Нова серија „Нове мисли”, 48. број

Часопис за савремену културу Војводине „Нова мисао”, који издаје Културни центар Војводине „Милош Црњански”, од ове године излази у новом формату и освеженом дизајну. Управо је објављен 48. број који на 120 страна доноси разноврсне прилоге из различитих области уметности, књижевности, позоришта, ликовне уметности, филма, стрипа…

„Нова мисао” пружа увид у савремено стваралаштво, не само војвођанских уметника, тако да у 48. броју, у првом прозном блоку, можете уживати у причи Александра Гаталице „Велики црно-бели еволуцијски круг” и причи „Сутон” кинеског приповедача, песника и есејисте Ли Гуангтијена. У песничком блоку отварају се „Паралелни светови” песника Зорана Ђерића и „Дневник светлости и тишине” Милана Мицића. У темату посвећеном делу Јовице Аћина, о његовим књигама „Бања и друге последње приче”, „Лебдећи објекти” и „Мали еротски речник српског језика” и „Све због ваздуха”, пишу Драган Бабић, Марина Аврамовић и Мирко Себић. Блок „Дневник читања” резервисан је за књижевну критику и у њему можете прочитати критичке приказе актуелних наслова из пера Милутина Ж. Павлова, Илије Бакића, Ксеније Катанић и Владимира Гвоздена, који анализира Наградом „Златни сунцокрет” овенчан роман Милице Вучковић: „Смртни исход атлетских повреда”. Ђорђе Писарев је приредио текст о Банатском културном центру и њиховој издавачкој делатности. О америчком ликовном уметнику Џимију Дараму и политички мотивисаној уметности у његовим радовима пише Горан Јуреша, а текст Франка Берардија Бифоа о Феликсу Гатарију превела је Соња Сич. Наташа Гвозденовић прати „Стварање треће димензије деловања” у разговору са Валентином Венцелом, који већ дуже од осам година успешно води Новосадско позориште (Újvidéki Színház), а Наташа Кнежевић у тексту „Зидови су новине сиромашних” преноси своја искуства из Чилеа.

Часопис „Нова мисао” се може купити у „Делфи” књижарама: „Јован Јовановић Змај” у Новом Саду (Змај Јовина 12), СКЦ у Београду (Краља Милана 48) и „Борислав Пекић” у Београду (Кнеза Михаила 48), као и у новосадским књижарама: „Мост” (Змај Јовина 22), „Zenit books” (Његошева 24) и „Bulevar books” (Булевар Михајла Пупина 6).

Цена часописа је 190, 00 динара.

Или можете преузети часопис у ПДФ формату .