Додељене Годишње награде Културног центра Војводине „Милош Црњански“ за 2021. годину

Свечаност доделе Годишњих награда Културног центра Војводине Милош Црњански одржана је синоћ у Свечаном холу Покрајинске владе. Наша институција сваке године жели јавности да укаже на појединце, ствараоце и извођаче који својим високо-естетским, професионалним деловањем стварају или изводе уметничка дела и тако културу Војводине чине препознатљивом, како у Војводини и Србији тако и у Европи и целом свету.

У име домаћина свечаности, присутнима се обратио Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине Милош Црњански, који је истакао да је нашој институцији примарно да може и кроз Годишње награде да скрене јавности пажњу управо на ствараоце који својом креативношћу и преданим радом граде саму суштину културе.

     Овогодишње награде су истински упаљени рефлектори како бисмо сви ми видели шта заиста вредно постоји. Живимо, то сви знамо, у време постистине када све оно што јесте може да изгледа као да није и обрнуто. Зато једна од мисија Културног центра Војводине и јесте да препозна праве вредности, да их идентификује и да их покаже јавности и на овај начин – кроз признања појединцима, рекао је, између осталог, Шапоња и захвалио се запосленима у нашој кући на преданом раду у реализацији, како овог тако и на реализацији свих осталих програма. Он се захвалио и Покрајинској влади, али и свим појединцима и представницима институција и организација који су предложили кандидате за ова висока признања, као и члановима комисија који су доносили одлуке о лауреатима.

Присутнима се затим обратио и господин Станислав Радуловић, покрајински подсекретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, који је, пре него што је уручио овогодишњим добитницима награде, истакао да је свевидећи Милош Црњански, чије име Културни центар Војводине носи, једном написао: ‘У нас, култура није само главно питање, него је и судбоносно!’ Свесни његове значајне поуке, сви ми у Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, заједно са установама културе и културним посленицима, уложићемо највеће напоре, као и до сада, да се тако нешто и оствари. Награду Искре културе, која се додељује за савремено стваралаштво, аутору до 35 година, примила је уметница Гала Чаки;

лауреаткиња Медаље културе за мултикултуралност и интеркултуралност је др Зденка Валент Белић;

Медаљу културе за очување културног наслеђа примила је др Горана Раичевић;

а Медаља културе за животно дело, тј. за укупно стваралаштво/рад за 2021. годину додељена је књижевнику и новинару Ђорђу Писареву.

У име свих награђених на церемонији доделе награда, присутнима се обратио књижевник Ђорђе Писарев:

     Уз захвалност коју с радошћу дугујем понајвише КЦВ Милош Црњански, искрено морам да признам, а сигуран сам да то говорим и у име својих колегиница – лауреаткиња, да ме је одлука изненадила. Наравно, када кажем ја, мислим – Ми. Не зато што мислим да медаљу нисам заслужио, јер толиком скромношћу не бих ипак могао да се подичим, већ зато што сам живео у уверењу да сам, пратећи свој ритам стварања – дакле: стварање нових слика света, синтеза духовних веза, језика и култура, тумачење света захваљујући већ постојећим идејама које се претварају у нову ‘паукову политику’ – онемогућио потенцијалне читаоце, посматраче и тумаче да то уопште испрате и прихвате. Али, на срећу, показало се да све то Неко (увек) види.
     Искрено сам изненађен, понављам, јер стваралац, грабећи хитро да понуди своје снове, заправо сметне с ума да дела, које он у својој самотној собици пребацује преко једног рамена, па онда изнова узима с другог и урезује на хартију, платно или сажима у рецепцију Других – и дели с другима.
Не размишљајући превише о томе да ли је жири, додељујући ове награде, ставио акценат на живот, дела или земаљске дане, доживљавам их као признање које ће поспешити, а не окончати будући уметнички рад.
     Јер ово би могао бити тренутак у коме се, баш као Толкинов јунак Фродо пред полазак на Велики пут, у велику пустоловину, опраштамо од свих омиљених места мрмљајући: ‘Хоћу ли икад погледати ову долину наново?’ А тајна је једноставна: крај једног – почетак је другог, новог путовања. Што би узвикнуо други један успешни бележник догађаја, људи и времена, мајстор Булгаков: На пут, на пут, на пут! Пођимо још једном, заједно, доклегод се величанствени, олујни облаци натопљени енергијом сударају, изазивајући прасак варница које се претварају у блиставе звезде око нас.
     На пут, на пут, док богата месечина полива пределе из снова с нестрпљењем и ишчекивањем на које се може одговорити само новом авантуром.
     На пут, јер нема предаје, има само нових снова!

Ђорђе Писарев

 

Подсетимо, Годишње награде Културног центра Војводине Милош Црњански састоје се од сертификата, уметничког предмета и новчаног износа. Скулптура „Искре културе“ рад је академског вајара Младена Маринкова, а плакете – медаље културе су рад академског вајара Александра Аџића.

На свечаности доделе Годишњих награда учествовао је вокални састав Рес Миранда.

 

ИЗ МЕДИЈА:

Дневник