Марко Цицилиани -„Why fretsˮ (инсталација, предавање, концерт)

У галерији Културног центра Војводине  „Милош Црњанскиˮ (Војводе Путника 2) од 9. до 11. маја биће одржан програм „Why fretsˮ аустријског уметника хрватског порекла Марка Цицилианија, професора на Академији уметности у Грацу. Програм је састављен из три сегмента. Звучна инсталација „Why frets? – Tombstoneˮ ће бити постављена сва три дана у нашем простору (од 9. до 11. маја). Предавање са перформансом „Why frets? – Requiem for the Electric Guitarˮ биће одржано 9. маја, након отварања инсталације у 18 ч, а концерт Марка Цицилианија „Why frets? – Downtown 2083ˮ биће одржан 11. маја у 21 ч. 

Пројекат “Why Frets?”се темељи на измишљеној историји електричне гитаре представљеној из перспективе 2083. године. Марко Цицилиани је конструисао ову историју кроз “speculative storytelling” како би деконструисао вишеструка значења овог инструмента, са циљем да на њега баци другачије светло. Сва три дела – инсталација, мултимедијални концерт и предавање-перформанс, међусобно се надопуњују као нека врста трансмедијалног приповедања, где сваки део реферише на замишљену историју из другог угла, али сваки може стајати и сам за себе.

Марко Цицилиани је композитор, интермедијални уметник и извођач. Фокус његовог уметничког рада лежи у компоновању перформативне електронске музике, углавном у аудиовизуелном контексту. Интерактивни видео, светлосни дизајн и ласерска графика често играју саставни део у његовим композицијама, као и елементи ергодичности или трансмедијског приповедања и спекулативне фабулације.

Цицилиани је професор компјутерске музичке композиције и дизајна звука на Институту за електронску музику и акустику (ИЕМ) Универзитета за музику и сценске уметности у Грацу.
Осмислио је и водио уметнички истраживачки пројекат GAPPP од 2016. до 2021. у којем је са тимом уметника/истраживача истраживао уметнички потенцијал елемената из компјутерских игара у контексту експерименталне аудиовизуелне композиције.