Радомир Уљаревић – Уметник у фокусу

У Културном центру Војводине „Милош Црњанскиˮ (Војводе Путника 2), у уторак, 4. јуна 2024. у 18 часова, „Уметник у фокусуˮ биће књижевник Радомир Уљаревић.

У програму, поред аутора, учествује доц. др Јелена Марићевић Балаћ. Модераторка и уредница програма је Љиљана Никић.

Радомир Уљаревић је рођен 28. или 29. априла 1954. године у Равним Гомилама, село Горња Врбица код Билеће, Опутна Рудина, срез Вучедолски, општина Никшић, задња пошта Црквице. Живи у иностранству. Објавио је преко 20 збирки песама и збирку прича „Међустаницаˮ.

О његовом песништву објављене су књиге „Нови часови“  и „Све ћу вас казати код Бога“. За књижевни рад добио је више награда, попут „Кочићевог пера“ 1993. године, Видовданске повеље 2012. год. Летеће перо у Бугарској 2017. године, Велика базјашка повеља у Румунији 2017. године, Змајева награда Матице српске 2021. године и многе друге. 

Рајко Петров Ного је истакао за Радомира Уљаревића да је песник замашног и разноликог опуса, један од ретких који зна да ризикује и да се поетички креће тамо и овамо, по мери материјала који обликује. Увек свој а увек друкчији, овај песник је тако и толико избрусио парадоксе, суочени са њима, каткад остају збуњени и вешти читаоци поезије. Његов скоковит и онеобичен начин мишљења може нам се учинити алогичним све док се не опсетимо да је алогичност у срцу поезије