Додељене награде „Медијакулт“

Редитељима Александру Каришику и Слободану Симојловићу данас су у Културном центру Војводине „Милош Црњански“ додељене награде „Медијакулт“ које ова институција додељује јубиларни, десети пут за најбоље ТВ емисије о темама из културе.

Госте је на свечаности, у име Културног центра Војводине „Милош Црњански“, поздравио директор ове институције Ненад Шапоња који је истакао задовољство што се кроз награду „Медијакулт“ промовише филмско стваралаштво које на уметнички начин представља саму уметност и културу:

„Филмови наших овогодишњих лауреата су везани за реч, један је о нашем великом песнику Мирославу Антићу, а други говори о нашој првој штампарији, и заиста је лепо што стварамо нешто што је традиција, што у центар пажње стављамо ствараоце који на овај начин, кроз ТВ емисије и документарне филмове, говоре о нашим уметницима и најзначајнијим појавама из наше културе“, рекао је, између осталог, Шапоња.

У име Жирија, присутнима се обратио Синиша Бокан, председник Жирија, који је прочитао образложења, одлуке које су донесене за обе категорије награде једногласно. Поред Синише Бокана, декана Академије уметности у Новом Саду, чланови жирија су Јожеф Клем и Мирослав Стајић.

Добитник специјалне награде која се односи на ТВ емисију из области српске културе реализовану у региону и дијаспори за 2023. годину је редитељ Слободан Симојловић, за документарно-играни филм „Печат браће Љубавића“,  у продукцији Кинотеке Републике Српске.

„Печат браће Љубaвића” аутора Слободана Симојловића је биографско сведочанство о животу и делу претеча просветитељске делатности Ђурађа и Теодора Љубавића. Пратећи развој њиховог подухвата, на пријемчив и оригиналан начин дочарава импулс тежње за очувањем националног бића у облику писменог наслеђа. На плану аудио-визуелне интерпретације нарације, ово остварење садржи оригинална решења којима дочарава призоре епских подухвата путовања у неизвесност. Изазов за ауторе емисије је свакако интерпретација историјских чињеница и транспозиција истих у савремени медијски израз, а овом задатку аутор веома тачно и прецизно одговара креативним решењима која су потпуно адекватна. Коришћењем историјске грађе, креацијом новог филмског материјала, оживљен је и осветљен дух времена у коме су стварали браћа Љубавић као и њихов подухват“, истакао је Синиша Бокан.

Награду за ТВ емисију из области културе која се тематски односи на културни простор Војводине, додељена је Александру Каришику за документарни филм „Окован у слободи – Мирослав Антић“, у продукцији Панорама плус.

„Филм „Окован у слободи – Мирослав Антић”, редитеља Александра Каришика, је свеобухватни амбициозни докментарно-есејистички медијски садржај који једну изузетну уметничку личност наших простора овековечује у савременом медијском изразу. Посебно се истиче сценаристичко-редитељска способност Александра Каришика да зналачки одабере приступ и интерпретацију теме у оквиру аудио-визуелног стваралаштва, а такође и директора фотографије Јована Милинова у инспиративним призорима којим дочарава могућ унутрашњи свет уметника“, истакао је, између осталог, Синиша Бокан.

Присутни су имали прилику да виде делове из награђених филмских остварења, а лауреатима је награде уручио Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански“.

Пројекат МЕДИЈАКУЛТ  осмишљен је са намером да подржи медијске и филмске ствараоце, продуценте, редитеље, сценаристе, све оне који се баве кинематографијом и тв стваралаштвом, са акцентом да различите фономене у култури, осветле на уметничко-филмски начин. Документарни филм, као посебан жанр који се преплиће често и са медијима, има тај посебан однос према стварности истине, кроз креативни третман стварности документује нечији животни пут, причу, догађаје.

Награда МЕДИЈАКУЛТ се додељује једном годишње и обухвата радове који су премијерно емитовани између два конкурса.