Квартет „Билитис“ у Српском народном позоришту

Други у низу музичких наступа планираних у децембру месецу јесте и концерт Квартета Билитис, у организацији Културног центра Војводине Милош Црњански, а који ће наступити у Српском народном позоришту 9. децембра 2021. године, са почетком у 19 часова.

 

КВАРТЕТ БИЛИТИС

 

Ксенија Башић – флаута;

Ива Мајсторовић – виолина;

Ана Клем Аксентијевић – виола;

Милица Свирац – виолончело.

 

 

Програм:

 

Laurent Rochelle: Valsefragile;

Louis Sauter: Suite cosmique,

I Novaæ,

II La fin du temps (Kraj vremena),

III Odysseus;

 

  1. Debussy: Bilitis

I Za prizivanje Pana, letnjeg boga vetra,

II Za bezimeni grob,

V Za Egipćanku,

VII Zahvalnost jutarnjoj kiši.

 

Maurizio Bignone: Tarantela dello Scricchio;

Maurizio Bignone: Cecil the lion,

The Requiem,

    Africa… the lion…

The lion is tricked…

    The chase…

    Cecil was hit !!

    Cecil seeking refuge…

    Cecil’s death…

    Life wins over death.

 

 

*** Композиција Cecil the lion посвећена је тринаестогодишњем лаву Сесилу, који је немилосрдно убијен од стране америчког зубара. Сесил је био један од симбола Зимбабвеа и један од најпознатијих лавова у свету. Реакција љубитеља животиња широм света је била толико јака да је сајт зубара затворен, а његова канцеларија угашена. Испред његове ординације активисти су ставили плишане животиње као симбол стварних животиња убијених од стране стоматолога до сада.

 

Квартет Билитис настао је октобра 2014. године у Новом Саду. Чине га Ксенија Башић (флаута), Ива Станковић (виолина), Ана Клем-Аксентијевић (виола) и Милица Свирац (виолончело).

Као идеја за оснивање оваквог камерног састава послужио је класичан гудачки квартет. Како су флаута и виолина сличног опсега, у техничком смислу је било изводљиво прву виолину заменити флаутом, која се по боји одлично уклапа са остала три гудачка инструмента. Поред дела компонованих за гудачки квартет, Билитис изводи и композиције оригинално писане за њихов састав. У нашој земљи не постоји ансамбл овог типа, па је његовим чланицама посебна част да представљају нека од најпознатијих дела камерне музике на нов и креативан начин. Једна од одлика овог састава, може се рећи и врлина, јесте да је посебно оријентисан на музику XX и XXI века. Све чланице Квартета Билитис активно свирају, што у оркестру Опере Српског народног позоришта у Новом Саду, што у оркестру Camerata academica и Војвођанском симфонијском оркестру. Неке од њих се баве и педагошким радом – професорке су на Академији уметности или у Музичкој школи Исидор Бајић у Новом Саду. До сада су одржале  целовечерње концерте у Руми, Кули, Новом Саду, Новом Бечеју, Шиду, Бачкој Паланци. Посебно се издвајају наступи: целовечерњи концерт у Новом Саду 2016. године, на коме су композиције Алексеја Игудесмана Слике инхибиције и Стивена Рајха Different Trains доживеле регионалну премијеру. На иницијативу Квартета Билитис, том приликом је ово Гремијем награђено дело америчког минималисте Стивена Рајха (1936) изведено уз видео рад новосадске визуелне уметнице Иване Радмановац, који прати тематику и приказује се све време током извођења ове композиције; наступ на фестивалу Нова у Панчеву 2016. године; наступ на фестивалу Еуфонија у Шиду 2017. године; наступ на фестивалу Уличних свирача у Новом Саду 2018. године; наступ у оквиру серијала концерата уметничке камерне музике КЦB Милош Црњански у Новом Саду 2018. године, приликом којег су извеле дело Stream, које је посебно писано за ту прилику и посвећено је Квартету Билитис, композиторке Иване Војновић.