Завршен циклус предавања  књижевника Владимира Пиштала

Јуче је у Културном центру Војводине „Милош Црњански“ књижевник Владимир Пиштало одржао шесто предавање, чиме је завршен прошлогодишњи циклус предавања „Креативност и мултикултуралност – Србија и Америка“.

За ову годину планиран је циклус предавања Елиезера Папе „Библија као књижевност” .

Елиезер Папо (Сарајево, 1969) дипломирао је на Правном факултету у Сарајеву и завршио Рабинску академију „Мидраш Сефарди“ у Јерусалиму, магистрирао на тему „Књижевна, језичка и социолошка анализа театарских дела Лауре Папо Бохорете“ и докторирао на тему јеврејско-шпанских пародија на пасхалну хагаду. Од 2002. предаје јеврејско-шпанску књижевност на Универзитету „Бен Гурион“ у Израелу; директор је Центра за ладино културу „Моше Давид Гаон“ при поменутом универзитету, те међународног научног друштва Сефарад, које окупља сефардисте широм света. Редовни је члан Израелске националне академије за ладино и дописни члан Шпанске краљевске академије.

Досад је објавио педесетак научних радова на десетак језика, роман „Сарајевска мегила“ (који је био у ужем избору за НИН-ов роман године) и три збирке прича: „Сефардске приче“, „Часовничар и сачасници“ и „Несабране приче“.