Концерти Зрењанинског камерног оркестра у Зрењанину и Кикинди

Културни центар Војводине „Милош Црњански” организује током ове седмице два концерта Зрењанинског камерног оркестра. Оркестар ће под диригентском палицом Милене Ињац прво наступати у Културном центру Зрењанина, у среду, 16. септембра 2020. године, а следећег дана, у четвртак, 17. септембра у Народном музеју у Кикинди. Оба концерта почињу од 20 сати.

Улаз је бесплатан.

За присуство концертима неопходно је ношење заштитне маске! Организатори моле све посетиоце да приликом доласка на концерте поштују упутства организатора, а која ће бити у складу са свим прописаним мерама заштите Владе Републике Србије, како се ни на који начин не би угрозили здравље и безбедност свих присутних.

Програм концерта:

В. А. Моцарт
Дивертименто у Ф-дуру, К. 138 (Салцбуршка симфонија бр.3)
Аллегро
Анданте
Престо

В. А. Моцарт
Адагио и фуга у ц-молу, К. 546
Адагио
Фуга

Р. Ђазото (према фрагментима рукописа Т. Албинонија)
Адагио у г-молу

Б. Бритн
Једноставна симфонија, оп. 4
Боистероус Боурее
Плаyфул Пиззицато
Сентиментал Сарабанде
Фролицсоме Финале

Др. Милена Ињац (1969), редовни је професор на Факултету уметности, дипломирала је Дириговање 1992. године на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Станка Шепића. Магистрирала је на истом факултету 1996. године, а докторирала 2015. године у класи проф. Даринке Матић-Маровић. Усавршавала се код Младена Јагушта, Салвадора Мас Конде (Шпанија) на мастекласу у Бечу, Петера Етвоша (Немачка) и Јорма Пануле (Финска) на мастеркласу у Сомбатеју, Мађарска. Освојила је прву награду на 3. Интернационалном фестивалу “Свет музике” у Италији диригујући камерним саставом Нишког симфонијског оркестра. Наступала је са Београдском Филнармонијом, Опером Народног позоришта у Београду, Симфонијским оркестром РТС, “Станислав Бинички” Симфонијским оркестаром ВЈ, Нишким симфонијским оркестром, Црногорским симфонијским оркестром, Сарајевском филнармонијом, Македонском Филнармонијом, Опером Македонског националног театра, Саварија симфонијским оркестром (Мађарска), Пловдивском, Видинском, Шуменском и Врачанском државном филнармонијом у Бугарској, Ст.Олбан симфонијским оркестром у Великој Британији, Националним симфонијским омладинским оркестром “Хосе Артигас” у Монтевидеу (Уругвај) где је одржала и мастерклас за младе диригенте 2010, као и Националним симфонијским омладинским оркестром Ел Салвадора (Сан Салвадор) 2011. и 2012. године, где је осим мастер класа одржала и више концерата. Као уметнички директор и диригент, са Академским камерним оркестром СКЦ-а Ниш, гостовала је на фестивалима у Шведској, Грчкој, Аустрији, Бугарској, Италији и Шпанији. Дириговала је светску премијеру савремене опере на затварању Фестивала “Прогетто Мусица 2004” у Риму, Италија, а од значајнин гостовања треба поменути и извођење Моцартовог Реквијема са солистима, нором и оркестром Софијске филнармоније у Сала Балгариа у Софији, јуна 2011. Продекан је за наставу на ФУ и координатор за међународну сарадњу Универзитетског центра у оквиру пројекта Еразмус+.

Зрењанински камерни оркестар основан је 1969. године и већ од самог настанка постаје битан чинилац у неговању богате традиције камерног музицирања, не само у свом граду, већ и знатно шире. Стални диригент и уметнички руководилац оркестра био је виолиниста, педагог и диригент Дејан Михаиловић, који је своје школовање крунисао на Конзерваторијуму у Москви, управо из области камерне музике. Повремено су испред оркестра гостовали и други угледни диригенти, као што су Душан Сковран, Миодраг Јаноски, Матија Пајор и Слободан Бурсаћ. Репертоар зрењанинских гудача обухватао је све епохе, а њихов квалитет музицирања омогућио им је сарадњу с истакнутим солистима, међу којима су Мирослав Чангаловић, Душан Трбојевић, Петар Тошков, Никола Рацков, Милица Барић, Јован Колунџија, Ксенија Јанковић, Марина Јашвили, Матеја Маринковић и многи други. Нажалост, након две деценије успешног рада, због све теже ситуације у култури, оркестар није успео да одржи континуитет у свом раду. Ипак, године које су уследиле биле су испуњене сталном тежњом да се оживи камерно музицирање у Зрењанину, област по којој је, поред чувених хорова, овај град био и остао познат.
До поновног рађања Зрењанинског камерног оркестра дошло је октобра 1999. године, захваљујући иницијативи младих професора зрењанинске Музичке школе „Јосиф Маринковић”. Прве четири године оркестром је дириговао Габријел Вујадинов, професор виоле у музичкој школи, а организацију рада носила је, као председница Извршног одбора удружења, професорка виолине Вилма Дутина. У јуну 2004. оркестар остварује сарадњу с Пеђом Милосављевићем, виолинистом и камерним музичарем из Холандије, који преузима програмско и уметничко руководство ансамбла. Након годину дана и неколико врло успешних концерата рад оркестра поново замире.
Доласком новог председника Извршног одбора 2009. године, професора виолине Романа Бугара и његовим великим залагањем, стварају се повољни услови за понован рад оркестра. Тако 2014. године Роман Бугар окупља професионалне музичаре из свих градова Србије, пореклом из Зрењанина, и то на реализацији концерта „Зрењанинска филхармонија“ у оквиру Зрењанинског камерног оркестра.
Годину дана касније Зрењанинска филхармонија остварује сјајан наступ са светском звездом Жељком Лучићем, као и концерт поводом манифестације „Дани пива“.
На листи солиста с којима је до сада све сарађивао Зрењанински камерни оркестар (Зрењанинска филхармонија) налазе се још и Ана Алексић Сајрер, Весна Марковић, Љубомир Поповић, Драгана Поповић, Саша Штулић, Жељко Лучић, Бела Маврак, а међу диригентима Микица Јевтић, Александар Којић, Андреј Бурсаћ, Предраг Госта и Ванеса Кременовић.