Добитница књижевне награде „Милица Стојадиновић Српкиња“

Добитница књижевне награде „Милица Стојадиновић Српкиња“ за 2023. годину је песникиња Снежана Минић за збирку поезије „Мртва природа са цвећем“ (Архипелаг, 2022).

Књижевна награда „Милица Стојадиновић Српкиња“ се додељује за најбољу збирку поезије ауторке објављену на српском језику између две манифестације „Милици у походе“ коју Културни центар Војводине „Милош Црњански“ организује у знак сећања на једну од првих српских песникиња.

Награда ће лауреаткињи бити додељена на свечаности у Културном центру Војводине „Милош Црњански“, Војводе Путника 2, Нови Сад, у петак, 3. новембра 2023. године у 12 сати.

О песникињи

Снежана Минић (1958, Ниш), песникиња и преводилац.

У Нишу је завршила основну школу и гимназију. У Београду је дипломирала немачки језик и књижевност. Магистрирала је са обимном студијом о рецепцији дела Готфрида Бена у српско-хрватском језичком простору.

Радила је као језички педагог, новинар, слободни преводилац и књижевник.

Песничке књиге: Слике за кулисе (1981), Девет душа (1987), Једнолија, дволија (1994), Злато и сребро (2009), Источно, западно (2012).

Приредила је и превела књигу изабраних есеја Готфрида Бена Проблем генија (1999), изабране есеје и чланке Р. В. Фасбиндера Сенке заиста и никакво сажаљење, Фасбиндерову драму Жабар, одабране песме Саре Кирш Црно огледало (заједно с Б. Зецом) и одабране песме Илме Ракусе Импресум Спора светлост.

Живи у Хамбургу и Београду.

ИЗ ОБРАЗЛОЖЕЊА ЖИРИ-ја

„Збирка песама Мртва природа са цвећем, као што њен поднаслов говори, рекапитулација је ауторкиног ранијег лирског стваралаштва, али уз додатак нових песама. Не држећи се хронологије, већ постављајући песме и раније књиге у нови контекст, збирка броји седам циклуса: Злато и сребро, Немачке песме, Једнолија, дволија, Девет душа, Слике за кулисе, Нове песме и Мали комади. Четрдесетогодишња песничка одисеја Снежане Минић, као што бележи рецензент Виктор Калинке, прича, док читалац плива заједно са струјом ауторкине самосвести. Та самосвест је видљива како у песмама, тематско-мотивски везаним за детињство или путовања, сусрете, успомене, тако и у виђењу природе која је, жива или мртва, често тумачена народним веровањима, митовима. Поред цикличног времена, у овој поезији може се препознати процес пролазности, смене годишњих доба, рекли бисмо, с акцентом на јесен. Иако на први поглед многе од песама нису интимистичког каратера, јер је лирско ја често невидљиво управо ради посматрања и приповедања, Снежана Минић је Мртвом природом са цвећем успела да успостави хармонију између певања и мишљења, емоције и мисли, лирике и нарације, света који је окружује и интроспективних момената којима се каткада препушта. Тематско-мотивски веома садржајна, стилски разноврсна (од краћих песама, преко поема до прозаида и др.), Мртва природа са цвећем недвосмислен је доказ квалитета поезије Снежане Минић.“

Изјава Снежане Минић на вест о добијању књижевне награде

„Милица Стојадиновић Српкиња“

„Врло сам почаствована одлуком жирија о додели награде „Милица Стојадиновић Српкиња“. То пре свега јер је она, песникиња, чије име награда носи, једна изузетна личност у нашој култири и поезији. Она је, како су то већ и други приметили  инаугурисала модерну српску лирику. И она је својим  дневницима, својим страственим родољубљем, да цитирам  Аницу Савић Ребац међу творцима  предела српске домовине. И то што обележавамо и чувамо помен на њу, која је имала тако страсну судбину,  то нас само уздиже као народ. Захваљујем Културном центру Војводине „Милош Црњански“, захваљујем жирију.“

Изјава Гојка Божовића, уредника, Издавачка кућа „Архипелаг“

„Књига Снежане Минић Мртва природа са цвећем доноси изабране и нове

песме једне од водећих савремених српских песникиња. Посреди је

промишљен избор који пружа увид у целину једног опуса. Повезујући

лирску и наративну димензију, песме Снежане Минић пажљиво испитују

просторе свакодневице и просторе унутрашње егзистенције модерног

човека. Иако истрајно присутна у контексту савремене српске поезије, у

којој се оглашавала занимљивим и заокруженим књигама песама, Снежана

Минић није добила адекватну књижевно-критичку рецепцију. Отуда је

објављивање књиге Мртва природа са цвећем прилика и за читаоце и за

критичаре савремене поезије да се изблиза суоче са стиховима ове

песникиње и да их, узете у форми пробраних песничких искустава,

сагледају из угла ове ауторске и врло утемељене ретроспективе. Надам се

да ће Награда „Милица Стојадиновић Српкиња“ додатно подстаћи нова

читања песама Снежане Минић.“