Дванаеста трибина „Дневник о Црњанском” – Историјска позадина живота и дела Милоша Црњанског 

Културни центар Војводине „Милош Црњански” у понедељак, 26. фебруара 2024. у 18 часова организује трибину из циклуса „Дневник о Црњанском” на којој ће учествовати др Небојша Карталија и др Настасја Писарев, уредница и модераторка програма.

Реч је о првој овогодишњој трибини „Дневник о Црњанском” у 2024. години посвећеној нашем великом писцу, која је наставак циклуса предавања из 2023. и 2022. године. Гост трибине Небојша Карталија, доктор историјских наука, осврнуће се на живот и дела Милоша Црњанског из историјског угла, уз анализу улоге нашег великог писца у судбоносним деценијама националне и светске историје. У фокусу трибине ће бити личност Милоша Црњанског, али и дух времена и живот јунака из његових романа.

Небојша Карталија (1986) основне и постдипломске студије историје завршио је на Филозофском факултету у Новом Саду, стекавши научни назив доктора историјских наука. Запослен је као предавач на Катедри за историју Филозофског факултета у Новом Саду. Као сарадник Омладинске стране новосадског дневног листа „Дневник” радио је  на популаризацији историје. Сарадник је Међународног центра за православне студије из Ниша.

Серија трибина „Дневник о Црњанском” се студиозно бави делом и животом овог великана књижевности кроз предавања и разговоре, а гости су најбољи познаваоци књижевног стваралаштва Црњанског, од професора, теоретичара и критичара, до писаца- савременика.

Програм ће бити одржан у Културном центру Војводине „Милош Црњански” (Војводе Путника 2, Нови Сад).