Дуо Евентуел. на камерној сцени СНП-а

У среду, 20. априла 2022. године у 21 час, на камерној сцени Српског народног позоришта, концерт ће одржати швајцарски дуо Евентуел. чије чланице Вера Вал и Мануела Филигер наступају на саксофонима и електроници. Концерт се одржава у оквиру 2К+ антифестивала Културног центра Војводине “Милош Црњански”, а под насловом Евентуелл.цоннецтед22. На програму ће се наћи дела Светозара Нешића (Србија) и Артура Коралеса (Швајцарска/Салвадор). Цео програм биће изведен две дана раније у Београду (УК Пароброд), а током марта је био извођен у градовима Швајцарске. Улаз на концерт је слободан.

Швајцарски дуо евентуелл. основан је 2015. Чланице дуа су саксофонисткиње Мануела Филигер (Manuela Villiger) и Вера Вал (Vera Wahl). Савремена музика у одговарајућој изведби је нешто чему се оне пасионирано посвећују. Дуо је веома привржен идеји уметничког перформанса и експеримента, употреби електронике, укључујући и видео радове и употребу светлости којима пробијају звучну димензију визуелном и својој публици обезбеђују музички перформанс у јединственом визуелном простору. Наступи дуа евентуелл. нису лимитирани инструменталношћу. Уметнице се интензивно баве не само постављеним темама у својим перформансима већ и конфронтирањем публике са комплексним друштвеним питањима инспиришући је на личне одговоре.
Од 2019. године, дуо организује пројекат “евентуелл.цоннецтед” у оквиру ког сарађује сваке године са два композитора, тако што наруче дело за саксофон и електронику у трајању од пола сата. Елементи као што су перформанс, концептуализам или мултимедија су добродошли, а дуо инстистира на сарадњи и заједничком раду са композиторима током припремања дела. Ово је четврта година пројекта, а позвани композитори су Артуро Цорралес из Швајцарске/Ел Салвадора и Светозар Нешић из Србије. Овај програм изведен је током марта 2022. у швајцарским градовима Олтену, Женеви, Цириху и Луцерну, док ће у оквиру српског дела турнеје бити представљен у Београд и Новом Саду.