Познати добитници „Медијакулт“ награда

На овогодишњем конкурсу за награду „Медијакулт“, коју је Културни центар Војводине „Милош Црњански“ расписао 11. септембра 2023. године, жири у саставу: Синиша Бокан, Јожеф Клем и Мирослав Стајић, донео је одлуку да се награда за ТВ емисију из области културе која се тематски односи на културни простор Војводине додели Александру Каришику за документарни филм „Окован у слободи – Мирослав Антић“, у продукцији Панорама плус.

Филм „Окован у слободи – Мирослав Антић”, редитеља Александра Каришика, је свеобухватни амбициозни докментарно-есејистички медијски садржај који једну изузетну уметничку личност наших простора овековечује у савременом медијском изразу. Саговорници (савременици Мирослава Антића) и интерпретатори сценско синематичних призора, на аутентичан и занимљив начин дочаравају ванвременски опус уметника. Комплексност Антићеве свестране уметничке и животне плодоносне личности, сасвим примерено и истинито ауторски истражује ауторски тим кроз креативно-истраживачки приступ. Посебно се истиче сценаристичко-редитељска способност Александра Каришика да зналачки одабере приступ и интерпретацију теме у оквиру аудио-визуелног стваралаштва, а такође и директора фотографије Јована Милинова у инспиративним призорима којим дочарава могућ унутрашњи свет уметника. (Синиша Бокан)

Добитник специјалне награде која се односи на ТВ емисију из области српске културе реализовану у региону и дијаспори за 2023. годину је редитељ Слободан Симојловић, за документарно-играни филм „Печат браће Љубавића“,  у продукцији Кинотеке Републике Српске.

„Печат браће Љубaвића” аутора Слободана Симојловића је биографско сведочанство о животу и делу претеча просветитељске делатности Ђурађа и Теодора Љубавића. Пратећи развој њиховог подухвата, на пријемчив и оригиналан начин дочарава импулс тежње за очувањем националног бића у облику писменог наслеђа. На плану аудио-визуелне интерпретације нарације, ово остварење садржи оригинална решења којима дочарава призоре епских подухвата путовања у неизвесност. Изазов за ауторе емисије је свакако интерпретација историјских чињеница и транспозиција истих у савремени медијски израз, а овом задатку аутор веома тачно и прецизно одговара креативним решењима која су потпуно адекватна. Коришћењем историјске грађе, креацијом новог филмског материјала, оживљен и осветљен је дух времена у коме су стварали браћа Љубавић као и њихов подухват. (Синиша Бокан).

Свечана додела награда одржаће се у просторијама Културног центра Војводине „Милош Црњански“, у понедељак, 11. децембра у 12 часова, након чега следи приказ инсерата из филмова. 

Добро дошли!