše ozbiljno misliti i tražiti odgovore na različitim stranama. Vavilon može biti prijatno mesto za ljudski život.

  • Deo iz recenzije Miroslava Keveždija

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Никола Страјнић: ГРЧКО И РИМСКО ПЕСНИШТВО,

2017, тврди повез, 15 x 23,5 цм, 315 стр, цена: 550,00 динара.

Огледи Николе Страјнића, окупљени око наслова, рефлектују изворну, првотну појаву лирског, које ће, скривајући их у себи, подстаћи развој касније филозофије, трагедије, комедије. Овај кондензовани синкретички облик лирског, који је настао у Грчкој у периоду од седмог до петог века пре наше ере, а чији трагови су наговештени већ од Хомера и Хесиода, поставиће координате које ни модерна лирика није успела у многоме да напусти. У том смислу, избор Страјнићевих огледа има за циљ да омогући оријентацију у домену и античке и модерне лирике, нудећи дијахронију, како када је у питању европско песништво, тако и када је у питању укупно стваралаштво Николе Страјнића.

(Маја Медан, 2015. године)

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Милан Брдар: УМ ЦРНЕ ШУМЕ / I, двотомно издање/ Martin Heidegger, Sein und Zeit, 1927-2017,

2017, тврди повез, 16 x 25 цм, 369 стр, цена за оба тома: 1.990,00 динара.

I том – Ова књига је написана за познаваоце Хајдегера, да би видели колико га нису познавали. При том није реч о ароганцији, колико о разлици тумачења: преовлађујућег у литератури и овде изложеног. Литература о Хајдегеру је огромна, али је огроман и облак опскурантизма у којем нестаје највећи број дотичних штива. Мала је вероватноћа да постоји филозоф који је више хваљен и слављен, а мање схваћен. А није лако писати о Хајдегеру. Највећи филозоф XX века; највећи западни филозоф после Хегела; коначно највећи филозоф Запада после Хераклита!  (Милан Брдар, предговор)

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Милан Брдар: УМ ЦРНЕ ШУМЕ / II, двотомно издање/ Martin Heidegger, Beiträge zur Philosophie, 1937-2017,

2017, тврди повез, 16 x 25 цм, 427 стр, цена за оба тома: 1.990,00 динара.

II том – У овој књизи први знатан део заузима расправа о смислу и дометима стратешког окрета (Kehre) који је Хајдегер манифестно извео тек годину дана касније, 1930.године. Од тог датума образује се Хајдегерова филозофија друге фазе, позната као филозофија Хајдегера II. Она је основни предмет разматрања у овој књизи, што ће бити од велике користи, тим пре што, на наше изненађење, тај део Хајдегерове филозофије у литератури у опште није апсолвиран на начин стабилизовања око неког одређенијег језгра тумачења…  (Милан Брдар, предговор)

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Стана Динић Скочајић: БИЋЕ СНЕГА

2017, мек повез, 13 x 20 цм, 94 стр, цена: 300,00 динара

У оквиру едиције Добитница књижевне награде ᾽Милица Стојадиновић Српкиња᾽, Завод за културу Војводине (сада Културни центар Војводине Милош Црњански) је 2017. године објавио нову збирку поезије Стане Динић Скочајић, лауреаткиње књижевне награде Милица Стојадиновић Српкиња коју наша институција од 2009. године додељује песникињама за најбољу збирку поезије на српском језику, објављену између две манифестације Милици у походе.

Стана Динић Скочајић је претходне, 2016. године, награђена за збирку поезије Теглице за бубице, објављену у издању Књижевне општине Вршац, 2015. године. Део књижевне награде Милица Стојадиновић Српкиња је и објављивање нове збирке поезије или избора из досадашњих збирки лауреаткиња, те је наредне, 2017. године објављена нова збирка поезије Стане Динић Скочајић Биће снега.

