Нови број часописа за савремену културу Војводине “Нова мисао”

Летње доба је углавном у знаку тела и телесног, па и нова ”Нова мисао”, број 57, за јул и август 2023. године, тежи да читаоце разоружа ”писањем телом”, онако како то чини и Луиса Валенсуела, једна од најзначајнијих савремених књижевница из Аргентине, која је недавно посетила Нови Сад. Гостујући у Културном центру Војводине ”Милош Црњански”, у програму ”Уметник у фокусу”, Валенсула је из­јавила: ”Писање телом је јед­на врста стања, нешто у шта се урони. Жорж Си­менон се затварао по седам дана у кућу да би се потпуно посветио писању романа, и ако не би ус­пео да га за седам дана напише, сматрао је да је та књига пропала. Наравно, то није применљиво на друге књижевнике. У овој нашој стварности човек мора да плаћа рачуне и да се посвети и својим дневним обавезама, али свакако се пише и телом и тај процес се и подсвесно одвија у нама чак и док обављамо и те тривијалне ствари”.

О Валенсуели, женском идентитету и односима моћи у прози ове књижевнице пише  Ксенија Билбија, професор латиноамеричке књижевности на Универзитету Висконсин-Медисон и преводилац Валенсуелине приче ”Промена оружја”, коју објављујемо у овом броју. На њен текст се надовезује размишљање Мине Петрић о потенцијалима драматизације ове приповетке. У одељку прозе и поезије су још и прича ”Први” Фуата Севимаја, коју је превео Авдија Салковић, песме Анђеле ди Модуњо и Аде де Јудичибус, у преводу Миле Михајловић, као и две песме Зорана Славића.

Поводом капиталног издања Изабраних зени­тистичких дела Културног центра Војводине „Милош Црњански” и Банатског културног цен­тра из Новог Милошева, мини-темат овог броја ”Нове мисли” посвећен је зенитизму и зенитистима, који су се, како наводи Настасја Писарев у свом тексту ”Зенитизам или предузеће за уништење космоса и продуковање планета”, залагали ”за рађање нове поетике, оне која лежи у за­умном или ванумном, далеко од смирене логике реализма и традиционалистички интониране књижевности”. Радован Влаховић, књижевник и директор Банатског културног центра из Новог Милошева, развија причу о дугом путовању до Изабраних зенитистичких дела, о књижевној и културној клими која није била наклоњена   Љубомиру Мицићу, главном теоретичару и вођи покрета, и другим зенитистима, а затим следе кратки коментари о свакој од осам књига из Изабраних зенитистичких дела, које су заједно објавили Банатски културни центар из Новог Милошева и Културни центар Војводине ”Милош Црњански”.

Међу есејима издвајамо текстове о ликовној уметности: Јасна Кујунџић Јованов пише о ликовној критици Растка Петровића, а Горан Јуреша текст ”О малом мужјаку мора се бринути – психосексуалност у скулптурама Луиз Буржоа”, док Валентина Чизмар пише о техницизираној лепоти или естетизованој техници у свом погледу искоса на техноестетику Жилбера Симондона.

Што се тиче нових наслова, представљене су две књиге: Јелена Марићевић Балаћ пише приказ књиге Стојана Ђорђића Иманентна теорија књижевности: Пролегомена са приложеним аналитичким и критичким интерпретацијама, а Синиша И. Ковачевић представља књигу историчара Антуна Вучетића Студије из дубровачке прошлости – изабрани текстови.

На крају, ”Нова мисао” доноси и путопис Жикице Милошевића са чаробног Пута свиле, по траговима Александра Македонског, од Самарканда и Бухаре, преко Хиве и Каракалпакстана, до Ташкента.