Нова едиција књига „НАША МЕСТА“ на енглеском језику

 

За прве две књиге објављене у новој едицији наше издавачке делатности определили смо се за поезију и јавности представили избор из песничког стваралаштва два истакнута песника, Каталин Ладик и Селимира Радуловића. Идеја едиције Наша места (Our places) може се изразити једном једноставном сликом: упалити светло у мраку. Објављени текстови значајних војвођанских аутора у преводу на енглески језик треба да истакну вредност ове текстуалне уметности и приближе је онима којима српски није матерњи језик.

 

Прва два наслова у новооснованој едицији су:

Каталин Ладик, Poems и Селимир Радуловић, The light from my father’s hut.

Обе књиге су у меком повезу, на 114 страница, а појединачна цена је 800 динара.

Планирано је да у оквиру ове едиције буду превођена и прозна дела наших књижевника.

 

Каталин Ладик, уметница која је добитница Медаље културе за животно дело, тј. за укупно стваралаштво/рад за 2020. годину, рођена је у мађарској породици у Новом Саду 1942. године. Одрастала је говорећи, читајући и пишући на мађарском и српском језику. Њена прва песничка дела објављена су 1962. године у књижевним часописима Hid (Мост) и Symposion. Била је члан неоавангардне књижевне групе Új Symposion (Нова симпозија) у Новом Саду. Ослањајући се на свој гласовни таленат, постала је професионална глумица мађарске радио-станице Новосадског радија, док је студирала глуму у Драмском студију. Придружила се новооснованом новосадском позоришту 1974. године, поставши члан сталног особља мађарског позоришног ансамбла Újvidéki Szinhaz (1977-1992). Глумила је у драмским улогама на локалној сцени. Током година сарађивала је с редитељима Miklős Jancoső, Győrgy Harag и Лордан Зафрановић (Ујед анђела), Peter Strickland (Berberian Sound Studio), играјући водеће и споредне улоге у позоришту и на филму. Додељена јој је прва глумачка награда на Смотри војвођанских професионалних позоришта 1978. и 1986, Прва глумачка награда Удружења драмских уметника Србије 1979. године.

Раних седамдесетих остала је дубоко уроњена у авангардну уметничку сцену Новог Сада, Београда, Загреба, Љубљане и Будимпеште. У ликовној уметности (визуелна дела, визуелна дела партитуре), у звучној поезији, у радио представама и у представама потакнут је разноликим културним пејзажом људи и традиција. Инспирисана народним традицијама Балкана и неоавангардним праксама, како домаћим, тако и међународним, Каталин Ладик их је комбиновала на различите начине изражавања кроз визуелне елементе, покрет, звук и писање. Често је истраживала тему да је и жена и уметница на радикалан, изазован и провокативан начин. Еманципаторска снага рада Каталин Ладик лежи у њеном кршењу постојећих категорија и улога. Она користи своје тело и особу као медиј своје уметности у својим перформансима, што заузима посебан положај у историји перформанс уметности.

Данас њен опус укључује писану, звучну и визуелну поезију; визуелну уметност, концептуалну уметност, фотографију; уметност перформанса; експерименталну музику, позоришне, филмске и радио представе. Њена библиографија броји 23 књиге на српском, мађарском и другим језицима.

 

Селимир Радуловић (Цетиње, 1953) објавио је девет песничких књига: Последњи, Дани (1986), Сан о празнини (1993), У сјенку улазим, оче (1995), О тајни ризничара свих суза (2005), Снови светог путника (2009), Под кишом суза с Патмоса (2012), О пастиру и камену са седам очију (2015), Сенка осмог еона (2016, 2018), Дванаест (2018), књиге изабраних песама: По лицу ноћи (1996, 1997), Књига очева (2004), Где Богу се надах (2006), Извештај из земље живих (2009), Светло из очеве колибе (2011) и књиге изабраних и нових песама: С виса сунчаног, страшног (1999), Као мирни и светли весник (2008), Песма с острва сирочади (2010), Дах мале молитве (2017).

У издању Српске књижевне задруге и Православне речи објављена су му Изабрана дела (I–V).

Поводом његовог песничког дела објављена су два зборника радова: Песник ноктурна (1995) и Светло из очеве колибе (2015).

Аутор је пет антологија/хрестоматија, књиге књижевно-критичких текстова Повој и чланци (1987) и књиге огледа Светло из очеве колибе (2015).

О његовом делу објављене су две књиге – Слободан Жуњић / Лако језгро песништва и Саша Радојчић / За свет­лом из очеве колибе.

Издавачка кућа Чигоја објавила је, у колекцији Одговори, књигу разговора Милоша Јевтића са Селимиром Радуловићем Очево лице књиге (2017).

Књиге изабраних песама објављене су му на македон­ском (Светлина од очевата колиба), руском (Свет иных пространств), грчком (Φως απο την καλυβα του πατερα) и немачком језику (Der Hauch des kleinen Gebets).

За свој књижевни рад добио је Новембарску повељу Но­вог Сада; „Искру културе“; „Печат вароши сремско-карловачке“; „Кочићево перо“; Награду Прољетног сајма у Бањалуци; На­граду „Теодор Павловић“; Вукову награду; Награду „Миодраг Ђукић“; Награду „Симо Матавуљ“; Повељу Мораве; Награду „Књига године“ Друштва књижевника Војводине; Награду „Деспотица Ангелина Бранковић“; Награду „Кондир косовке девојке“; „Теслину голубицу“; Медаљу „Константина Философа“, Словенске уније из Чешке; Награду за животно дело Завода за културу Војводине; Награду „Ђура Јакшић“; Змајеву награду; Награду „Лаза Костић“; Златну медаљу за заслуге председника Републике.

Био је секретар Покрајинског фонда културе (1990–1992), директор Културног центра Новог Сада (1992–1997), председник Друштва књижевника Војводине (1997–2000), главни и одговорни уредник издавачке куће Орфеус (2001–2012), директор Стеријиног позорја (2012–2014). Сада је управник Библиотеке Матице српске.

Потпредседник је Удружења књижевника Србије, члан Управног одбора Матице српске и председник Управног одбора Српског народног позоришта.

Живи у Новом Саду.

ИЗ МЕДИЈА

Дневник (24. 2. 2022. године)