Изашао је нови, јубиларни број „Нове мисли”

У тежњи да „Нова мисао” буде огледало савремене културе, у свим њеним појавним облицима, од књижевности и позоришта, преко музичке, ликовне и филмске уметности, па све до стрипа, унели смо неке промене, како у формалном тако и у садржајном смислу, те у овој новој серији понудили један шири концепт часописа који ће, надамо се, задовољити потребе читалаца за разноврсним садржајем. Као својеврстан водич за индивидуално култивисање обогаћивањем духа, проширивањем знања и неговањем укуса, нова серија „Нове мисли”, и поред тога што је то пре свега часопис за савремену културу Војводине, јесте место сусретања без граница, јер култура се руга границама, ма какве оне биле.

У овом 50. јубиларном броју Наташа Гвозденовић пише дневник Стеријиног позорја, а Зоран Ђерић у тексту „Феномен фестивала и њихов смисао: теорија и пракса” преиспитује позоришне и ине фестивале код нас, који су најчешћи управо у ово доба године. Доносимо вам одломак из романа „Музички мозаик Сесара Аире, једног од најплоднијих аргентинских књижевника, аутора преко седамдесет књига, који би лако могао бити нови добитник Нобелове награде за књижевност, док домаћу прозу представља прича Михајла Пантића „Ниједна од седам (Јелисавета и Давид). Осим тога, ту су и краће прозне форме Бранислава Чурчова „Вечито у туђим кућама чекамо нашу вечну” и новосадског музичара, композитора и визуелног уметника Зорана Булатовића Балета „Страховито сам те поштовао”, који је такође и аутор илустрација на корицама и унутрашњим странама овог броја „Нове мисли”, док поезију бране две песме Гордане Ђилас.

Валентина Чизмар пише приказ књиге „Прича о Андрићу – антиколонијални разговори”, а Милош Зубац представља Виктора Хару, чилеанског музичара и позоришног редитеља, који је због својих протестних песама и левичарских идеја страдао као жртва Пиночеовог насиља. Владислава Гордић Петковић пише о „Трик-роману” Петра Милошевића, Жаклина Дувњак Радић о „Несабраним причама” Елиезера Папа, Милана Поучки о „Изабраним делима Богдана Чипллића”, издању Културног центра Војводине „Милош Црњански”, док Милутин Ж. Павлов у својим рукописним ветрењачама пише о песничкој књизи Игора Мировића „Повратак у логос”. Да поменемо и текстове Настасје Писарев о „јапанској поетици пролазног: од Мацуоа Башоа до Хајаоа Мијазакија”, Горана Јуреше о уметности Јана Воа, Синише Ковачевића о сликама Густава Климта у Ријеци, Илије Бакића о стрип-серијалу „Торњеви Боа-Морија”, осврт Дејана Петровића на фестивал документарног филма Белдокс… Вредност кутија с књигама, да парафразирамо Сесара Аиру, не зависи толико од броја књига у њима (иако број јесте битан) колико од разноликости наслова. Надамо се да је ова наша кутија с пробраним насловима понудила управо једну такву разноврсност у којој ће свако наћи понешто за себе.

Часопис „Нова мисао” се може купити у „Делфи” књижарама: „Јован Јовановић Змај” у Новом Саду (Змај Јовина 12), СКЦ у Београду (Краља Милана 48) и „Борислав Пекић” у Београду (Кнеза Михаила 48), као и у новосадским књижарама: „Мост” (Змај Јовина 22), „Zenit books” (Његошева 24) и „Bulevar books” (Булевар Михајла Пупина 6).

Цена часописа је 190, 00 динара.

Или можете преузети часопис у ПДФ формату .