„Милош Црњански путописац“ – једанаеста трибина „Дневник о Црњанском”, гост Владимир Гвозден

У Културном центру Војводине „Милош Црњански” у среду, 22. новембра са почетком у 18 часова биће одржана једанаеста трибина из циклуса „Дневник о Црњанском” на којој ће учествовати професор др Владимир Гвозден са Филозофског факултета и др Настасја Писарев, уредница и модераторка програма.

У фокусу програма ће бити разговори о Милошу Црњанском као путописцу, са акцентом на путописима о којима је Црњански полемисао са Марком Царем, о бројним путописним репортажама и есејима које је писао као новинар током бројних путовања у важне европске земље (Француска, Италија, Шпанија, Немачка), а своју  поетику суматразима је изразио у Љубави у Тоскани. Црњански је тако постао кључна фигура нашег путописа, жанра који реферира на стварност, урања у светове политике, уметности, економије, туризма, али и трага за “другим”, књижевним језиком који динамичну и фрагментовану модерност настоји да обухвати у уметничком тоталитету.

Серија трибина „Дневник о Црњанском“ се студиозно бави делом и животом овог великана књижевности кроз предавања и разговоре, а гости су најбољи познаваоци књижевног стваралаштва Црњанског, од професора, теоретичара и критичара, до писаца-савременика.

Трибина ће бити одржана у просторијама Културног центра Војводине „Милош Црњански“, Војводе Путника 2, Нови Сад.

Модераторка и уредница програма: др Настасја Писарев

Руководилац пројекта: др Валентина Чизмар

Добро дошли.