Пројекат: Развој филмског стваралаштва у АПВ

Поред издавачке и програмске делатности, циљ је и унапређење и развој савременог филмског стваралаштва наше покрајине (производњи играних и документарних филмова, као и комбинацији ових родова), тј. продукцији коју смо започели 2019. године (филмом о Центру за ликовну и примењену уметност „Тераˮ и филмом о Предрагу Пеђи Ђаковићу „Повратак коренимаˮ), а која доприноси остваривању општег интереса у области културе дефинисаног чланом 6. Закона о култури (нарочито тачке: 1, 2, 3, 5, 6, 8, 16, 18, 20, 22 и 23). Током 2023. године реализована је и продукција на филму „Светлост и сенкеˮ.

Продукција нових филмова допринеће, такође, формирању вредне и богате архиве живота и стваралаштва еминентних личности са простора Војводине, које су својим радом дале немерљив допринос домаћем и светском културном простору.

Након филма о Сави Шумановићу, наставићемо рад на развоју ове врсте савременог стваралаштва тако што ћемо реализовати снимање и емитовање још неколико играних и документарних филмова, као и комбинација ових родова, такође о еминентним личностима културне сцене овог простора, чиме ће домаћа филмска уметност завредити, не само националну него и светску пажњу, а наша институција водећи квалитет какав и приличи кровној институцији културе на овом простору. Тиме ћемо, уједно, допринети и остварењу општег циља – унапређењу области филмске уметности и осталог аудио-визуелног стваралаштва, развоју публике и едукација, промоцији филма.

Руководилац пројекта: др Валентина Чизмар, сарадник за унапређење делатности установа културе

 

ФИЛМОВИ:

  1. Документарни филм о Центру за ликовну и примењену уметност: TERRA
  2. Документарни филм: Повратак Коренима
  3. Арт-документарни филм „Светлост и сенкеˮ

У низу филмова који ће бити реализовани у текућој 2023. години, у нашој продукцији, први је посвећен Сави Шумановићу (1896–1942), једном од најзначајнијих српских сликара 20. века. Овај пројекат остварен је у сарадњи са филмском кућом „RAMONDA PRODUCTIONˮ из Београда и Фондацијом Fashion Company” из Београда.Филм представља ванвременску причу о плодотворном раду славног српског уметника Саве Шумановића поводом 80 година од његове смрти и 70 година од оснивања Галерије „Сава Шумановићˮ у Шиду. У жанровском погледу филм припада подручју арт краткометражног документарног филма, рађен поетиком слике, звука и тишине.

Ауторски тим филма:

– редитељ проф. Драгољуб Елчић, декан Академије уметности у Београду;

– продуцент Горан Иконић, извршни продуцент филма испред „Ramonda production”;

– академик Светислав Божић, диригент и композитор музике;

– проф. Радослав Владић, директор фотографије (један од највећих европских директора фотографије);

–  монтажер проф. Светолик Мића Зајц, монтажер најзначајнијих филмова Емира Кустурица и Никите Михалкова.

 

Ауторски тим је снимио, први пут, сва оригинална дела Саве Шумановића у Паризу, Загребу, Винковцима, Шиду, Панчеву и Новом Саду, а ради се о више од 400 најзначајнијих уметничких дела овог уметника која се налазе у галеријама Србије, Француске, Хрватске, Македоније и Босне и Херцеговине. Управо то што су снимљена дела оригинална, ово филмско остварење чини јединствени материјал о уметничком стваралаштву Саве Шумановића, који до сада нико није снимио у овом облику.

  1. фебруара 2023. организовано је представљање пројекта арт–документарног филма „Светлост и сенке” у Галерији Матице српске, у оквиру манифестације „Дани Шпире Матијевића”, а након финализације филма уследила је фестивалска премијера у свету.

Поменути филм доживео је велики успех и освојио 18 награда широм света, укључујући азијски и европски континент.

Најпре је проглашен за најбољи кратки документарни филм на „IndoFrench International Film Festivalu” у Индији, потом Интернационалном филмском фестивалу „Rohip”, на „Tekka international Film Festival-uˮ у Сингапуру, на фестивалу у Индији са наградом „Royal society of television and motion picture”, на „Kollywood International Film Festival”, на интернационалном филмском фестивалу  „Uruvati”, на „Indo-Singapure Internationaln Film Festival”, на фестивалу у Орхиду награду „Monthly future of film awards” и другим.

(види: https://zkv.rs/blog/tri_nagrade_filmu_o_savi_sumanovicu_2023/).