Концерт 2К+ Дуа Поповић/Карлечик у МШ „Исидор Бајић“ 

Културни центар Војводине Милош Црњански, у оквиру програма перманентног антифестивала савремене музике 2К+, организује концерт Дуа Поповић/Карлечик, у МШ Исидор Бајић (школска сала на III спрату) у петак, 17. децембра 2021. године, са почетком у 19 часова.

Улаз је слободан.

ДУО ПОПОВИЋ/КАРЛЕЧИК

Петар Поповић – флаута;
Дарко Карлечик – маримба.

Програм:

Shai Cohen: Parmenides dialogue;
Ђорђе Марковић: Collapsing;
Walter Mertens: Fifty years ago;
Isang Yun: Garak;
Ney Rosauro: Two pieces for Marimba and Flute
1. Farewell song;
2. Reunion’s dance.

Дарко Карлечик је основне академске студије завршио на Академији уметности у Новом Саду, на одсеку ударачких инструмената, у класи светски познатог перкусионисте проф. Небојше Јована Живковића. По завршетку основних студија, уписује Мастер студије у Бечу на MUK универзитету (Musik und Kunst privatuniversität der Stadt Wien) где их завршава, у року, две године касније, јуна 2016, у класи проф. Небојше Јована Живковића, где је редовно имао наставу и са Anton Mittermayr-ом, тимпанистом Бечке филхармоније и Бечке државне опере. Наступао је са многим оркестрима из Србије и иностранства, од којих су сценски оркестар Бечке државне опере (Staatsoper Wien), оркестар Max Steiner из Беча, Војвођански симфонијски оркестар (ВСО), оркестар Српског народног позоришта из Новог Сада, оркестар Хрватског националног казалишта из Осијека, Зрењанинска филхармонија, Суботичка филхармонија, New Cosmos оркестар из Беча, Munzengraben kirche оркестар из Граца, хор и оркестар Орфелин, Camerata Academica из Новог Сада, гудачки оркестар Душан Сковран из Београда, Градски дувачки оркестар из Зрењанина, Оркестар хармоника Академског културно уметничког друштва Соња Маринковић из Новог Сада и са многим другим. Био је стални члан ударачког ансамбла АУ-АУ, са којим је извео многобројне премијере дела, од којих су нека била написана за овај ансамбл. Иза себе има бројне наступе у земљи и иностранству (Аустрија, Италија, Немачка, Швајцарска, Кувајт, Пољска, Мађарска, Хрватска), сам или са оркестрима и ансамблима, у салама попут Musikverein Wien, Konzerthaus Wien, Staatsoper Wien, ORF-Funkhaus Wien, Stadthalle Wien, Rathaus Wien (Аустрија), Bamberg Symphoniker Halle (Немачка), Задужбина Илије М. Коларца (Србија), Filharmonica Banatul Timisoara Hall  (Румунија), Театар Abdul Hussain Abdul Rida (Кувајт) и многим другим.

Године 2013. добио је престижну награду од Yamaha Music Foundation of Europe (YMFE). Као солиста, извео је српску премијеру Концерта за маримбу и хор, са хором Академије уметности у Новом Саду. За ову изведбу добио је комплименте од самог композитора, Gene Koshinski. Такође, као солиста, извео је српску премијеру Концерта за Маримбу и гудачки оркестар Emmanuela Sejournea са гудачким оркестром, сачињеним од најбољих студената Академије уметности у Новом Саду за ову прилику. Као солиста је наступио и са оркестром Српског народног позоришта у Новом Саду. 2017. године осваја прву награду на фестивалу Дунавска соната у Новом Саду, која за циљ има промоцију класичне музике. Тренутно је запослен на Академији уметности у Новом Саду као стручни сарадник на предмету Удараљке.

 

Петар Поповић је рођен 1991. године у Новом Саду. Школовање је започео у класи Маријане Јосиповић Мирковић, а средњу музичку школу Исидор Бајић у Новом Саду завршио је у класи Александре Хорват. Четворогодишње основне академске студије на Академији уметности у Новом Саду завршава у класи проф. Лауре Леваи-Аксин у трајању од три школске године (2010-2013). Усавршавање је наставио у Немачкој, на Високој школи за музику у Мајнцу (Hochschule für Musik Mainz), где је завршио двогодишње мастер студије (2013-2015), у класи проф. Дејана Гаврића, након чега је завршио студије трећег степена (концертна пракса; 2015-2017) у истој класи, са највишим почастима. Паралелно је завршавао и мастер студије (извођачка пракса; 2015-2017) на Високој школи за музику у Луцерну (Hochschule Luzern – Musik) у Швајцарској, у класи проф. Пирмина Грела (Pirmin Grehl). Тренутно је стручни сарадник и докторант у класи флауте проф. Лауре Леваи Аксин на АУНС. Од сезоне 2017/18. редовни је хонорарни први флаутиста Симфонијског оркестра РТС-а. Свирао је као практикант у Државном филхармонијском оркестру Мајнца (Staatsorchester Mainz) у Немачкој, у концертној сезони 2014/15. године, као и у оркестру Musikkollegium у Винтертуру у Швајцарској, током концертне сезоне 2016/17. године. Наступао је, између осталог, са ансамблом Фестивала у Луцерну (Ensemble of Lucerne Festival Academy), симфонијским оркестром Тиролских свечаности у Аустрији (Tiroler Festspiele), Немачким камерним виртуозима из Берлина (Deutsche Kammer-Virtuosen Berlin), као и са Швајцарским омладинским симфонијским оркестром (Schweizer Jugend-Sinfonie-Orchester). Наступао је и одржавао реситале у Кини, Енглеској, Немачкој, Швајцарској, Луксембургу, Пољској, Израелу, Хрватској, Аустрији, Мађарској и Србији. Члан је организационог тима интернационалног Форума за флауту и клавир у Луксембургу (Forum Flute and Piano Luxembourg), учесник Шангајског пролећног фестивала (Shanghai Spring Festival), учесник неколико фестивала савремене музике у Луцерну, као што су: Академија савремене музике (Akademie der zeitgenössischen Musik), Подијум промена (Szenenwechsel), Егзил као уметничка неопходност (Exil als künstlerische Notwendigkeit) и Питање времена (Eine Frage der Zeit). Похађао је курсеве флауте код истакнутих флаутиста и педагога. Наступао је на разним такмичењима и освајао бројне запажене награде.