Додела књижевне награде „Милица Стојадиновић Српкињаˮ

На свечаности у Културном центру Војводине „Милош Црњанскиˮ (Војводе Путника 2), у петак, 3. новембра, у 12 часова, овогодишњој лауреаткињи Снежани Минић, за збирку поезије „Мртва природа са цвећемˮ (Архипелаг, 2022), биће додељена књижевна награда „Милица Стојадиновић Српкињаˮ.

О песникињи

Снежана Минић (1958, Ниш), песникиња и преводилац.

У Нишу је завршила основну школу и гимназију. У Београду је дипломирала немачки језик и књижевност. Магистрирала је са обимном студијом о рецепцији дела Готфрида Бена у српско-хрватском језичком простору.

Радила је као језички педагог, новинар, слободни преводилац и књижевник.

Песничке књиге: Слике за кулисе (1981), Девет душа (1987), Једнолија, дволија (1994), Злато и сребро (2009), Источно, западно (2012).

Приредила је и превела књигу изабраних есеја Готфрида Бена Проблем генија (1999), изабране есеје и чланке Р. В. Фасбиндера Сенке заиста и никакво сажаљење, Фасбиндерову драму Жабар, одабране песме Саре Кирш Црно огледало (заједно с Б. Зецом) и одабране песме Илме Ракусе Импресум Спора светлост.

Живи у Хамбургу и Београду.

Изјава Снежане Минић на вест о добијању књижевне награде

„Милица Стојадиновић Српкиња“

„Врло сам почаствована одлуком жирија о додели награде „Милица Стојадиновић Српкиња“. То пре свега јер је она, песникиња, чије име награда носи, једна изузетна личност у нашој култири и поезији. Она је, како су то већ и други приметили, инаугурисала модерну српску лирику. И она је својим  дневницима, својим страственим родољубљем, да цитирам  Аницу Савић Ребац  међу творцима  предела српске домовине. И то што обележавамо и чувамо помен на њу, која је имала тако страсну судбину,  то нас само уздиже као народ. Захваљујем Културном центру Војводине „Милош Црњански“, захваљујем жирију.“