Други дан манифестације Дани Војводине у Истри, 15. децембар 2021. године

Након веома пријатног и успешно одржаног првог дана манифестације Дани Војводине у Истри, данас, 15. децембра, настављамо са програмом СЛОВО, ЗВУК, СЛИКА ВОЈВОДИНЕ према раније најављеном плану:

Kino Valli, у 17 часова:

  • приказивање филмске трилогије Огњена Петковића: Љубав, Жмурке и Јесењи валцер

Кратки играни филмови ‘Љубав’, ‘Жмурке’ и ‘Јесењи валцер’ су повезани у јединствену целину темом рата. Настанак ове трилогије започео је од усмених сведочанстава која су ми саопштена од стране сведока који су прошли кроз одређене ситуације у рату. Те ратне ситуације, којима су сведоци присуствовали,  односиле су се на вредност људског живота у одређеним моментима, питање морала, као и границу до које смо као људи спремни да идемо не бисмо ли сачували сопствени живот. У свом сценаристичком раду нека сценарија сам засновао на једној причи, а друга на неколико прича спојених у једну. Такође нека сценарија су се више држала изворне приче, а нека су морала да се одмакну од извора како би филм био напетији и визуелно интересантнији. Мотив за реализацију саме теме је дубоко личан. Увек ме је интересовала искористивост негативних емоција у производњи нечег катарзичног и позитивног. Све приче своју полазну основу имају у рату деведесетих година двадесетог века на подручју Вуковара. Прву причу, причу о љубави, чуо сам 2007. на камповању на обали Дунава између Борова Села и Даља. Друга прича насловљена са ‘Жмурке’, која би могла носити наслов и ‘Вода’, прича је моје тетке о одласку по воду на бунар током ратних дејстава. Трећа прича, Јесењи валцер, је прича мојих родитеља и начин на који су они изашли из Вуковара. Ову трилогију сам интерно назвао ‘Кратке приче из рата’.

  

Оно што ме изнад свега интересовало у раду на овим филмовима је прича цивила у рату, дакле не војна прича, већ цивилна и људска. Ова три кратка играна филма су и део мог практичног дела докторског рада. Тема доктората је: ‘Претварање документа у фикцију, употреба ратних сведочанстава у производњи кратких играних филмова’. Тренутно се у постпродукцији налази и четврти филм: ‘Живот после смрти’, који третира психичке проблем деце у рату, затим ратно наслеђе и безнађе које остаје.

Желео бих да кажем нешто и о универзалности и зашто се ни једном рату филмски и уметнички не може прилазити једнострано, осим уколико не желите да склизнете у пропаганду. Током рата, моја мама, брат, сестра и ја смо у Бачкој Паланци правили тесто и продавали га на пијаци. За то време мој пријатељ Далибор из Вуковара је продавао кактусе по Загребу. Моје тесто није вредније од његових кактуса и обрнуто. Цивили су увек највеће жртве свих ратова, најзаштићенији у свим ратовима су војници. То је премиса из које сам кренуо у прављење филмова.

Огњен Петковић, аутор

 

Kino Valli, у 21 час:

  • представљање новог звука из Новог Сада.

У Новом Саду постоји вибрантна уметничка сцена електронске, електро-акустичне, импро и free-jazz сцене. Извођачи који ће наступити у Пули познати су као композитори, импровизатори, лајв извођачи и студијски радници, који наступају соло и у колективима.

Четири кратка концерта савременог звука одржаће се следећим редом:

  • Дуо Црњански/Чурчић (пиано, бас, објекти, fx);
  • Сава Ботић соло (синтисајзер, ampler, looper и fx);
  • Elight – Дуо Тасић/Ботић (бубањ, електроника);
  • Дабишка – Трио Тасић/Ботић/Чурчић (бубањ, бас, електроника).

Сава Ботић је музичар, композитор и продуцент из Новог Сада. Последњих неколико година се интензивно бави експерименталном и импровизованом музиком, радећи на соло пројекту под истим именом и у саставима Elight и Дабишка.

https://savabotic.bandcamp.com          https://www.youtube.com/channel/UC4OxMuHSRnjVWlamLPt0EhQ/videos

Немања Тасић се бави звучним таласима кроз бубњеве, трубу и електронику. Интересује се за свежину у стварању до које долази у потпуној импровизацији.
https://www.youtube.com/channel/UCodeC1zj8CpzpE2AihmxFRA

 

Марко Чурчић, новосадски бас гитариста, познат по истанчаном укусу за праве ствари (стара школа).

Завршио је Prince Claus Conservatory у Гронингену, на одсеку за jazz бас гитару. Поносни члан новосадске издавачке куће Horz, као и бендова Dragon’s Fuel; Земљани; Howlite и Дабишка. Активно свира и у холандском бенду 3times7.

Дуња Црњански, пијанисткиња, бави се савременом, експерименталном музиком и активна је на локалној сцени извођачких уметности. Суоснивачица је ансамбала The Howlite, The Woo Way и платформе за савремену уметност и културу Практикабл. Чланица је организације Per.Art која делује у области савремене извођачке уметности и савремено плесног колектива Покретница, а кураторка је и организаторка фестивала савременог плеса и перформанса Покретница.

Elight је електро-акустични дуо из Новог Сада. Немања Тасић и Сава Ботић, комбинацијом акустичних бубњева и електронике, кроз експеримент и импровизацију, стварају музику која је на сваком наступу другачија и која припада искључиво тренутку у којем настаје.

Дабишка је експериментално инструментални дуб трио из Новог Сада. Ритам секцију чине Немања Тасић на бубњевима и Марко Чурчић на бас гитари. Сава Ботић је у улози аудио инжењера који током наступа, помоћу звучних ефеката, манипулише звуком њихових инструмената, повремено додавајући семплове и синт линије. Овај састав тренутно има један албум под називом Смирај.