Ненад Шапоња нови директор Културног центра Војводине “Милош Црњански”

Решењем Владе АП Војводине од 18. августа 2021. године, а након спроведеног Конкурса, за новог директора Културног центра Војводине Милош Црњански именован је, на период од четири године, књижевник Ненад Шапоња.
Песник, есејиста и књижевни критичар Ненад Шапоња рођен је 13. априла 1964. године у Новом Саду. Магистар је медицинских наука.
Председник је Друштва новосадских писаца, потпредседник Удружења издавача и књижара Србије и председник Управног одбора Градске библиотеке у Новом Саду. Члан уредништва Летописа Матице српске. Члан је Српског књижевног друштва и Друштва књижевника Војводине.
Говори енглески и служи се немачким језиком.

Његови стихови су препознатљиви у савременој српској поезији због стилске савршености, херметичности и метафизичког увида, до сада је објавио девет збирки поезије од којих је, за прву Ђоконда (Матица српска, 1990) награђен Бранковом наградом за најбољу прву песничку књигу. За књигу поезије Изгледам, дакле нисам (Прометеј, 2017) награђен је књижевном наградом “Мирослав Антић”. Последња збирка поезије Силазим у тишину тега бачене коцке објавио је Културни центар Новог Сада, 2019. године.
У области књижевне критике, промовише постмодерну поетику и идиосинкратичну интерпретацију књижевних дела, која претпоставља „живљење“ у литератури. Десетак година је писао критичку колумну у дневном листу Политика, а 1998. године добио је награду “Милан Богдановић” за најбољу критику.
Објавио је више од 300 есеја и књижевних критика. Поред поезије и есејистике, пише и белетристику. Његова најновија књига путописа А Брисел се да преходати лако (Сајнос, Нови Сад, 2018, 2019), награђена је наградом Мома Димић” 2021. године.
Објавио је три књиге есеја и критика: Бедекер сумње (Просвета, Београд, 1997) – награда “Просвета” за књигу године; Аутобиографија читања (Просвета, Београд, 1990) и Искуство писања (Народна књига, Београд, 2001, 2002).
Приредио је и неколико важних антологија: Антологија савремене новосадске приче (Стилос, 2000); Антологија старе новосадске приче (Стилос, Нови Сад, 2003); Просветина књига крими приче (Просвета, Београд, 2003); Павле Угринов, из антологијске едиције: Десет векова српске књижевности (ИЦ Матице српске, Нови Сад, 2013); Нова прича Новог Сада (ДНК, Нови Сад, 2019).

Његова поезија је превођена на енглески, азербејџански, словачки, македонски, шпански, румунски, бугарски, албански, пољски и италијански језик, а појединачне Шапоњине књиге су преведене и објављене у Колумбији, Северној Македонији, Румунији, Словачкој и Азербејџану.
Годишњу награду Града Зрењанина добио је 2010. године.
Ненад Шапоња је 2002. године основао издавачку кућу АГОРА, данас једног од најистакнутијих српских издавача, са јединственим местом у овом пољу, захваљујући широким интересовањима и квалитетном избору.
Као главни уредник и издавач, потписао је више од 450 наслова. Бројне књиге које је објавила Агора награђене су најпрестижнијим литерарним признањима. Више од 50 књига у Агорином издању су добиле најзначајније домаће и светске књижевне награде. Учестовао и посетио бројне књижевне сајмове у земљи и свету (Франкфурт, Гетеборг, Болоња, Париз, Буенос Ајрес, Истанбул, Јерусалим, Шаржа, Пекинг, Каиро).
Учествовао је на бројним књижевним фестивалима и студијским боравцима у иностранству (Индија, Аргентина, Шведска, Турска, Кина, Израел, Немачка и др).

Дипломирао је на Медицинском факултету Универзитета у Новом Саду (1991) и студирао филозофију на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду (1996).
Магистрирао је из области Социјалне психијатрије на Медицинском факултету Универзитета у Београду (1994).