Изложба Георга Реџека „Urbi et Orbi“

Изложба слика новосадског сликара Георга Реџека „Urbi et Orbi“ биће постављена у галерији Културног центра Војводине „Милош Црњански“ од четвртка, 15. до 27. октобра 2020. године.
Изложбу Георга Реџека публика може да погледа сваког радног дана од 9 до 14 часова, уз све предострожности (маска обавезна) прописане у циљу здравствене заштите поводом пандемије.

Мр Данило Вуксановић у тексту „Слике скривених опомена“ о радовима сликара каже: „Георг Реџек већ три деценије гради свој сликарски свет не обазирући се на помодне појаве савремене уметничке праксе. Оснажен увек новим идејним концептом, настављајући претходни циклус допуњен радовима препознатљиве колористичке и фактуралне снаге, овај аутор указује у предтексту своје идеје на затрованост и ишчашену визуру човека данашњице. Ако се присетимо његовог фигуралног обиља као и симбологија заустављених из тубе истиснутим бојеним линијама видећемо да и данас Георг Реџек не одустаје од себе и сопственог сликарског креда. Упорност сликарске мисли одвела га је и на светло уметничке позорнице света, где је понео признање познате уметничке корпорације. У трајању његовог деловања утиснута је ванредна осећајност у вишеслојној експресивности, у доживљају виђеног и промишљеног. Реџекове сликарске алегорије смештене су у пољу слике „кошничарског” профила, у коме све врви од значења, међусобних ликовних односа, али и материјалности пигмената под окриљем геста и акције. Оквир оваквом поступку изналази своје порекло у ретортама алхемијских и халуциногених визија остављених да нам и данас постављају ребусе и загонетке. Наравно, мисли се на бошовске натприродне представе чије трагове и у новије време разазнајемо на Реџековим платнима асоцијативне ерективности и заумља скривених значења. Елементи којима се служи приликом компоновања својих слика нису банално понуђени управо због чињенице да нам заправо говоре о примитивном друштву медијске простоте којој смо сви одреда изложени. Постављени као неочигледна критика савременог друштва, Реџекови уграђени симболи данашњице и општих потонулих вредности огољени су пред посматрачем модерном сликарском методом. Тастатуре, креатуре, завереници, очајници, бестидници, али и протагонисти хришћанских догађаја, сви су удомљени у колористичком узусу, у назнакама текстуре палимпсеста. Зарад таквих настојања у његовом сликарском послу ваља тражити друкчија значења у потрази за истином ликовног језика који нас изнова узбуђује.“

Биографија уметника

1965. Рођен у Крагујевцу
1989. Дипломирао на Академији уметности у Новом Саду
1990. Постаје члан СУЛУВ-а
1996. Магистрирао на Академији уметности у Новом Саду

НАГРАДЕ

1995. Трећа награда на Другом бијеналу акварела ЈУ95. у Зрењанину
2001. Награда за сликарство на 30. НОВОСАДСКОМ САЛОНУ
2013. Прва награда Saatchi online contest, Showdown: Big Cities, bright lights, 2013. Лондон

САМОСТАЛНЕ ИЗЛОЖБЕ

1992. Беочин, Галерија Културног центра, (слике).
1993. Нови Сад, Галерија СУЛУВ-а, (слике).
1994. Земун, Уметничка галерија Стара Капетанија, (слике).
1995. Београд, Галерија Коларчевог народног универзитета (слике).
1996. Нови Сад, хол Академије уметности,магистарска изложба (слике).
1997. Мако, Јозеф Атила Музеум (цртежи).
1999. Нови Сад ,Галерија Новосадског отвореног универзитета, (слике).
2000. Сомбор,Галерија Културног центра „Лаза Костић” (слике).
2003. Нови Сад, Ликовни салон Трибине младих (слике).
2005. Нови Сад, Галерија „Подрум” (слике и цртежи).
2007. Нови Сад, Центар за визуелну културу „Златно око” (слике)
2009. Петровац, Црна Гора, Галерија „Марко Греговић“ (слике)
2013. Нови Сад, Галерија СУЛУВ-а, (слике)
2015. Нови Сад, Културни центар Нови Сад, Ликовни салон (слике)
2015. Градска галерија „Мостови Балкана” (слике)
2018. Нови Сад Галерија „Исидора” (слике)