Из поговора Драгане В. Тодоресков

Композициона каприциозност која се огледа у промени формалних обележја па и у тематско-мотивској непредвидљивости, из песме у песму, у случају Стане Динић Скочајић није мана. Напротив, готово да је доживљавамо као заштитни знак њене поезије која рачуна на ефекат читаочевог изненађења и перманентног стања будности и приправности.Међутим, колико год била изненађујућа унутар себе, толико је њена нова, седма песничка збирка, ᾽Биће снега᾽, логичан наставак збирке  ᾽Теглице за бубице᾽.

О ПЕСНИКИЊИ

Стана Динић Скочајић рођена је у Струмици (Македонија), живела у Ковину, Белој Цркви, Београду, Књажевцу. Основну школу, гимназију и Вишу педагошку школу – Српскохрватски језик и југословенска књижевност, завршила је у Нишу. У Београду студирала на Филолошком факултету (истоимена група). Живи у Нишу.

Пише прозу и поезију. Награђивана за појединачне приче. Крајем 2016. године уручена јој је Награда Милица Стојадиновић Српкиња, за књигу песама Теглице за бубице.

Њене песме и приче заступљене су у бројним антологијама, од којих је најновија Антологија српских песника (ауторке су: Дубравка Ђурић и Биљана Обрадовић) под насловом МАЧКЕ СЛИКАРИ, недавно објављена у Америци, са поговором водећег америчког песника Чарлса Бернстина.

Превођена на енглески, руски, шпански, италијански, бугарски и македонски језик.

Чланица је Српског књижевног друштва.

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Сунчица Денић: МАТИЦА

 2017, мек повез,13 x 20 цм, 130 стр, цена: 300,00 динара

У оквиру едиције Добитница књижевне награде Милица Стојадиновић Српкиња᾽, Завод за културу Војводине (сада Културни центар Војводине Милош Црњански) је 2017. године објавио нову збирку поезије Сунчице Денић, лауреаткиње књижевне награде Милица Стојадиновић Српкиња коју наша институција од 2009. године додељује песникињама за најбољу збирку поезије на српском језику, објављену између две манифестације Милици у походе.

Сунчица Денић је претходне, 2016. године, награђена за збирку поезије Невреме, објављену у издању Албатрос Плус, Београд 2016. године. Део књижевне награде Милица Стојадиновић Српкиња је и објављивање нове збирке поезије или избора из досадашњих збирки лауреаткиња, те је наредне, 2017. године, објављена нова збирка поезије Сунчице Денић Матица.

Из поговора Фрање Петриновића:

 

Да ли је заиста са позорнице нашег доживљаја и нашег постојања нестао заувек онај свет који смо по­често доживљавали као место извесног склада и рав­нотеже, остављајући за собом неку врсту агресивне пустоши, препуштајући на посвемашњој трауматичној неустројености, огољене у егзистенцијалној стрепњи, без могућности бекства и евентуалног спаса?

Не пита ли се онда са пуним разлогом Сунчица Денић у књизи ᾽Матица᾽, управо на трагу те затечено­сти, тог неподношљивог егзистенцијалног удара, ᾽какво је ово доба и каква је ово земља кад завичаја нема, чове­ка кад нема᾽, и шта се то десило са свим оним са чиме се ми, као и песнички субјект, сусрећемо ᾽у овој проклетој авлији᾽, где једино још ᾽од магарца страхују?᾽

Шта је преостало у тој ᾽пустој земљи᾽ по којој смо принуђени да крочимо, осим сећања и памћења?

 

 

О ПЕСНИКИЊИ

Сун­чи­ца Де­нић је рођена 1956. године у Угљару код Приштине. Пише поезију, прозу, књижевну кри­тику и есеје. Књиге Сунчице Денић преведене су на многе језике, добитница је великог броја признања. Живи у Врању, ради на Педагошком факултету. Члан је Удружења књижевника Србије и Српског књижевног друштва.

