Програм 2k+D’un air instable у Културној станици „Свилара“

Културни центар Војводине Милош Црњански, у оквиру програма перманентног антифестивала савремене музике 2К+, организује наступ електро-акустичног и експерименталног музичара из Француске Лаурент Бигота, у Културној станици Свилара, у четвртак, 25. новембра 2021. године.

Улаз је слободан.

Музичар ће извести перформанс Нестабилна струјања на инструменту – електроакустичкој инсталацији, у којој се струјањем ваздуха покрећу предмети, производећи звучност. Звуци, трење и вибрације, које се стварају покретима објеката, озвучени су микрофонима и појачани појачалом.
Технички гледано, перформанс чине стаклене и пластичне боце, металне лименке, балони, цеви, славине за акваријум. Два компресора и неколико микрофона.

Уметнички гледано, у наведеном перформансу Лаурент Бигот поставља на сцену одбачене предмете, предмете за једнократну употребу. Иако напуштени, они се као животиње враћене у дивљину препуштају својим ритуалним звуцима и гестовима. Они се играју и живе свој свет као бизарни одјек нашег света, али не без хумора о својој реинкарнацији.
Нове могућности постојања оживљених објеката откривају се без нарације, ваздух производи покрет и његову звучну инхеренцију.

Поставка ове инсталације траје два дана. Перформанс траје тридесетак минута.
Објекти су главни протагонисти, они полако оживљавају, њихови покрети су чујни, а покрет им је звук. Постепено се разоткрива звучна архитектура којој ни плес није стран.
Музика у перформансу је поетски и звучни израз анимираних материјала, одбачених предмета који су изгубили своју намену. Аутор Лаурент Бигот анимира их протоком ваздуха којим се управља помоћу компресора, а радни сто за мешање одређује колико времена ваздуха има сваки од глумаца. Оне су на неки начин контролисане, али истовремено и непредвидиве, баш као и свака представа.
У ноћи која као да је део неког сна, крхки или еластични предмети буде се оживљени струјањем ваздуха који продире у њихове бронхије. Добивши живот, они се љуљају, скакућу, пуцкетају, крећу се, дишу, звиждућу, штуцају, подригују, зује, говоре, разговарају једни са другима. У искушењу смо да се заиграмо с њима. Лаурент Бигот прави музику са том екипом, рачунајући да су паметни и непредвидљиви музички партнери.

Уз подршку програма Театроскоп, програма који су покренули француско Министарство Европе и спољних послова, Министарство културе Француске и француски Институт у Паризу.
Партнери из Србије су Ринг Ринг фестивал из Београда и наша институција.