Потписан Протокол о сарадњи са Српском православном богословијом „Свети Арсеније Сремац”

Најстарија просветна институција у оквиру цркве, Српска православна богословија „Свети Арсеније Сремац” из Сремских Карловаца, која ове године обележава значајан јубилеј 230 година постојања, и Културни центар Војводине „Милош Црњански” озваничили су данас сарадњу потписивањем
Протокола.
Протокол су потписали протојереј-ставрофор мр Јован Милановић, ректор Српске православне богословије „Свети Арсеније Сремац” и мр Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански“.
„Нама је част и задовољство да сарађујемо са најстаријом образовном институцијом српског црквеног школства, Карловачком богословијом која је, иначе, и друга у свету таква институција. Културни центар Војводине „Милош Црњански“, као кровна институција културе у Војводини, негује и традиционалне и историјске вредности ових простора, а величина и значај Карловачке богословије у развоју просвете у Србији су незаобилазни.
Посебно нам је значајно што ћемо заједно јавности представити, кроз низ програма, управо велику улогу коју је ова институција имала кроз историју српског народа, нарочито када је просветитељство у питању“, истакао је Шапоња поводом потписивања Протокола.
„У оквиру обележавања 230 година је данас, на обострану радост, потписан Протокол и заједничким радом ћемо кроз различите програме истаћи историјске, културне и духовне вредности наше међународне институције која је најстарија просветна институција Српске православне цркве. Свакако ћемо промовисати прву свеобухватну монографију која прати живот и рад ове институције од 1794. године до данас, у свим оним етапама и формама у којима је деловала. У плану су и концерти духовне и родољубиве музике, као и организација научног скупа који ће са историјске, теоријске и вредносне стране расветлити феномен просвете кроз историју Српске православне цркве“, истакао је протојереј-ставрофор Јован Милановић, ректор Српске православне богословије „Свети Арсеније Сремац“ у Сремским Карловцима.
Овим Протоколом створене су основе за заједничку реализацију домаћих и иностраних уметничких, научних, издавачких, манифестационих и других пројеката и програма из области уметности и културе, пројеката из издавачке делатности и међусобну подршку у промотивним активностима.