Издања Културног центра Војводине „Милош Црњански” на овогодишњем Сајму књига у Новом Саду

Културни центар Војводине „Милош Црњански” на данас отвореном Сајму књига у Новом Саду, представља своју богату издавачку делатност, с акцентом на издања из 2022. године, златне године за ову институцију, јер је објављено 35 посебних публикација које су од изузетног значаја за културу.

У оквиру програма на штанду Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, у подне је представљено прво коло Сабраних дела зенитиста у осам књига, пројекат који је Културни центар Војводине „Милош Црњански” урадио у сарадњи са Банатским културним центром.

Овај пројекат представили су уредници Радован Влаховић и Симон Грабовац, као и Милош Јоцић, један од приређивача. Публици се, овом приликом,  обратио Ненад Шапоња, директор наше установе: „Драго нам је што смо део ове изузетне издавачке приче јер, познавајући дуго Радована Влаховића, знам колико је енергије и рада, заједно са својим тимом у којем је окупио младе стручњаке, уложио у то да целокупна дела наших зенитиста буду објављена. Захваљујемо се Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, без чије подршке све ово не би ни могло бити реализовано. Мислим да ће и друго коло, које овом приликом најављујемо, променити перцепцију нас, показати да нисмо бахати у односу на своју традицију и на све оно што нам је у култури остављено. Показаћемо се као вредни и педантни, као неко ко зна да чува оно што има, као што је, између осталог, и све оно што су нам зенитисти с почетка прошлог века оставили. Мислим да је ово корак када се помера и мишљење у нашем друштву и нашој култури, која коначно гледа у правом правцу, и унапред и уназад”.

На централној бини је представњен и часопис за савремену културу Војводине „Нова мисао” коју Културни центар Војводине „Милош Црњански” објављује од прошле године у новој серији од шест бројева годишње, у новом формату и на повећаном броју страна.

„Кроз нове мисли и идеје, кроз нова лица и кроз нова креативна постигнућа актера на нашој културној сцени, желимо да на суштински начин забележимо све то, јер управо тако ‘Нова мисао’ постаје летопис нашег времена”, истакао је Ненад Шапоња, главни и одговорни уредник часописа.

Шапоња је, као и уредница др Жаклина Дувњак Радић, представио шест бројева нове серије часописа, као и концепцију истог у којем се увек представља по један писац са посебним тематом, а истакнуто је и то да је „Нова мисао” наставила да негује јаку ликовност.

Културни центар Војводине „Милош Црњански” ће и у наредним данима Сајма књига у Новом Саду наставити са предстаљањима нових издања. У суботу, 11. марта ће на централној бини, од 13 сати, бити одржана промоција два зборника: „Лабораторија културеˮ и „Будућност културеˮ, које ће представити др Биљана Мицков, уредница.

У наставку програма, од 13.30, биће организована промоција зборника радова „Постајање ауторкомˮ, са конференције о женском стваралаштву у оквиру манифестације „Милици у походеˮ. О зборнику ће говорити уреднице Гордана Драганић Нонин, координаторка пројекта и Жарка Свирчев из Института за књижевност и уметност.

Промоција књиге „Велики каналˮ Ђезеа Бордаша биће представљена у недељу, од 12 сати, а о књизи ће, поред аутора, говорити и Славко Богдановић, рецезент и Славко Матић.

У понедељак, 13. марта, у 13 сати је заказана промоција првог кола едиције „Нова мисаоˮ у шест свесака, о којима ће говорити: Мирјана Стошић, ауторка једне од књига и Мирко Себић, уредник ове едиције.

Улаз на Сајам књига у Новом Саду је бесплатан.

Насловна фотографија: Банатски културни центар