Изложба Јелене Ковачевић Воргучин

Изложба фотографија / видео инсталације „Нит” Јелене Ковачевић Воргучин биће постављена од понедељка, 28. септембра (18.30 часова) у просторијама Културног центра Војводине „Милош Црњански”, Нови Сад, Војводе Путника 2.

Изложба ће бити постављена до уторка, 13. октобра . Уметничке радове Јелене Ковачевић Воргучин публика може да погледа сваког радног дана од 9 до 14 часова, уз све предострожности (маска обавезна) прописане у циљу здравствене заштите поводом пандемије.

Јелена Ковачевић Воргучин рођена је 1975. у Новом Саду. Дипломирала је 1998. године на Академји уметности у Новом Саду. Магистрирала 2003. на Факултету примењених уметности у Београду, на смеру за фотографију. Запослена је на Академији уметности у Новом Саду од 2000. до 2020. године. Ово јој је седамнаеста самостална изложба.

Миа Ћук о видео-раду „Нит”:
„У видео-раду ᾽Нит᾽ готово да нема комуникације између три протагонисткиње, иако је јасно да се оне налазе у генерацијским релацијама једне породице (ово нам је дато на претпоставку, присношћу субјеката, али и посветом на крају филма). Црвени џемпер, у чије настајање имамо увид, представља материјално поље на којем су исписани односи између ових жена. Овај предмет скоро да је ту; његова нестабилна темпоралност огледа се у недовршености израде и видљивој жичаној конструкцији која му даје облик онога што ће постати. У одређеним кадровима он се чини више ту, док је у другима тек клупко или скуп раштрканих нити, а ниво завршености као да резонира и различите животне доби жена: у настајању-скициран-транзитиван, скоро завршен-уобличен, фрагилан-распаран. Ауторка овим слојевитим значењима, провлачи тек наговештај аутобиографског. Иако се чини да је наратив посве херметичан и личан, попут неког изолованог дијалекта којим говори једна породична заједница, он је у исти мах универзалан. Посвету на самом крају можемо доживети и као позив да се одређене породичне нити учврсте, повежу и не расплету.”