Концерт Зрењанинске филхармоније у Житишту

Вече филмске музике Зрењанинске филхармоније биће уприличено у петак, 4. септембра, у Житишту у организацији Културног центра Војводине „Милош Црњански“, у оквиру пројекта „Музичка сцена Војводине“. Концерт почиње у 20 часова, а биће одржан у Спортском центру „Драган Вучуревић Вучко“.

Зрењанинска филхармонија наступиће под диригентском палицом маестра Микице Јевтића. Наступају солисти Мирна Радуловић и Љубомир Поповић, а на програму је вече филмске музике.

Овим концертом, синоћ је у Новом Саду почела традиционална манифестација Новосадско музичко лето у Синагоги (Музичка омладина Новог Сада), а у увек атрактивној филмској музици, након публике у Новом Саду, моћи ће да уживају и грађани/ке Житишта, већ овог петка.

За присуство концерту неопходно је ношење заштитне маске. Моле се посетиоци да приликом доласка на концерт поштују упутства организатора, а која ће бити у складу са свим прописаним мерама заштите Владе Републике Србије, како се ни на који начин не би угрозило здравље и безбедност свих присутних.

 Зрењанински камерни оркестар је основан 1969. године и већ од самог настанка постаје битан чинилац у неговању богате традиције камерног музицирања, не само у свом граду већ и знатно шире. Стални диригент и уметнички руководилац оркестра био је виолиниста, педагог и диригент Дејан Михаиловић. Нажалост, након две деценије успешног рада, бројних концерата и успешних сарадњи с угледним солистима и гостујућим диригентима, због све теже ситуације у култури, оркестар престаје са радом.
До поновног рађања Зрењанинског камерног оркестра дошло је октобра 1999. године и прве четири године оркестром је дириговао Габријел Вујадинов, професор виоле у музичкој школи, а организацију рада носила је професорка виолине Вилма Дутина. У јуну 2004. године оркестар остварује сарадњу с Пеђом Милосављевићем, виолинистом и камерним музичарем из Холандије, који преузима програмско и уметничко руководство ансамбла, али након годину дана и неколико врло успешних концерата рад оркестра поново замире.
Доласком новог председника Извршног одбора 2009. године, професора виолине Романа Бугара и његовим великим залагањем, стварају се повољни услови за понован рад оркестра. Тако 2014. године Роман Бугар окупља професионалне музичаре из свих градова Србије, пореклом из Зрењанина и то на реализацији концерта „Зрењанинска филхармонија“ у оквиру Зрењанинског камерног оркестра.
Годину дана касније Зрењанинска филхармонија остварује сјајан наступ са светском звездом Жељком Лучићем.
На листи солиста с којима је до сада сарађивао Зрењанински камерни оркестар (Зрењанинска филхармонија) налазе се још и Ана Алексић Сајрер, Весна Марковић, Љубомир Поповић, Драгана Поповић, Саша Штулић, Жељко Лучић, Бела Маврак, а међу диригентима Микица Јевтић, Александар Којић, Андреј Бурсаћ, Предраг Госта и Ванеса Кременовић.