Документарни филм о Центру за ликовну и примењену уметност „Тера“

Премијеру документарног филма о Центру за ликовну и примењену уметност Тера из Кикинде, који руководи интернационалним симпозијумом и истоименим Музејом, планирали смо у марту ове године. Иако је ванредно стање, проузроковано вирусом Ковид – 19, укинуто и даље остаје препорука да није препоручљиво окупљање више људи на једном месту, тако да у овом моменту не знамо када ћемо бити у могућности да организујемо програм премијерног гледања овог документарног филма и да заједно са публиком разговарамо о њему.

До тада, филм у трајању од 20 минута, који је снимљен 2019. године у продукцији Културног центра Војводине Милош Црњански, постављамо на нашу интернет страницу, како бисмо публици омогућили да безбедно, од куће, ужива у овом документарном филмском остварењу и сазна више о овом јединственом Центру за ликовну и примењену уметност.

Центар за ликовну и примењену уметност Тера је установа културе чија је основна делатност излагачка и она се реализује кроз самосталне и групне изложбе које се одржавају у простору галерије Тeра у Кикинди, као и на другим локацијама у земљи и иностранству, а у организацији ове установе.

Осим изложбене делатности, Центар за ликовну и примењену уметност Тера организује истоимени интернационални симпозијум скулптуре великог формата у теракоти,  јединствен уметнички догађај ове врсте, који се под истим називом одржава више од тридесет година.

Управо о значају овакве једне институције, као и о значају интернационалног симпозијума ове врсте за уметнике из целог света, говори наш филм који вам је од данас доступан.

 

Сценарио: др Дубравка Лазић;

текст читала: Татјана Бркљач;

директор фотографије: Јован Милинов;

сниматељи: Бојан Ђуришић, Александар Рамадановић и Јован Ђерић;

режија и монтажа: Синиша Бокан.