ТРИО ХАРФИ у Културном центру Војводине „Милош Црњански“

Последњи у низу овогодишњих концерата у Културном центру Војводине Милош Црњански извешће Трио Харфи у петак, 24. децембра 2021. године, са почетком у 19 часова.

 

ТРИО ХАРФИ

 Љиљана Несторовска – харфа;

Милена Станишић – харфа;

Ивана Павловић – харфа.

 

Програм:

Светислав Божић: Ноктурна за Чарнојевиће;

Душан Радић: Загонетна арабеска;

Драгана Јовановић: Приче из моје шуме;

Бернар Андрес: Јazzy свита;

Срђан Хофман: Гледајући у прозоре Аниша Капура за две харфе и процесоре звука Logic Pro.

 

Љиљана Несторовска (редовни професор харфе и декан ФМУ у Београду), Ивана Павловић (харфисткиња Оркестра опере и балета, Српског народног позоришта у Новом Саду) и Милена Станишић (редовни професор харфе на ФМУ у Београду) сарађују у презентацији музике за ансамбле харфи већ дуги низ година – као чланови Београдског квартета харфи (2002-2016), као трио харфи, и као дуо харфи у комбинацијама Несторовска – Станишић и Павловић – Станишић у оквиру вишедеценијског концепта промоције харфе кроз ансамбле са идејом пројекције и оснаживања позиције овог инструмента на домаћој и регионалној сцени. Готово целокупна, оригинална литература за ансамбле харфи припада савременој музици XX и XXI века. У светлу ове поставке, посебна активност Триа харфи окренута је промоцији савремене музике домаћих композитора кроз сарадњу, концертној пракси и студијском снимању насталих композиција. Циљ ове активности је афирмација домаћих композитора и извођача, али и формирање референтне литературе за овај састав. Као најзначајнији наступ издваја се наступ Триа као солиста уз пратњу оркестра, у великој концертној сали Маријинског театра, у оквиру фестивала Северна лира (Санкт Петербург, Русија, 2018) када је премијерно изведено дело Огледала (за трио харфи, гудачки оркестар, удараљке и челесту) руског композитора Едуарда Кипрског (уз оркестар Маријинског театра, диригент Кристијан Кнап). На концерту отварања овог фестивала, Трио харфи представио се у истој сали, изводећи неколико композиција – укључујући и светску премијеру дела домаће композиторке Драгане Јовановић: Приче из моје шуме (написано и посвећено овом саставу).

Планирана перспектива концертне активности Триа харфи подразумева наставак и усавршавање концепта сарадње са домаћим композиторима и извођачке праксе.