Одржана четрнаеста трибина „Дневник о Црњанскомˮ


У организацији Културног центра Војводине „Милош Црњанскиˮ одржана је четрнаеста трибина „Дневник о Црњанскомˮ. Гост предавач био је проф. др Марио Лигуори, а разговор је водила др Настасја Писарев. Тема разговора била је Напуљ у Хиперборејцима Милоша Црњанског.

Марио Лигуори (Сарно, Италија) је ванредни професор на Филозофском факултету и на Академији уметности у Новом Саду, где предаје италијански језик, културу и књижевност. Завршио је компаративне језике на Универзитету Л`Оријентале у Напуљу, а мастер и докторске студије на Филозофском факултету у Новом Саду. Изворно пише на италијанском и српском језику.

Објавио је десет књига: Снатрења(Службени гласник, 2010), путописна проза, Седам јесењих прича – Sette storie autunnali(Академска књига, 2013) –  збирка прича, Prva ljubav(Laguna, 2014)  ̵  књигу прича, монографију Vedi Napoli e poi muori(Службени гласник, 2015), роман Напуљски дипломата(Лагуна, 2016), монографију Идеја Напуља (Завод за уџбенике, 2018), роман Само убиство (Лагуна, 2019), монографију Италијански језички троугао (Алма, 2021), књигу прича Слике о Сарајеву – Immagini di Sarajevo (SPKD Просвјета Сарајево, 2022) и роман Via Acquarossa(Лагуна, 2023).

Објављивао је у италијанским, српским и босанскохерцеговачким новинама и часописима. Преводио је научне радове и каталоге за изложбе. Био је симултани преводилац на научним скуповима у Италији и Србији. Од 2007. до 2009. живео је и радио у Шведској. Гостовао је на престижном Хариман институту Универзитета Колумбија у Њујорку.

Добитник је специјалног признања Бранислав Мане Шакић за изузетно владање српским језиком и успостављање мостова сарадње између Италије и Србије. Његове књиге биле су у ширем избору за Нинову награду те у ужем избору за Костићеву, Андрићеву и Исидорину награду.

Ово је четрнаеста трибина из серије програма које Културни центар Војводине „Милош Црњанскиˮ током неколико година посвећује нашем великом писцу. Серија трибина „Дневник о Црњанскомˮ се студиозно бави делом и животом овог великана књижевности кроз предавања и разговоре, а гости су најбољи познаваоци књижевног стваралаштва Црњанског, од професора, теоретичара и критичара до писаца-савременика.