Додељене Годишње награде Културног центра Војводине „Милош Црњански“

У холу Покрајинске владе додељене су Годишње награде Културног центра Војводине „Милош Црњански”. Присутнима се на почетку свечаности обратио мр Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански” који је истакао да је овој кровној институцији културе у Војводини част што на крају сваке године може да, кроз ова значајна признања, истакне оне појединце који су остварили изузетан успех.

„Културни центар Војводине „Милош Црњанскиˮ, у складу са својом мисијом и традицијом, сваке године жели јавности да укаже на појединце, ствараоце и извођаче, који својим високо-естетским, професионалним деловањем стварају или изводе уметничка дела и тако културу Војводине чине препознатљивом. Изузетна нам је част што крајем сваке године имамо прилику да сумирамо оно што се дешавало у култури Војводине, а захваљујући предлагачима и раду засебних комисија, управо смо у прилици да будемо поносни што можемо да наградимо најбоље који су својим делима културу учинили богатијом. Конкуренција није била мала, у свакој категорији је било веома значајних кандидата, стога морам рећи, уз захвалност члановима жирија за њихов рад, да пред нама вечерас седе најбољи“, истакао је Шапоња.  

Награде је лауреатима и лауреаткињи уручио књижевник Ђезе Бордаш,  а женски вокални ансамбл из Новог Сада „Рес Миранда” учинио је свечаност посебно изузетном, изведбом две музичке нумере, Мокрањчеве „Осме руковети” и песму „Јојку” композитора Јуке Линкола.

Овогодишњи лауреати су:

Мина Петрић, драмска списатељица

 (Искре културе – додељује се за савремено стваралаштво младом аутору до 35 година)

Проф. др Михал Харпањ, компаратиста

(Медаља културе за мултикултуралност и интеркултуралност)

Проф. др Сава Дамјанов, књижевни историчар и писац

(Медаља културе за очување културног наслеђа)

Проф. др Драган Станић (Иван Негришорац), песник, књижевни критичар, драматург, универзитетски професор и председник Матице српске

(Медаља културе за животно дело, тј. за укупно стваралаштво/рад)

У име свих награђених, присутнима се  обратио проф. др Драган Станић.

„Добити признање које носи часно име какво је  Милош Црњански, то је не само знак којим се човек мора поносити, него и разлог због којег би тај исти човек морао преиспитати само садејствовање себе.

Показало се да има начина како данас и даље можемо Црњанском да узвратимо бар једним делом од онога што је он толике деценије штедро даривао свима нама, односно својим читаоцима. Због свега реченог и  много тога нереченог, ваља разумети да ове речи никако не треба схватити као облик чисто куртоазног одговора на похвале изречене одлуком о награђивању нас писаца и делатника. Оно што чинимо свакако јесте и наш лични стваралачки одговор на изазове које је велики писац упутио свима нама. Част ми је као добитнику медаље културе Културног центра Војводине „Милош Црњански“, као што је част поштованим, драгоценим и мени драгим ствараоцима какви су и професор доктор Михал Харпањ, професор доктор Сава Дамјанов и млада драматуршкиња Мина Петрић. Част нам је што се данас налазимо пред вама на овој свечаности“, рекао је, између осталог, Станић.

Од 2017. године, ову награду сваког децембра добијају појединци за остварене резултате у текућој години. У оквиру својих годишњих награда, Културни центар Војводине додељује следеће:

  • Искре културе – за савремено стваралаштво младом аутору/ауторки до 35 година из свих области културног стваралаштва;
  • Медаља културе за мултикултуралност и интеркултуралност која се додељује у области очувања и развијања вишејезичности и културне баштине националних заједница које живе на територији АП Војводине и доприносе међусобном уважавању и бољем упознавању различитих култура у Покрајини;
  • Медаља културе за очување културног наслеђа која се додељује појединцу за допринос у истраживању, коришћењу и заштити духовне и материјалне културне баштине у АП Војводини;
  • Медаља културе за животно дело, тј. за укупно стваралаштво/рад која се додељује појединцу за дугогодишње континуирано уметничко стваралаштво.