Поезија Јасмине Топић на 65. Београдском сајму књига

Дугогодишњи председник жирија за доделу књижевне награде „Милица Стојадиновић Српкиња”, др Зоран Ђерић и чланица жирија др Драгана В. Тодоресков, представили су данас на 65. Београдском сајму књига ову књижевну награду коју Културни центар Војводине „Милош Црњански” од 2009. године додељује ауторки за најбољу збирку поезије објављену на српском језику између две манифестације „Милици у походе”.

Др Зоран Ђерић је говорио о значају ове књижевне награде [што потврђује и све већи одзив издавача и ауторки], као и о значају објављивања новог рукописа или избора поезије актуелне лауреаткиње, што је део награде од почетка додељивања. Др Драгана В. Тодоресков је представила Антологију „Ако сам ја она”, коју је наша институција објавила 2019. године, поводом десет година додељивања награде искључиво ауторкама, а коју је она приредила. У Антологији је заступљена поезија 12 лауреаткиња које су, по речима Тодоресков, различитих песничких поетика.

„Трудила сам се да све њих представим на начин који ће истаћи њихову доминантну поетику, оно што је репрезентативно у њиховој поезији. С друге стране, на уму сам имала и дугогодишњу потребу за ревалоризацијом савремене женске поезије, па сам често бирала и песме које најбоље илуструју њене особености и карактеристична тематско-мотивска упоришта”, истакла је Тодоресков.

На промоцији, публика је била у прилици да чује поезију песникиње Јасмине Топић из књиге „Сада смо на острвима”, коју је Културни центар Војводине „Милош Црњански” објавио ове године, у оквиру едиције „Добитнице књижевне награде ᾽Милица Стојадиновић Српкиња᾽”. Након седам збирки поезије ове угледне песникиње из Панчева, књига њених изабраних песама „Сада смо на острвима” је први избор њеног песничког стваралаштва, коју је урадила мр Горица Радмиловић.

„Ово је свакако посебан избор моје поезије, јер није урађен на уобичајен начин – хронолошки, већ тематски и веома сам захвална и приређивачу, као и Драгани В. Тодоресков која је писала поговор, јер управо захваљујући томе –ово је заиста репрезентативна књига мојих песама”, истакла је Јасмина Топић која се присетила и веома успешних премијерних промоција које је наша кућа организовала у јуну ове године у Врднику, у оквиру Европске престонице културе.

      

У среду, у 11 часова, биће одржана наша наредна промоција – представљање прве персоналне енциклопедије у Србији „Encyclopedia Dositheana”, на којој ће чествовати: др Никола Грдинић, уредник енциклопедије; др Нада Савковић; др Жаклина Дувњак Радић; др Сања Париповић.

Добро дошли!