Потписан Протокол о сарадњи Културног центра Војводине „Милош Црњански” и Дома културе „Стари Колашин”

Данас је у Културном центру Војводине „Милош Црњански” потписан Протокол о сарадњи ове институције са Домом културе „Стари Колашин” из Зубиног Потока.

Овим Протоколом створене су основе за заједничку реализацију домаћих и иностраних уметничких, научних, издавачких, манифестационих и других пројеката и програма из области уметности и културе, пројеката из области издавачке делатности, као и за међусобну подршку у промотивним активностима.

О томе колико сарадња са Културним центром Војводине „Милош Црњански” значи за „Стари Колашин” говорила је Андријана Живановић, директорка овог Дома културе на Косову и Метохији:

„С обзиром на то да се ми налазимо на северу Косова и Метохије и да смо у великој мери изузети из различитих културних дешавања, ова сарадња нам много значи. Наравно, важно нам је да нас препознају као институцију, као некога ко овог момента има проблема и са безбедношћу и није баш лако организовати културна дешавања у тим околностима. Управо то што имамо подршку овако важних институција као што је Културни центар Војводине ᾽Милош Црњански᾽ из Новог Сада нас чини посебно срећним и наравно да очекујемо да ће та сарадња бити плодоносна. Верујемо да ћемо имати шта једни другима да понудимо и заиста верујем да ће то бити дуготрајна сарадња у различитим областима деловања. Публика је код нас, као и у сваком мањем месту, веома посвећена култури и наше програме посећују заиста они који су заинтересовани за садржај који нудимо. Управо зато се ми трудимо да им пружимо најквалитетније од културе у датом тренутку. Знате, многи не могу да изађу често из тог простора и њима је заиста важно да онда могу у свом културном центру да виде квалитетне културне садржаје, јер то им је често једини ᾽прозор у свет᾽”, изјавила је Андријана Живановић након потписивања Протокола о сарадњи.

И мр Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански” није крио задовољство будућом сарадњом:

„Културни центар Војводине ᾽Милош Црњански᾽ има драгоцену сарадњу са институцијама попут ове са којом смо данас потписали Протокол. Географски ширимо сарадњу у свим правцима, јер желимо свима да покажемо које су то најбоље ствари када је култура у Војводини у питању. Тако ћемо ускоро учествовати са нашим програмом у Међународној књижевној колонији у Сићеву, што је резултат наше сарадње са Културним центром из Ниша, сарађујемо са Народном библиотеком Србије, што је већ резултирало и заједничким пројектима какав је био онај када смо представили премијерно музичку креативност књижевника Владана Деснице, а ускоро ћемо заједно ући у издавачки подухват и заједно објављивати научна дела Милорада Павића, као што ћемо са Културним центром из Лесковца сарађивати поводом 50 година сликарске колоније у Власини. Тако исто ћемо сарађивати и са Културним центром „Стари Колашин” из Зубиног Потока. Колашин је значајна тачка за нашу културу, а ради се о можда и недовољно познатом крају, са посебним језиком и са великом културном традицијом. Наравно, ту је и сјајни, а заборављени књижевник из тог краја Григорије Божовић. Награда која носи његово име последњих десетак година је додељена нашим најеминентнијим писцима и по томе се, али и не само по томе, види колико висок ниво културе негују у том крају, а носилац свих активности, када је култура у питању, је свакако Дом културе Стари Колашин”, истакао је Шапоња.

Прва сарадња ће бити реализована већ крајем идућег месеца, када ће Културни центар Војводине „Милош Црњански” испоручити књиге, тј. вредна издања из своје издавачке делатности библиотеци у Дому културе „Стари Колашин”.

ИЗ МЕДИЈА:

НС Репортер (26. 8. 2022. године)

Дневник (25. 8. 2022. године)