Награде: Повеља и Плакета Бранко Миљковић, Перо деспота Стефана Лазаревића, Вук Филиповић, Мајсторско писмо, Свети Сава, Сима Цуцић, Ана Франк, Григорије Божовић, Милица Стојадиновић Српкиња…

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Никола Кајтез: ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ФИЛОЗОФСКИХ НАУКА – пет томова

I – ФИЛОЗОФИЈА САЗНАЊА, 2017, тврди повез, 15 x 23,5 цм, 448 стр, цена: 650,00 динара;

II – ФИЛОЗОФИЈА ПРИРОДЕ, 2017, тврди повез, 15 x 23,5 цм, 344 стр, цена: 650,00 динара;

III – ФИЛОЗОФИЈА ДРУШТВА, 2017, тврди повез, 15 x 23,5 цм, 468 стр, цена: 600,00 динара;

IV – ФИЛОЗОФИЈА КУЛТУРЕ, 2017, тврди повез, 15 x 23,5 цм, 460 стр, цена: 600,00 динара;

V – ФИЛОЗОФИЈА ДУХА, 2017, тврди повез, 15 x 23,5 цм, 377 стр, цена: 600,00 динара.

Особен синтетички приступ, луцидно… Одмерено и убедљивим разлозима поткрепљено… Однегован, књижевно дотеран језик… Јасно, логично, ефектно…

(Академик Никола Милошевић)

Свеже, снажно, занимљиво и надасве успело… Кајтез смисао људског постојања види у непрестаном приближавању истини, аутентичном богатству живота, остварењу слободне људске заједнице и откривању нових хоризоната човековог самоосвештавања…

(Академик Љубомир Тадић)

Инспиративна и дубока теоријска размишљања… Аргументована критика… Ваљано документовано… Узорна ерудиција и филозофска култура… Богати садржај и стил… Јасне, продубљене и добро организоване рефлексије…

(Академик Михаило Марковић)

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Душан Тодоровић: ВИЗУЕЛНИ ТРАГОВИ,

2017, тврди повез, 25 x 32 цм, 304 стр, цена: 2.000,00динара

У рекапитулацији и реконструкцији стваралачког опуса уметника Душана Тодоровића као и вредносног дефинисања његове свеукупне уметничке праксе, од раних седамдесетих година прошлог столеће, до средине друге деценије новог миленијума, са разлогом може да се констатује постојање идејног и програмског континуитета у његовом делу, без обзира на разуђену тематску интерпретацију кроз уметничку праксу. Из такве стваралачке позиције континуитета у дисконтинуитету, произлази и неоспорна чињеница да је креативни ангажман Тодоровића у бившем југословенском региону заслужио признату улогу истакнутог истраживача савременог ликовног језика и визуелне праксе и био један од пионирских утемељивача неоавангардних садржаја, препознавајући и ревидирајући током седамдесетих, осамдесетих и у наредним деценијама репрограмирајући визуелни језик модернистичких и идејно потрошених авангардних тенденција...   (Миле Игњатовић, историчар уметности)

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Дејан Микавица: СРПСКА ПОЛИТИКА У ХРВАТСКОЈ,1538-1918

2017, тврди повез, 16,5 x 23,5 цм, 334 стр, цена: 400,00 динара

 

Књига је замишљена као историјско, хронолошко и проблемско преиспитивање политике коју су водили најистакнутији представници српског народа на хрватском, славонском и војно-граничарском простору који се на ове земље односи, у историјском континуитету од готово четири столећа. Полазећи од досадашњих истраживања и на основу одговарајућег увида у литературу, грађу и периодику домаће и стране провенијенције, уверени смо да су се стекли  неопходни услови да се овој проблематици приступи критичније, свестраније и објективније него што је то чињено до сада.

