Отварање изложбе „Запис”, Милене Цветковић

Изложба уметничких радова Милене Цветковић „Запис” биће отворена у оквиру програма „Креативни простор у покрету” у галерији Културног центра Војводине „Милош Црњански” у петак, 10. септембра 2021. године у 19 часова.

О ИЗЛОЖБИ „ЗАПИС”:

Изложба радова Милене Цветковић запис је женске руке у простору. Објекти неправилних облика, различитих боја, наглашених текстура, понекад пропусни за светлост и ваздух, а понекад отежали од материјалности, фрагменти су непостојеће целине коју уметница тражи. Простор графичког медија разведен до визуелне и амбијенталне целине, простор настао стапањем уметнице и медија у ком ствара, грудва се и суспреже у своје фрагменте, слободне у кретању, самосталне и увезане, објекте од папира који су истовремено и уметнички медиј и у њему настала дела.
Отеловљене капљице стварности, пронађене и сагледане, ухваћене у чврсти загрљај који их фиксира, али му се измичу… ови фрагменти крећу се између своје унутрашње тежине и простора у ком лебде, интерагујући са њим траговима сенки које се од њих пружају. Истовремено чврсти и крхки, земљани и ваздушни, радови Милене Цветковић сведоче о напору уметнице да их пронађе и сачува, као сведочанства сопственог пружања ка њима. На ивици дохватљивог, а истовремено у органском јединству са њом, они растежу хоризонт између уметника и његовог дела сведочећи о увек неизвесном пружању једног ка другом, о руци која посеже ка граници света у ком пребива и оног који жели, настојећи да их споји, повеже и удружи.
Уметница је део ове изложбе. Њени радови су интимни и упућују назад на њено тело, органску материјалност из које су потекли; зато је присутност уметнице неизбежна. У својим текстурама и њиховим грчевима, они су сећање на порођај, настали стапањем рађања и стварања. Они нису деца, већ пород; ткања стварности, која се у својим преплетима показују тек на моменте, некад у суровој огољености, некад избијајући по површини, ткања која уметница испреда желећи да их покаже, али која пониру у пулсирања унутар и између радова.
Целина чији су ови фрагменти део присутна је само у жељи, у наслућивању које је конструише. Њихови међуодноси спроведени су ван ње, опцртавајући галеријски простор путањама које се отимају поретку радова. Они не потичу из домишљене целине, већ из тела уметнице; поседајући простор ритуално и магијски, они су семена обећања које само себе испуњава. Заокружени и потпуни, а недовршени и неправилни, ови објекти фиксирају простор и растачу га. Умножени и многобројни, перпетуирана порађања, нови и нови наноси руке која обликује и хоће да утврди смисао сопственог кретања.
У складу са тим је и техника израде ових објеката. Уметница се користила рециклираним материјалима, још једном потврђујући њихов живот и могућност да се појаве и трају у новом облику. Материјали су бојени природним пигментима, зачинским биљем и чајевима, повезујући уметничко стварање са природом у њеним скривеним дејствима. Посежући за природом у техници, уметница се јасно декларише: објекти које ствара изнедредни су са границе природе и технике, бића која никад и нису била природна, али се природе сећају. Стојећи на тој граници, уметница гледа ка својим фрагментима, бацајући их на стварност као мрежу.
Многобројне значењске асоцијације митског, архетипског, магијског, космолошког, научног и ритуалног типа наслеђе су уметничког поступка и његово оглашавање. Свака од њих може да води посматрача и он ће се кретати путевима уметнице. Било визуелно, било тактилно, било сопственим телом у истканом међупростору радова, посматрач је ухваћен у мрежу тоталног доживљаја дела и стварања уметнице, постајући и сам део њихове конфигурације. Између органског и механичког, систем фрагмената Милене Цветковић потискује јавно у корист интимног и излаже свет у који треба ступити обзирно и ослушкујући.

Уна Љ. Поповић

О УМЕТНИЦИ

Милена Цветковић (1990) дипломирала је графику на Факултету уметности Приштина – Звечан у класи проф. Томислава Трифића. Звање мастер ликовни уметник стекла је на смеру графике Академије уметности у Новом Саду под менторством проф. Анице Радошевић Бабић. Студент је докторских академских студија на Академији уметности у Новом Саду.
Аутор је графика, цртежа и слика у приватним и галеријским колекцијама у земљи и иностранству.
Учесница је бројних ликовних колонија и уметничких пројеката. Добитница је награде за младе ствараоце Димитрије Поповић, ФУ Приштина-Звечан и ДК Грачаница, 2016. године.
Чланица је СУЛУВ-а од 2020. године.
Колективно и самостално излаже од 2011. године.

Контакт:
Е-маил: милена_цветковиц@yахоо.цом
Телефон: +381655770096

 

 

 

Фотографије са отварања изложбе:

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.