Концерт камерног оркестра у Нишу

У организацији Културног центра Војводине Милош Црњански у Нишу ће бити одржан концерт камерног оркестра 10. октобра 2020. године, у сали Светосавског дома.

Програм: Бах, Бетовен, Моцарт и Бритн, под диригентском палицом др Милене Ињац.

Улаз је слободан.

 

Др Милена Ињац (1969), редовни професор на Факултету уметности, дипломирала је дириговање 1992. године на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Станка Шепића. Магистрирала је на истом факултету 1996. године, а докторирала 2015. године у класи проф. Даринке Матић-Маровић. Усавршавала се код Младена Јагушта, Салвадора Мас Конде (Шпанија) на мастекласу у Бечу, Петера Етвоша (Немачка) и Јорма Пануле (Финска) на мастеркласу у Сомбатеју, Мађарска.

Освојила је прву награду на 3. Интернационалном фестивалу Свет музике у Италији, диригујући камерним саставом Нишког симфонијског оркестра.

Наступала је са Београдском филхармонијом, Опером Народног позоришта у Београду, Симфонијским оркестром РТС Станислав Бинички Симфонијским оркестаром ВЈ, Нишким симфонијским оркестром, Црногорским симфонијским оркестром, Сарајевском филхармонијом, Македонском Филхармонијом, Опером Македонског националног театра, Саварија – симфонијским оркестром (Мађарска), Пловдивском, Видинском, Шуменском и Врачанском државном филхармонијом у Бугарској, Ст. Олбан симфонијским оркестром у Великој Британији, Националним симфонијским омладинским оркестром Хосе Артигас у Монтевидеу (Уругвај), где је одржала и мастерклас за младе диригенте 2010, као и Националним симфонијским омладинским оркестром Ел Салвадора (Сан Салвадор) 2011. и 2012. године, где је осим мастер класа одржала и више концерата у Театро Национал и Театро Пресиденте. Као уметнички директор и диригент, са Академским камерним оркестром СКЦ-а Ниш гостовала је на фестивалима у Шведској, Грчкој, Аустрији, Бугарској, Италији и Шпанији. Дириговала је светску премијеру савремене опере на затварању Фестивала Progetto Musica 2004 у Риму, Италија, а од значајнијих гостовања треба поменути и извођење Моцартовог Реквијема са солистима, нором и оркестром Софијске филхармоније у Sala Balgaria у Софији, јуна 2011.

Остварила је трајне снимке за потребе радија и ТВ у земљи и иностранству. Добитник је “Златне значке” 20. Интернационалних хорских свечаности у Нишу, престижне награде Фестивала, 2002.

Ради као ванредни професор предмета Оркестар на Факултету уметности, Универзитета у Нишу и диригент је камерног оркестра Concertante Факултета уметности, са којима је концертирала у градовима региона и на фестивалима у Грчкој 2009, Италији 2010. (по позиву Фондације Вилијем Волтон), као и на Еурооркестар фестивалу у Москви, априла 2012. године.

Милена Ињац је била диригент Интернационалног симфонијског оркестра, централног догађаја 29.ФИОЈ Интернационалног фестивала оркестара у Мурсији, Шпанија 2010. године и диригент Интернационалног оркестра на Еурооркестар фестивалу у Москви, априла 2012. године. Оркестар је више пута наступио на фестивалу НИМУС у Нишу и Бољшој Фестивалу Емира Кустурице на Мокрој Гори, 2013. године. Уметнички је руководилац и диригент сценских извођења оперете Ј.Штрауса: Слепи миш и опере Ђ. Росинија: Севиљски берберин, у оквиру покренутог пројекта Обнове оперске сцене у Нишу, у сарадњи Факултета уметности у Нишу, Нишког симфонијског оркестра и Народног позоришта у Нишу. Оперета Слепи миш успешно је изведена као гостујућа представа у сезони 2013. у Народном позоришту у Београду. Продекан је за наставу на ФУ и координатор за међународну сарадњу Универзитетског центра у оквиру пројекта Еразмус+.