(Д. Микавица)

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Дејан Микавица: СРПСКА ПОЛИТИКА У ВОЈВОДИНИ, 1526-1918,

2017, тврди повез, 16,5 x 23,5 цм, 296 стр, цена: 430,00 динара

Ова књига је настала као делимично употпуњен и незнатно измењен резултат ранијег, двадесетогодишњег самосталног историографског рада на Универзитету, домаћим и страним архивима и библиотекама, на основу истраживања која су подразумевала што целовитији и темељнији увид у научну литературу домаће и стране провенијенције. У оној мери у којој су нам то допуштале објективне могућности, коришћени су првенствено објављени извори из мађарских и аустријских архива, периодика која је излазила на српском и мађарском језику у Будимпешти и Новом Саду, архивски фондови у Србији, Мађарској и Аустрији, мемоарски списи утицајних политичких и јавних радника, најугледнијих, црквених и световних представника српске пречанске политике…

(Дејан Микавица)

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Јово Радош: СРПСКА НАРОДНА ФИЛОЗОФИЈА,

2017, тврди повез, 15,5 x 23,5 цм, 272 стр, цена: 600,00 динара

Књига која је пред нама проистекла је из садејства две ауторове особене и истинске љубави: филозофије, чији бивствујући смисао (у тежњи за мудрошћу) чини и одређује Ерос и народних умотворина, које на својеврстан начин буде страст и нагон за размишљањем и умеју недовољно да подстичу дух на саморазговор и дијалог са оштроумним и ᾽филозофирајућим᾽ прецима. Дакако, у том назначеном међуодносу, филозофија је имала носећу улогу: као пишчева професија и занимање, као трајни мисаони занос и подстрек за многа духовна прегнућа, али и као рутинска обавеза у вишедеценијском педагошком раду.

(Јово Радуш, Уводно слово)

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Васа Павковић: НЕОЧЕКИВАНИ  ПЕСНИЦИ

(Едиција Црвени Чот)

2015, 23 х 22,5 цм, тврди повез, 166 стр, цена: 200,00 динара (нема на стању)

У овој књизи аутор је покушао да читаоцима понуди мозаичку слику ликова и стваралаштва четворо важних војвођанских и српских песника: Јудите Шалго, Вујице Решин Туцића, Војислава Деспотова и Петру Крдуа. Високи значај уметничке активности то четворо песника у Војводини, Србији и својевремено Југославији, скоро да је немогуће одредити- а већина губитака који је њиховим смртима задесио српски језик и културу, видљив је сваког дана у вишеструкости својих јасних утицаја. Ова књига је замишљена као хибридни критички пројекат, пре свега има за циљ скретање пажње младих песника, писаца и интелектуалаца на битан део наше непосредне, најбоље традиције и њену многоструку подстицајност. Мозаик текстова који је тако начињен, део је сложене слике постмодерних уметничких кретања која су у великој мери обележила последње две деценије 20.века и прву деценију овог новог, 21.века…

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.

Ото Толнаи: СТУДИЈЕ О КАРФИОЛУ

(Едиција Црвени Чот)

2014, тврди повез, 23 х 22,5 цм, 310 стр, цена: 200,00 динара (нема на стању)

Ово изузетно дело, у преводу с мађарског на српски језик Арпада Вицка, Завод за културу Војводине објавио је у новопокренутој едицији Црвени Чот која ће, како јој и име каже, убудуће бити намењена објављивању и промоцији врхунских књижевних остварења најпознатијих аутора из Војводине. Ото ТОЛНАИ (Тонаи Оттó, Кањижа, 1940). Песник, прозаиста, есејиста, драмски писац, уредник, књижевни преводилац.

Студирао мађарски језик и књижевност у Новом Саду и филозофију у Загребу. Покретач (1961) и главни уредник књижевног подлистка Сyмпосион и, потом (1965), часописа Úј Сyмпосион. Осуђен условно (1972) као одговорни уредник, због објављивања текстова који су инкриминисани као непријатељска пропаганда. Уредник литерарних емисија и ликовни критичар у редакцији програма Радио Новог Сада на мађарском језику до пензионисања, 1994. године. Последњи (полуизабрани) председник (1990) Савеза књижевника Југославије. Покретач (1992) часописа Еџ Сyмпосион у Веспрему (Мађарска).

Издања Културног центра Војводине Милош Црњански можете купити директно од издавача. Потребно је да нас контактирате на и-мејл: izdavastvokcvmc@gmail.com.