Новинарима представљене активности издавачке делатности КЦВ „Милош Црњански”

Данас у подне су у Културном центру Војводине Милош Црњански представљена нова издања која су објављена у оквиру издавачке делатности ове институције, а о вредним књигама, као и плановима до краја ове године, говорио је Мирко Себић, уредник исте.

Објавили смо две теоријске књиге, књигу Горана Јуреше ‘Насиље над другим – од историјске слике до савремене уметности’, а у Едицији ‘Теорија нова’ књигу Жаклине Дувњак Радић. Обе књиге су посебно припремљене верзије докторске дисертације ових аутора, које су они одбранили на Универзитету у Новом Саду. Жаклинина књига се бави путописном новинском репортажом између два рата и врло је занимљив њен приступ теми, јер су се у том периоду управо наши етаблирани писци бавили путописним репортажама. Путописе су писали и Црњански и Станислав Винавер и Станислав Краков и Раде Драинац, Растко Петровић… Занимљиво је на који начин ауторка повезује њихове новинске репортаже са њиховом литературом. Горан Јуреша, у својој књизи, тему насиља истражује сагледавајући савремену уметност. Бави се бројним савременим ликовним, визуелним уметницима, од Кифера, Најмана и других, а који се јесу бавили том темом на исти начин. Обе књиге ће бити важне онима које занимају, како теоријска штива тако и обрађивање тема интердисциплинарним поступцима. У оквиру ове нове едиције ‘Теорија нова’ и убудуће ћемо бити отворени за научнике и теоретичаре млађе генерације како бисмо јавности понудили њихове вредне студијске анализе одређених тема, истакао је Мирко Себић.

Он је најавио да ће Културни центар Војводине Милош Црњански до краја године објавити и три књиге на енглеском језику, испуњавајући мисију да се што више сазна о нашој уметности и уметницима и ван граница наше земље: Објавићемо изабрану поезију Каталин Ладик и изабране песме Селимира Радуловића, а у будућности намеравамо да на енглеском језику пласирамо и прозне писце, не само песнике. Такође, књигу изабраних интервјуа из часописа за савремену културу ‘Нова мисао’ – избор разговора са новосадским уметницима ‘Разговори над Панонским морем’, до краја године ћемо објавити и на енглеском језику и драго нам је да ћемо моћи да је промовишемо управо у години када је Нови Сад европска престоница културе, истако је Себић.

Као посебан пројекат Културног центра Војводине, он је издвојио и књигу Encyclopedia Dositeana, која ће бити објављена до краја године и која представља прву персоналну енциклопедију у Србији. На овом пројекту се у Културном центру Војводине ради већ више од пет година и до сада је објављено пет свесака са великим бројем енциклопедијских одредница које сачињава тим стручњака, окупљен од стране уредника овог пројекта, професора др Николе Грдинића.

Др Жаклина Дувњак Радић се захвалила нашој кући, јер је препознала важност издања њене студије о естетици путописне репортаже:
У питању је интердисциплинарно истраживање, наравно, ради се о златном добу српске књижевности, а тада, између два рата, дошло је до успона ове врсте текстова који су били веома значајни за стварање и књижевног и културног идентитета. Управо су ти наши писци [који су писали репортаже за ‘Време’, ‘Политику’ и ‘Правду’, дакле тадашњу дневну штампу] утицали на потпуно другачији развој књижевних токова код нас. Јер у својим су репортажама развијали, на естетском нивоу, веома истанчан стил писања. Познато је да су сви високо ценили новинарство. Винавер је говорио да је он првенствено новинар, Црњански је, такође, у суперлативима говорио о свом ангажману у новинарству, а неки су чак и одустали од својих књижевних амбиција и у потпуности се посвећивали само новинарству, истакла је Жаклина Дувњак Радић.