Концерт квартета „Il Belpaese”

Културни центар Војводине Милош Црњански организује концерт квратета IL Belpaese у холу наше институције у четвртак, 11. новембра 2021. године, у 19 часова. Овим наступом почињемо са овогодишњим циклусом концерата камерне музике, односно њиме настављамо промоцију савременог музичког стваралаштва.

 

КВАРТЕТ IL BELPAESE

 Ерне Шван – виолина;

Душан Бирач – виолина;

Борут Павлич – виола;

Жељко Ивовић – виолончело.

 

Програм:

  1. Дејан Деспић: Почасница Стевану Мокрањцу
  2. Aна Казимић: String quartet No. 1

I Larghetto – Moderato – Allegretto

II Adagio

III Allegro

  1. Ивана Стефановић: Play Strindberg

I lento. Molto tranquillo

II Allegretto

III Allegro molto

IV Moderato

  1. Александра Вребалов: Pannonia Boundless

 

Гудачки квартет IL Belpaese основан је 2011. године, када његови чланови, који годинама заједно свирају у различитим камерним саставима и оркестрима у земљи и иностранству, долазе на идеју да формирају и свој састав. Тако искуства и концертну праксу преносе у овај ансамбл, што им даје још више простора за музицирање али и омогућава стварање препознатљивог стила.

Квартет IL Belpaese има успешну и значајну сарадњу са Италијанским културним центром IL Belpaese на чијим манифестацијама остварује запажене наступе. Приређује концерте у Србији и иностранству. Сви чланови квартета су образовани музичари и поред рада у овом ансамблу свирају и у нашим најбољим институционализованим оркестрима, али се баве и педагошким радом у образовним и високообразовним музичким институцијама, не само у Новом Саду, већ и шире. На свом репертоару имају најпознатије гудачке квартете композитора као што су Дворжак, Менделсон, Хајдн, Шостакович, Моцарт, Бетовен… Са успехом изводе и дела бројних српских композитора међу којима су Ивана Стефановић, Дејан Деспић, Александра Вребалов, Светозар Нешић и други. Похађали су бројне семинаре од којих се могу издвојити мастер клас познатог америчког гудачког квартета Амернет као и мастер клас Давида Харингтона, оснивача и прве виолине Кронос квартета. У априлу 2014. године учесници су интернационалног музичког фестивала Evmelia у Грчкој, где су остварили запажен наступ са делима Дворжака и у сарадњи са пијанисткињом из Белгије Katia Veekmans. У јуну 2014. године одржавају низ концерата у Италији, регија Ломбардија, захваљујући сарадњи са Parco Adda Nord. У склопу Котор Арт фестивала 2014. године, изводе гудачки квартет Play Strindberg композиторке Иване Стефановић. Исте године постају вође оркестра Котор Арт фестивала. У априлу 2015. године, наступају на СОМУС-у (Сомборске музичке свечаности) такође са делом Play Strindberg. Јуна 2015. у оквиру International Parks Festival одржавају четири концерта у Италији (Trezzo sull’Adda i Cassano d’Adda).